Zobacz pełną wersję : D15Z3 szarpie
Gablota mi szarpie i sponiewiera mną w środku... Szarpie na jedynce i dwójce przy gwałtownym odpuszczeniu gazu na niższych obrotach, gdy wcisne gaz zacznie sie "odbijać" - wiadomo o co chodzi, po czym zacznie przyspieszać normalnie. To samo jest na jedynce przy puszczonym gazie, jedzie normalnie i po chwili zaczyna sie odbijać a ja sobie baunsuje w środku... Wcześniej chyba tego nie było, a zaczęło mi to bardzo przeszkadzać po przejażdżce Carismą 1.6 która chodziła miodnie (i cicho!). Może to lipne paliwo bo po zalaniu verva 98 jest lepiej. Świece i filterek paliwa nie zmieniane - wina któregoś? Może już pora kata wywalić? Obroty jałowe stabilne, przyspiesza niby normalnie, jak to VTEC-E - raz jedzie, raz nie...
Ja bym proponował zacząć od najbardziej oczywistych rzeczy:
1-porządne paliwo
2-zmienić filtr paliwa
Piszesz ,że inne paliwo i już czuć różnice-więc pojeździj trochę na lepszym paliwie,jak nic nie da zmień filtr,jak dalej będzie kulawo sprawdź ciśnienie jakie daje pompa paliwa.
Jeśli dalej kiepsko będzie jeździć to będziemy myśleć później,bo może być milion innych rzeczy-wtryskiwacze,czujniki temperatury,przekaźniki,komputer,czujnik LAF.
Powodzenia
Moj mechanior zaczal o regulacji zaworow i wymiany swiec. Koszta niewielkie a moze pomoc. no i filtr paliwa, jak to pisal dziadzia ;)
Miałem podobne szarpanie tyle ze na 2 3 i 4 biegu.Wymieniłem filterek paliwa-nie pomogło(ale zawsze to mam nowy:D).Potem wymieniłem swiece i narazie nie szarpie,tyle ze po wymianie swiec padła mi prawdopodobnie sonda(czujniek LAF) i teraz jezdze z check engine wiec moze dlatego nie szarpie:P
mi tak szarpala jak pierwszy raz do Hondy wsiadlem. taki silnik.. kumpel dal CRX'a siostrze zeby sie przejechala i na 300 metrach zgasl jej 5 razy a szarpal jej tak, ze myslalem ze zwymiotuje. moze to byc zwyczajnie przyczyna taka, ze kolega pierwszy raz zaczal hondy dosiadac...
sunseeker1
18-05-07, 15:01
Mi to wygląda na wypadający zapłon. Wykrecić świece i je sobie obejrzeć, ew też przeczyscić palec i kopułke, bo te czynności sa proste a już daja jakieś pojecie. Filtr paliwa bym sobie odpuścił, tak samo jak nalewanie lepszego paliwa bo to raczej nie tego kwestia.
Jak to sprawdzisz bedziemy myśleć dalej!
Pozdrawiam
Mi to wygląda na wypadający zapłon. Wykrecić świece i je sobie obejrzeć, ew też przeczyscić palec i kopułke, bo te czynności sa proste a już daja jakieś pojecie. Filtr paliwa bym sobie odpuścił, tak samo jak nalewanie lepszego paliwa bo to raczej nie tego kwestia.
Jak to sprawdzisz bedziemy myśleć dalej!
Pozdrawiam
Palec i kopułka - OK, filterek OK, paliwo OK, świece: nie mam klucza = nie mam pojęcia. Jakby zapłon wypadał to chyba nie tylko przy kopnieciu w gaz czy jeździe na jałowym. Po zmianie filterka paliwa i resecie kompa jest dużo lepiej ale czasami zdaży mu sie szarpnąć jak sie obchodzi niedelikatnie z gazem...
Sprawdź sobie przewody wysokiego napięcia, one w duży stopniu odpowiadają za takiego typu szarpania
Sprawdź sobie przewody wysokiego napięcia, one w duży stopniu odpowiadają za takiego typu szarpania
popieram, sprawdz przewody WN
moj ojciec tez tak mial w bylej Hance, tez d15z3... zmienil przewody i jak reka odjal.. sproboj.