PDA

Zobacz pełną wersję : Nowy

kiepero
29-07-11, 10:30
Witam jako, że jestem nowy to się przedstawię :)

Civic 1.4 100 KM komfort 2009 --> plany na 2012 nowy Civic z przynajmniej 140 KM silnikiem.

obecny przebieg 27tyś

Dołożyłem kierownice ze sport skóra, nakładki na pedały, halogeny bo nie było jakoś lepiej się prezentuje, felgi aluminiowe

Panowie przez 2 lata eksploatacji wymieniłem:
- łożyska na amortyzatorach
- lewy amortyzator z łożyskiem :)
- 2 razy pedał sprzęgła
- pompa sprzęgła
- czujniki parkowania
- wymienili mi jakąś ramkę na drzwiach (okleinę czy coś)
- umówiony na wymianę prawego amortyzatora i łożyska :)

Jako ze planuje sprzedać w przyszłym roku albo oddać żonie no i w 2012 roku kończy się gwarancja chciał bym wyeliminować wszystkie usterki :)

Panowie Co może się jeszcze wysypać :)

Pozdrawiam forumowiczów

ga_cex
29-07-11, 14:19
- czujnik temperatury
- przekładnia kierownicy - polecam pojechać przed końcem gwarancji to wymienią na nową.
- czy radio nie trzeszczy
- ogrzewanie w lusterkach
i wiele innych, poczytaj forum a na pewno różne drobiazgi znajdziesz- oczywiście wcale nie muszą wystąpić w twoim modelu.
Pozdr

kvas
29-07-11, 17:59
Jakie są objawy usterki tej przekładni kierownicy? Moja kiera przy maksymalnych skretach potrafi wydac dzwiek jakby coś się naciągało, tak skrzypi WTF?

kooba1
29-07-11, 18:26
Miałem to samo. U mnie - od czasu do czas - skrzypiało przy wolnym kręceniu kierownicą. Skrzypienie było właśnie takie, jakby się coś naciągało, jakby guma tarła o gumę. Podjechałem z tym do Autokopexu w Katowicach i stwierdzili, że widocznie coś się tam zabrudziło, ale zaraz potraktują to sprężonym powietrzem i będzie jak nowe... No to popsikali i następnego dnia miałem to samo :) Podjechałem do innego serwisu, posłuchali i od razu zamówili przekładnię do wymiany.

kvas
30-07-11, 16:07
Dzieki za info. Ja zwróciłem na to uwagę jak jeszcze miałem gwarancję, ale cóż w serwisie mnie zapewniono że to nic takiego - jakis pasek od poduszki kierowcy itp. Teraz widzę ze to jednak chyba ta przekładnia, a gwarancja juz minęła :( Będę dochodził swojego jak nic...

kiepero
30-07-11, 22:06
Takie skrzypienie przy kręceniu kierownicą kiedyś zareklamowałem i oddałem auto do naprawy, dostałem w zamian zastępczego civica z przebiegiem 3tyś i miał ten sam objaw generalnie wtedy się załamałem :) doszedłem do wniosku, że chyba nigdy tego auta nie naprawie i z końcem gwarancji trzeba będzie je sprzedać ;/...

kuba42
31-07-11, 20:02
Też mam 1,4 po lifcie 2009 rok, chcę zamienić na 1,8.
Chciałbym zostawic obecnego civica w salonie w rozliczeniu i wziąć nowego 1,8. Czy to jest mozliwe i czy w salonie bardzo zaniżą mi cenę?

Lucas.FK2
31-07-11, 23:23
Też mam 1,4 po lifcie 2009 rok, chcę zamienić na 1,8.
Chciałbym zostawic obecnego civica w salonie w rozliczeniu i wziąć nowego 1,8. Czy to jest mozliwe i czy w salonie bardzo zaniżą mi cenę?
Wezmą w rozliczeniu,Czy zaniżą cenę? Radzę pojechać do salonu tam gdzie kupiłeś obecnego to już inaczej patrzą. Mojemu tacie wychodziło,że pewne pieniądze dostanie od salonu nie na własną rekę i tobie też tak radzę zrobić.

mroziu
06-08-11, 12:49
Jako ze planuje sprzedać w przyszłym roku albo oddać żonie no i w 2012 roku kończy się gwarancja chciał bym wyeliminować wszystkie usterki
Zapomnij, że wyeliminujesz wszystkie usterki z tego samochodu. Ja zgłaszałem wielokrotnie różne rzeczy, były wymieniane elementy, przez 1kkm jest dobrze a potem problemy powracają. Dopóki nie będzie nowych wersji tych wadliwych elementów to nie pozbędziesz się problemów, a tylko najeździsz się do ASO i tyle.

Jakie są objawy usterki tej przekładni kierownicy? Moja kiera przy maksymalnych skretach potrafi wydac dzwiek jakby coś się naciągało, tak skrzypi WTF?

Ja mam dokładnie to samo. Zasadnicze pytanie jest takie, czy to jest poważna usterka, która może spowodować zagrożenie bezpieczeństwa jazdy, czy też po prostu coś się źle smaruje i będziemy narażeni tylko na ciekawe wrażenia odsłuchowe (nie pierwsze i nie ostatnie zresztą)

kooba1
12-08-11, 21:51
Ja mam dokładnie to samo. Zasadnicze pytanie jest takie, czy to jest poważna usterka, która może spowodować zagrożenie bezpieczeństwa jazdy, czy też po prostu coś się źle smaruje i będziemy narażeni tylko na ciekawe wrażenia odsłuchowe (nie pierwsze i nie ostatnie zresztą)

Oczywiście samo skrzypienie nie zagraża bezpieczeństwu - chyba, że odciąga Twoją uwagę od prowadzenia :) Mi wymienili przekładnię kierownicy i było jeszcze gorzej, podjechałem - diagnoza: reklamujemy, będziemy wymieniać jeszcze raz... Na moje ździwienie, że "jak to??" padła odpowiedź, że Honda nie dostarcza fabrycznie nowych przekładni, tylko w takiej sytuacji dostają REGENEROWANE (!) przekładnie... Tak więc uprzedzam...

mroziu
13-08-11, 22:40
Na moje ździwienie, że "jak to??" padła odpowiedź, że Honda nie dostarcza fabrycznie nowych przekładni, tylko w takiej sytuacji dostają REGENEROWANE (!) przekładnie... Tak więc uprzedzam...
No to grubo, szkoda gadać. Strach samochód do ASO oddać, bo zamiast polepszyć można sobie pogorszyć :confused: