PDA

Zobacz pełną wersję : Chłodnica

Djavi
27-07-11, 18:40
witam otóz mam nastepujacy problem.. grzeje mi sie woda w chodnicy... wyciagłem termostat woda krazyła w pełnym obiegu a wiec nie powinna sie grzac a niestety jest inaczej wiec to nie jest wina termo czy wiecie moze w czym moze polegac problem?

subbug
27-07-11, 20:23
Chlodnica jak sama nazwa wskazuje chłodzi wodę krążącą w obiegu! Więc jest wymiennikiem cieplnym. Musi się grzać, aby mogła chłodzić wodę! Poczytaj trochę o zasadzie działania chłodnicy.
Poza tym, woda nie grzeje Ci się w chłodnicy tylko w silniku. Tam odbiera ciepło od bloku i wraca do chlodnicy. Chłodnica jest chłodzona pędem powietrza podczas jazdy, a także wentylatorem który tam jest (postoje).

tomek85
27-07-11, 20:27
A moze masz zapowietrzony układ? Może nieszczelny układ, który nie trzyma cisnienia, ale to wtedy ubywałoby tez i płynu. Sprawdź też korek chłodnicy.

Djavi
27-07-11, 20:50
a jest mozliwosc ze czujnik przy termostacie jest uszkodzony i woda sie grzeje na pełnym obiegu? bo problem polega na tym ze przy wyjeciu termostatu woda nie powinna przekracac 90 stopni lecz dzieje sie odwrotnie... tz co kilka dni musze dolewac wody do chłodnicy... a w jaki sposób moge sprawdzic czy mam zapowietrzony układ?

subbug
27-07-11, 20:53
jest taka śrubka, na górnym wężu chłodnicy - odpowietrznik. Poszukaj na forum jak sięodpowietrza... Sprawdź czy nie kopcisz na biało jak podgazujesz lub czy nie masz wycieków pod autem. Daj jakiś karton i pod chłodnice pod samochód i przyczaj.

Djavi
27-07-11, 20:55
jedno moge juz stwierdzic... wczoraj zauwazyłem ze kopci mi na biało

subbug
27-07-11, 20:56
No to sprawa jasna - ubywa ci płynu z chłodnicy, bo po prostu Ci ją motor spala!

Djavi
27-07-11, 20:58
yhy... a jest jakis sposob zeby to naprawic?

subbug
27-07-11, 21:03
Znikajacy plyn i białe kopcenie auta to przewaznie "wydmuchana" uszczelka pod glowica...
Gorzej jeśli to pękniety blok silnika. Dobrze się autko zbiera?
Żeby to naprawić trzeba zdjąć głowicę, obejrzeć, zmienić uszczelkę, głowicę splanować. Przy okazji zobaczyć jak wyglądają i jak się mają uszczelniacze zaworowe i wymienić je.

Djavi
27-07-11, 21:18
blok nie jest pekniety.... auto ładnie sie zbiera a z uszczelki pod głowicy nie cieknie zadnej olej... słyszłem jak jest uszczelka wydmuchana to cieknie olej, ale nie jestem pewien czy to jest prawda

subbug
27-07-11, 21:20
Chyba masz na myśli uszczelke pod pokrywą zaworów głowicy. Gdzie olej wyłazi i się uszczelka "poci" - wtedy olej cieknie po bloku... Jedź do mechanika, taka moja rada, trzeba rozebrać, spuścić olej, płyn chłodniczy i zobaczyć co dolega...

Djavi
27-07-11, 21:28
no nic moze jeszcze cos wymysle dowiem sie czegos na ten temat i cos po działam... a w najgorszym wypadku pojade do mechanika.. thx na pomoc