Zobacz pełną wersję : Sprężyny progresywne
Sory że zawracam głowe ale co wogóle znaczy że sprężyny są progresywne? Czym różnią się od zwykłych?
Zeby sie nie produkowac, to zamieszcze taka ladna formulke
Sprężyny można podzielić, ze względu na charakter pracy na dwie grupy: LINEARNE i PROGRESYWNE. Czym się różnią? Jeśli na sprężynę linearną podziałamy siłą 100 kg ugnie się ona o 1 cm. Dołożenie kolejnych 100 kg spowoduje ugięcie o kolejny centymetr, kolejne 100 kg kolejny centymetr itd.
W sprężynie progresywnej proporcje są inne. Początkowe ugięcie 1 cm spowoduje 50 kg, ale skrócenie jej o kolejny centymetr wymaga już nacisku 200 kg.
Aby jednak taka sprężyna ugieła się o 3 cm trzeba działać na nią siłą już 450 kg. Progresywne sprężyny w porównaniu do linearnych mogą przenosić większe obciążenia przy mniejszym skróceniu. Tak więc sprężyny progresywne mogą być znacznie krótsze od linearnych, zachowując jednocześnie bezpieczną odległość nadwozia od nawierzchni.
Dzięki tez już ten tekst znalazłem. Sory za kłopot. Zeby nie otwierac jeszcze jednego tematu mam pytanko. Założyłem nowe sprężyny progresywne o obniżeniu -40mm i samochód wydaje mi sie tak samo położony jak seryjnie. Czy możliwe jest ze te spręzyny usiądą. Założyłem je dopiero dzisiaj i przejechałem dopiero ze 20 km. Bede wdzięczny za sugestie.
mogą sie jeszcze ulożyc,choc powinienes od razu zobaczyc róznice...chyba nastapiła pomyłka i założyłeś odwrotnie przód z tyłem
mysle ze bez zadawania tego pytania na forumm odpawiedz znalazl bys w google!!!