PDA

Zobacz pełną wersję : Woda w bagażniku.

Waldek
05-04-07, 20:54
Dzisiaj robiąc pożądki po zimie w bagażniku odkryłem w zagłębieniu na koło zapasowe ook. 1 litr wody.
Przeszukałem forum ale problem dotyczy wersji 3D i 5gen.
Czy ktso z was miał z tym do czynienia i jak temu zaradził.
Nie było widocznych żadnych śladów cieków wodnych, wykładzina sucha z każdej strony bez oznak jakiegokolwiek zawilgocenia - a powinno to być widoczne i odczuwalne jeżeli woda miałaby się przedostawać spod lamp tylnych. Woda była lekko brudna. Samochód stoi pod chmurką, a w ubiegłym roku zaglądałem kilka razy do koła zapasowego i było zawsze suchutko nawet na jesieni kiedy trochę padało. Co prawda mam włożony dywanik bagażniku ale w ubiegłym roku też był - być może to efekt kondensacji pary wodnej i brak cyrkulacji przez gumowy dywanik?

tomi
05-04-07, 21:05
Windykator mial ostatnio ten problem w kombi spytaj jego

Windykator
05-04-07, 22:34
być może to efekt kondensacji pary wodnej i brak cyrkulacji przez gumowy dywanik?
ta opcja odpada, bo sprawdzałem bagażnik przed myjnią (suchy) po myjni (mokro).
Powiem Ci dokładnie we wtorek lub w środe co to. Słyszałem, że mogą być zapchane jakieś odpływy i trzeba ja gdzieś przedmuchać sprężonym powietrzem.
Ale tak jak Ci mówię dokładne info dam najpóźniej w środę bo jadę do mechanira na duzy przegląd i od razu parę innych rzeczy mi zrobi :)

Bono
05-04-07, 22:47
też tak miałem ost, jak auto stało na lekkim wzniesieniu, przez tydzien, padało duzo deszczu. po oględzinach okazało się , że wyszedł wąż odwodnienia szyberdachu i wypadł z koncówki(kolanka), które wchodzi do zderzaka. stąd też woda pociekła do środka, zamiast na zewn.

Windykator
05-04-07, 22:50
wąż odwodnienia szyberdachu
i pociekła aż do bagaznika??
Ziom, u nas brak szyberów :)

TeeS1975
06-04-07, 10:29
ziomki kończcie OT bo Krzyś wam sieknie swojego pierwszego warna :ban: :zasady: :hinczyk:

Civic '99
06-04-07, 11:52
Tomku ja aż taki nie jestem żeby odrazu dawać warany :) ale jak bedą przeginać to się posypią

temat posprzątany i nie śmiecić !! !!

reXio
06-04-07, 19:17
U mnie kiedys woda walila spod prawej tylnej lampy.

Prosto sprawdzic - osuszyc dokladnie wszystko, wziasc waz i lac po aucie... Trudne to nie jest. Ja tak odkrylem tylna lampe i juz mam spokoj.

Waldek
07-04-07, 09:33
Dzisiaj myłem auto Karcherem i zaatakowałem tylną część autka od góry i po lampach, a w bagażniku sucho.

farell
07-04-07, 10:32
U mnie po zimie, w bagażniku - pod kołem zapasowym - znalazłem też ponad litr wody. Nie mam zielonego pojęcia skąd się wzięła. Nawet dywanik mi zaczął pleśnieć od spodu.

Windykator
07-04-07, 17:57
Nawet dywanik mi zaczął pleśnieć od spodu.
A mi nawet na wierzch zacząło wyłazić :(
Ale już to jakoś doczyściłem,ale z przeciekiem zawalczę we wtorek :)

Boniar
11-04-07, 08:43
hmmm to ja mam taki motyw że miałem wodę(albo jakiś płyn) pod dywanikiem tylnego siedzenia pasażera :coo:
wysuszyłem ale skąd i gdzie to pojęcia nie mam,nie prałem nigdy środka

Dabi
13-04-07, 10:03
Zadam głupie pytanie a pomyśleliście o śniegu (prozaik może ale ????????). Może coś włożono do bagażnika zimą lekko osnieżone i stąd ta woda????????

Waldek
13-04-07, 11:21
Taaa, zima była ciężka tego roku, a my wozimy śnieg w bagażnikach :bicie:

Windykator
15-04-07, 00:20
Zadam głupie pytanie
Oj bardzo głupie było ;/
Dzisiaj sprawdzałem, woda "jest na swoim miejscu". W poniedziałek powiem od czego :)

[ Dodano: Wto 17 Kwi, 2007 ]
Przyczyną wody w bagażniku był rozszczelniony pas tylni.
Z tego co widzę, to dali tam w jakieś szparki jakiegoś kleju silikonowego i ma już nie lecieć :)

kubaa
26-06-07, 21:32
Też mam taki problem, zbiera mi się woda w bagazniku, 3d honda 98. Mam ja od neidawna, o jaki pas chodzi??? :speszony:

Gruszka
26-06-07, 22:13
Windykator pisal o kombiaku, tam zderzak jest na rowno z podloga bagaznika. U Ciebie w 3D pewnie przez lampe sie dostaje woda do srodka. Albo jeszcze jakos inaczej. Wskocz do bagaznika z latarka i niech ktos polewa z weza, wtedy sie dowiesz gdzie cieknie. Sprawdzony sposob :)

Pzdr.

kubaa
27-06-07, 20:19
dzieki Gruszka, jak znajde chwilę to sprawdzę, może tam coś zardzewieć od środka??? Jeżeli okaże się, że to lampa to co zrobic?? Honde mam od 1,5 tygodnia i wogóle się na autach nie znam :)..

7zbiniu
08-11-07, 13:47
U mnie była na maksa ulewa, coś mnie tknęło, żeby zobaczyć do koła- i znów WODA, zdjąłem boczki i zabrałem się za macanie auta :) . Lampy odpadają, suchutko, ale dotykam przerdzewiałe nadkole-, patrze a tu malutka dziurka, pod wlewem korka paliwa- krawędź końcowa- łączenie zderzaka. Mam cię na pewno przez to mi sie moczysz :)
Będzie trzeba na razie walnąć troche silikonu od wewnatrz, a jak będzie kasa to zrobić reperaturki. Tak to u mnie wyglada.

Windykator
08-11-07, 14:48
coś mnie tknęło, żeby zobaczyć do koła
w sumie to i ja dawno nie zaglądałem od tamtego czasu, więc trza się ruszyć,bo może tam mi już podłoga odpada :/ Ale jak by co to dobry trop dałeś ;)

M-kwadrat
24-03-09, 16:50
Gdzie dokładniej z tyłu mam sprawdzać w kombiaku? Pas tylni nie wiele mi mówi a niestety po wybraniu wody w zeszłym tygodniu wczoraj znowu trochę stało w zagłębieniu koła zapasowego... Niestety za oknem na parapecie obserwuję coraz większy nawiew śnieżny więc z polewaniem wężem może być dzisiaj kłopot.
Co do mokrego dywanika pod siedzeniem to moja teoria jest taka, że to woda z bagażnika chlupocze przy jeździe i albo się przelewa pod oparciem albo dywanikiem który sięga do bagażnika podsiąka pod siedzenie. Gorzej, że ostatnio na tyle podeszło, że przy siedzeniu na kanapie siedzenie też było mokre...

Marecki
27-08-10, 23:16
Odkopuję trochę temacik:
Otóż właśnie dziś zauważyłem u siebie w bagażniku sporą ilośc wody w miejscu na koło zapasowe. Wydaje mi się, że znalazłem przyczynę - otóż śruba, która trzyma koło zapasowe w jakiś sposób przekręciła się na wylot i właśnie mam wrażenie, że tamtędy dostaje się woda(jakkolwiek jet to możliwe).Mam nawet cyknięte fotki, jak będzie chwila, to wrzucę. Póki co, piszę to dla wszystkich z podobnym problemem - może się przyda.
EDIT:
http://a.imageshack.us/img715/4790/124oo.th.jpg (http://img715.imageshack.us/i/124oo.jpg/)
http://a.imageshack.us/img835/5931/121a.th.jpg (http://img835.imageshack.us/i/121a.jpg/)
http://a.imageshack.us/img413/2509/120ug.th.jpg (http://img413.imageshack.us/i/120ug.jpg/)
Może będzie mniej więcej widac którędy woda najprawdopodobniej się dostaje...

reXio
28-08-10, 08:57
Dziwne ze sie przekrecila na wylot. Ja jednak watpie ze tamtedy woda wleciala do srodka. Praktycznie niemozliwe. Stawiam na tylna lempy.

Momek
28-08-10, 17:48
Sprawdź odpowietrznik ( taka plastikowa kratka w lewym błotniku). Tamtędy też lubi lecieć.
Pozdro

Marecki
29-08-10, 01:04
O to właśnie chodzi, że wszystkie miejsca(poza wnęką na koło) były suche, więc wszystko wskazuje na tą dziurę...Chociaż to mało prawdopodobne. No nic, jak jeszcze będę miał chwilę, to tam zerknę. Tak czy inaczej dzięki za sugestie.

lukiwch
29-08-10, 23:58
Ja ostatnio też miałem wodę we wnęce na koło zapasowe... zauważyłem, że po deszczu mam mokrą podsufitkę z tyłu z prawej strony a idąc "mokrym śladem" później sprawdziłem, że cała prawa strona jest również mokra (okolice tylnej klapy) ... najprawdopodobniej przyczyną jest rdza, która zjada mi okolice zawiasów tylnej klapy... innej możliwości raczej nie widzę przynajmniej u siebie.

fok84
31-08-10, 23:47
Odkopuję trochę temacik:
Otóż właśnie dziś zauważyłem u siebie w bagażniku sporą ilośc wody w miejscu na koło zapasowe. Wydaje mi się, że znalazłem przyczynę - otóż śruba, która trzyma koło zapasowe w jakiś sposób przekręciła się na wylot i właśnie mam wrażenie, że tamtędy dostaje się woda(jakkolwiek jet to możliwe).Mam nawet cyknięte fotki, jak będzie chwila, to wrzucę. Póki co, piszę to dla wszystkich z podobnym problemem - może się przyda.

Może będzie mniej więcej widac którędy woda najprawdopodobniej się dostaje...

Sprawdź dobrze przy lampach, ja tez tak miałem wodę i też myślałem, że woda dostaje się od dołu. Nie wiem ile jej było u Ciebie, ale u mnie gdyby się dostawała od dołu to i by tamtędy spływała... Chyba, że tym otworkiem co spuszcza się tą nabraną wodę:P
Otwórz sobie te plastikowe klapki przy lampach i zobacz czy masz tam mokre... Ja lampy przejechałem masą uszczelniającą i jest OK do dziś:)

lebiec
27-09-10, 15:02
Gdzie dokładniej z tyłu mam sprawdzać w kombiaku? Pas tylni nie wiele mi mówi a niestety po wybraniu wody w zeszłym tygodniu wczoraj znowu trochę stało w zagłębieniu koła zapasowego... Niestety za oknem na parapecie obserwuję coraz większy nawiew śnieżny więc z polewaniem wężem może być dzisiaj kłopot.
Co do mokrego dywanika pod siedzeniem to moja teoria jest taka, że to woda z bagażnika chlupocze przy jeździe i albo się przelewa pod oparciem albo dywanikiem który sięga do bagażnika podsiąka pod siedzenie. Gorzej, że ostatnio na tyle podeszło, że przy siedzeniu na kanapie siedzenie też było mokre...

U mnie też tak było tyle ze w 5d i okazało się, że wypadła gumowa uszczelka, która osłania kable idące z klapy do nadwozia i lało się właśnie na kanapę z tyłu i podciekało aż na podłogę. Można to sprawdzić.

Xearo
27-09-10, 16:38
Znalazłem winowajce. To odpowietrznik bagaznika. Teraz tylko musze go zasilikonowac wokół i będzie spokój. :)

stasiek
03-02-11, 11:49
Znalazłem winowajce. To odpowietrznik bagaznika. Teraz tylko musze go zasilikonowac wokół i będzie spokój. :)
Hmm, odpowietrznik bagażnika - tak jakby bagażnik był hermetyczny;).
Gdzie mam szukać tego odpowietrznika?

reXio
03-02-11, 14:04
Odpowietrznik bagaznika... no nie wiem, moze... W 5D jest po stronie lewej, pod zderzakiem. Mozna sie do niego dostac od strony bagaznika.

stasiek
03-02-11, 15:02
No to chyba wiem gdzie to jest ale dalej nie mam pojecia jakim sposobem miałaby się tamtędy woda nalać.

filipfm
03-02-11, 22:41
Jak mialem 3D to te wywiewniki byly pod lampa i leciala woda wlasnie tam.
Zdemontowalem co sie da, siedzialem aucie z latarka i obserwowalema ojciec polewal wiaderkiem z zewnatrz - i znalezlismy miejsce.
Wiec niewykluczone, ze w 5d tez cieknie z tamtych okolic.

Dobraku
03-02-11, 23:45
U mnie puszczała ta kratka od spustu powietrza w momencie trzaskania drzwiami. Była luźna i woda wpływała przez szczeliny wkoło niej ... zabezpieczone silikonem trzyma sie rewelacyjnie.

maxik399
07-02-11, 17:07
U mnie była na maksa ulewa, coś mnie tknęło, żeby zobaczyć do koła- i znów WODA, zdjąłem boczki i zabrałem się za macanie auta :) . Lampy odpadają, suchutko, ale dotykam przerdzewiałe nadkole-, patrze a tu malutka dziurka, pod wlewem korka paliwa- krawędź końcowa- łączenie zderzaka. Mam cię na pewno przez to mi sie moczysz :)
Będzie trzeba na razie walnąć troche silikonu od wewnatrz, a jak będzie kasa to zrobić reperaturki. Tak to u mnie wyglada.
Może u mnie jest to samo? jutro sprawdzę ,pod kołem zapasowym miałem z 0,5 litra wody a wyżej sucho :( a wiadomo woda paruję ,jest wilgotno i tylna szyba paruję mocno

archeopawel
08-02-11, 07:22
U mnie cieknie przez lewą tylną szybę, prawdopodobnie klejenie szyby puściło.

Momek
08-02-11, 18:16
U mnie puszczała ta kratka od spustu powietrza w momencie trzaskania drzwiami. Była luźna i woda wpływała przez szczeliny wkoło niej ... zabezpieczone silikonem trzyma sie rewelacyjnie.
A zrzucałeś do tego silikonowania zderzak czy dałes siakoś radę od środka?:confused: