PDA

Zobacz pełną wersję : Dziwne stuki z tyłu samochodu (próbka dźwięku)

moffet
31-07-11, 11:45
Witam

Civic ES7

Od dłuższego czasu z tyłu samochodu w czasie jazdy po niewielkich nierównościach wydobywają się dziwne stuki. Odgłos taki jakbym jechał po kamieniach. Dzieje się to przy każdej prędkości, nawet 5-10 km/h. Wyjmowałem wszystko z bagażnika. Stabilizator zdjąłem więc to nie on. Na stacji diagnostycznej amortyzatory wyszły że są sprawne. Prawy tylni nawet wyjąłem ze sprężyny. Nic tam nie wygląda na zużyte. Wszystkie elementy pod samochodem obpukiwałem i się nie tłuką. Wszystko jest dokręcone. Sprawdzałem też klapę bagażnika, tablicę, zderzak, pompę paliwa, tłumik, bak i nic. Dźwięki występują (tak mi się wydaje) po obu stronach więc podejrzewam zawieszenie. Może któreś tuleje/sworznie wahacza?

Tutaj jest nagranie z bagażnika. Może ktoś rozpozna co się może tłuc.
http://k002.kiwi6.com/hotlink/19stx3r3w4/untitled_2.mp3
Tu można posłuchać pliku na stronie
http://kiwi6.com/file/19stx3r3w4

owsikk
31-07-11, 12:27
Brzmi to na łączniki drążka, sprawdzałeś?

Nie pisałeś nic o hamulcach, może to luźne klocki albo mocowanie zacisków.

moffet
31-07-11, 12:27
Drążka stabilizatora? Odkręciłem stabilizator razem z łącznikami.
Hamulcom będę musiał się przyjrzeć.

genior
31-07-11, 13:10
co to znaczy że odkręciłeś? i co ?

moffet
31-07-11, 13:39
Odkręciłem i nic się nie zmieniło. Coś stuka dalej.

Mxim555
02-08-11, 15:10
Moim zdaniem to coś z amorkami, miałem podobne stukanie z przodu jak się skończyły. Może podjedź na stacje diagnostyczną niech sprawdzą to na szarpakach i teście amortyzatorów.

KruKs
02-08-11, 16:33
Moze sprawdz samo mocowanie amorow ? czy w gniezdzie nie jest gdzies wybite. Te pukanie jest jednostajne ? czy przy wiekszych predkosciach szybciej tlucze ?

moffet
04-08-11, 07:54
Rozkręciłem bęben w jednym kole. Przedmuchałem powietrzem i tam nic się nie tłucze.
Na stacji diagnostycznej amortyzatory wyszły OK. Gość twierdził że nie ma się do czego doczepić.
Ktoś mi mówił że niedawno wymienił amortyzatory na nowe bo jeden się wylał i od tego momentu tłuką mu się. Być może mam to samo. Są sprawne ale się tłuką. Mam monroe.

cypek349
12-08-11, 16:58
Mi jakiś czas temu zgrzytały łączniki stabilizatora z tyłu, ale był to zupełnie inny dźwięk doszedłem do tego po odkręceniu głównego łącznika i poruszaniu zawieszeniem w górę i w dół i osłuchaniu. Znajomy mechanik do trudnych przypadków namierzenia odgłosów stukania itp w samochodzie używa stetoskopu :D

moffet
25-02-12, 20:54
Jeżeli to kogoś interesuje to okazało się że tłukły się amortyzatory. Były tak wyrobione, że tłoczki amortyzatora tłukły się na boki w amortyzatorze.
Po wymianie na nowe stukot ustąpił.

lukasrz
08-08-13, 17:40
Ja miałem podobnie ale przyczyna była inna.

Napiszę dla potomnych. Rozwiązałem, po roku problem z głuchym pukaniem w tylnym zawieszeniu/dźwiękiem jakby obijania się jakiejś piłeczki na małych dołkach.

Rozwiązanie: Zestaw poduszek amortyzatora KAYABA razem z tulejką i dwoma talerzykami. Cena: 42zł. Teraz jest mega cisza jak makiem zasiał.

OEM kosztuje ok 100zł więc wybrałem tańszą KAYABE. Rok temu montowany zamiennik (nie pamiętam firmy) - stukał od początku !!! Poduszki KAYABY był dużo miększe.

Pozdrawiam