Zobacz pełną wersję : rozwiercanie przepustnicy
kristico86
26-07-11, 12:10
witam :) na ile maksymalnie mm można rozwiercić przepustnice z b18c4 ??? chodzi mi o wylot głownie aby żadnego kanałka nie uszkodzić...ktoś coś wie ???
Rozwierca się kolektor pod przepustnicę większą...
kristico86
26-07-11, 12:38
wiem o tym..... ale pytam o przepustnice, bo ją też się da i można rozwiercić :cool:
gdzieś tutaj w tym dziale znalazłem info ze nawet 65 mm da się zrobi....ktoś potwierdzi ???
wiem o tym..... ale pytam o przepustnice, bo ją też się da i można rozwiercić :cool:
gdzieś tutaj w tym dziale znalazłem info ze nawet 65 mm da się zrobi....ktoś potwierdzi ???
rozwiercić możesz i na grubość żyletki, decyzja należy do Ciebie :)
Ale to jest głupia babranina. Musisz dotoczyć jeszcze talerzyk do tego. A jak już chcesz się tak bawić to jedź do kogoś od rzeczy niemożliwych i niech Ci zrobi przepustnicę.
Po co dotoczyc od razu. Mozna kupic z innej przepustnicy do zupelnie innego auta. Malo to tego zlomu na allegro.
kristico86
26-07-11, 15:51
talerzyk się dorobi jaki to proglem ???:cool:
nadal nie dostałem odpowiedzi :/
A rozwiercasz pod tą przepustnice też kolektor ? Fajnie jak by się ktoś wypowiedział w temacie bo też mi to chodzi po głowie, ale przepustnica plus ssący .
kristico86
26-07-11, 19:31
już wiem wszystko przepustnica bd rozwiercona na 64,5 mm dokładnie :)
A rozwiercasz pod tą przepustnice też kolektor ?
tak oczywiście ale kolektor z b16a2 :cool:i rozwiercam go na 65 mm :) taką tez uszczeleczkę zamówiłem :cool:
Hm, a możesz zdradzić jakie koszta takiego zabiegu i gdzie to robisz, ja planuje podobnie ale ssący z b18c4 jednak .
kristico86
26-07-11, 20:06
i gdzie to robisz,
w pierwszym lepszym zakładzie tokarsko-szlifierskim :cool:
jakie koszta takiego zabiegu
się dowiem to podam orientacyjne koszta :)
np w Empire chcą 250zł za rozwiercenie przepustnicy i zrobienie jej "na gotowo" i tyle samo za rozwiert ssaka.
o kurde to niezłe ceny mają .. :o:o Największy problem będzie ze spasowaniem talerzyka tak żeby dobrze trzymał wolne obroty. Ja rozwiercałem przepustnice z H22A też właśnie na ok 65mm z custom talerzykiem. :)
kristico86
27-07-11, 06:59
np w Empire chcą 250zł za rozwiercenie przepustnicy i zrobienie jej "na gotowo" i tyle samo za rozwiert ssaka.
że co ??? ceny z kosmosu..........to ile by wzięli za przerobienie ssaka z b16a2 do b18c4 :confused::confused::confused::confused::confused:
maniak2007
27-07-11, 09:00
talerzyk można wyciąć na leserze.. co za problem.
kristico86
27-07-11, 20:33
rozwiercanie ssaka 30 zł :cool:
Ssaka to można i samemu dremelkiem ogarnąć. Większy problem z przepustnicą bo musi byc ideolo no i talerzyk trzeba dorobić.
że co ??? ceny z kosmosu..........to ile by wzięli za przerobienie ssaka z b16a2 do b18c4 :confused::confused::confused::confused::confused:
znajomy ogarnia przerabianie ssaka z b16a2 do b18c4 w dobrych cenach.:o
kristico86
07-08-11, 11:23
znajomy ogarnia przerabianie ssaka z b16a2 do b18c4 w dobrych cenach.
ja sam przerabiam sobie :cool:
panowie pozwolę sobie odgrzac kotleta. rozwiercał ktoś może przepustnicę do d14a4/a3 na jaką bezpieczną średnicę można to rozwiercić? Do tego dojdzie rozwiercony ssak od d15b7
kuba_guzik110
14-11-11, 12:25
po co się w to bawisz ?? ile chcesz ugrac ta modyfikacją 2km więcej i 4nm wiecej ??
Jakoś trzeba zbierać ta moc... ; )
mam starą przpustnicę i kolektor więc chcę zobzcyć co wyjdzie. Mam dostęp do takich maszyn pracowałem już na nich dlatego chciałbym spróbować.
po co się w to bawisz ?? ile chcesz ugrac ta modyfikacją 2km więcej i 4nm wiecej ??
glupie pytanie, 2km tu tam 2km a jeszcze tam 2km i masz razem 6
Charakterystyka także na pewno się poprawi ; )
kuba_guzik110
08-01-12, 15:03
zamiast inwestowac kase w 3km tu 1km tam zbierajcie na swapa ewentualnie turbo bo takie dlubanie w N/A jest bez sensu
Co byś nie modził to często nadchodzi moment że przepustnica jest zmieniana na większą i zamiast wydawać kasę na seryjną np z b serii można samemu sobie rozwiercić kilka razy taniej swoją. Nie chodzi mi tu o druciarstwo ale o porządną robotę.
zamiast inwestowac kase w 3km tu 1km tam zbierajcie na swapa ewentualnie turbo bo takie dlubanie w N/A jest bez sensu
bezsensu to jest twoja wypowiedz, jak każdy miał by swapowa c to jeździły by same h22, k20, b20 na dartonach dmuchane nie wiadomo po ile
kuba_guzik110
08-01-12, 16:29
dokladnie :) widze ze jeszcze duzo musisz sie uczyc i pamietaj nie sfrajerz się jak swego czasu na SR :)
Ja robię podobny zabieg jak kolega kristico86 kolektor będzie się przerabiał ale chyba nie będzie ucinany tylko flansza przerabiana.
Przepustnica na razie jest seria natomiast zastanawiam się nad rozwierceniem lub zakupem innej np znalazłem z h22a5 tylko nie mam pewności czy na pewno będzie pasować? I jak wygląda sprawa rozwiercania czy robi sie to symetrycznie do okoła czy od strony kanałów trochę mniej ?
Prosze o pomoc :)
kazik2_h9w3
25-01-12, 21:51
I jak wygląda sprawa rozwiercania czy robi sie to symetrycznie
Chodzi o ssak??czy o Przepustnicę
chodzi mi o rozwiercenie przepustnicy bo z ssakiem nie bedzie problemu
Pany a jak wycignąc ten element do którego mocowny jest motylek ze srodka ? moze głupie ale nie wiem :)
i z czego szukac motylek ? na 60mm czy dorabiac ? on musi miec odpowiednią grubość ?
Pany a jak wycignąc ten element do którego mocowny jest motylek ze srodka ? moze głupie ale nie wiem trzeba wyjąć tps i wysunać po wcześniejszym zdjęciu kółka na które nakręcona jest linka
aaa to grubsza robota bo mój tps jakis wnitowany jest wiec musze go rozwiercic chyba i dopiero :)
kazik2_h9w3
26-02-12, 11:43
musze go rozwiercic chyba i dopiero
To są śrubki ale tak wyglądają ,punktak i młoteczek dają radę
ooooooo widzisz ! dzieki za info !
trzeba wyjąć tps i wysunać po wcześniejszym zdjęciu kółka na które nakręcona jest linka
w przepustnicy z c4 jest tak samo?
tak, a żeby przepustnica z c4 pasowała do d serii kółko do którego zaczepiona jest linka trzeba założyć też od d serii
a ja mam pytanko na ile można max rozwiercić przepustnice od d16z6 ?
czyli 60mm równe i zastosowac taki talerzyk 60mm a mocowanie stare zostaje czy trzeba dorabiać?
maniak2007
04-03-12, 19:48
To są śrubki ale tak wyglądają ,punktak i młoteczek dają radę
jaki punktak... bierzesz brzeszczota, robisz nacięcie i wykrecasz srubokretem
kazik2_h9w3
04-03-12, 20:31
jaki punktak... bierzesz brzeszczota, robisz nacięcie i wykrecasz srubokretem
Każdy robi jak mu wygodnie ja zrobiłem to dokładnie używając śrubokręta i młotka
maniak2007
13-03-12, 21:08
Ile max da sie rozwiercić przepustnice z b18c4? na 65 wyda?
Ile max da sie rozwiercić przepustnice z b18c4? na 65 wyda?
Sam kołnierz na bank się da (będzie cieniutki potem) ale nie wiem jak od strony wlotu. Najlepiej zdejmij bo długo to nie trwa i zobacz ile można zebrać materiału :)
ja dalem do roztoczenia bedzie 65mm ale przy samym wlocie okolo 1cm o ile dobrze pamietam zostaje tak jak bylo bo jest obawa ze jak zaloze zacisk to moze peknac
ja dalem do roztoczenia bedzie 65mm ale przy samym wlocie okolo 1cm o ile dobrze pamietam zostaje tak jak bylo bo jest obawa ze jak zaloze zacisk to moze peknac
chyba 1mm :D Poza tym nie musisz mocno ściskać wiec nie wiem co panikujesz :D lekko skręcasz i bangla :)
chyba 1mm :D Poza tym nie musisz mocno ściskać wiec nie wiem co panikujesz :D lekko skręcasz i bangla :)
Zrobiłem cztery przepustnice B18c4 na 65mm wszystkie złozone i jeżdzą nie ma strzachu że co pęknie przy dokręcaniu chyba że jestes Hardkorowy Koksiu :p
Tak się jeszcze zapytam bo mnie też to będzie czekać - jaki koszt takiej zabawy? w 1 miejscu chcieli 250zł jak pytałem i troche sie przeraziłem :D
Michalll_1991
15-03-12, 01:21
Tak się jeszcze zapytam bo mnie też to będzie czekać - jaki koszt takiej zabawy? w 1 miejscu chcieli 250zł jak pytałem i troche sie przeraziłem :D
ktos na forum rozwierca po 80 bodajze. jak znajde konkretnie kto dam linka :) szukaj w "sprzedam"
Za tyle to ta osoba reklamuje rozwiert kolektora :] Nie ma nic napisane o rozwiercaniu przepustnicy + nowy motylek. Mógłby ktoś zapodać konkretną ofertę na forum :)
Ja rozwiercam przepustnice i kolektory b18,d16 komplet rozwiercenia przepustnicy z dorobieniem motylka rozwiercenie kolektora pod przepustnice 250 zł