Zobacz pełną wersję : Montaż dokładek na progi i zderzaki Civic 7g 5d
Witam, do końca się wahałem w jakim w jakim dziale umieścić temat, bo chodzi mi o informacje techniczne z zakresu stylizacji samochodu. Proszę o wyrozumiałość jeśli źle wybrałem.
Problem tyczy się montażu dokładek na progi i zderzaki w hondzie 7g 5drzwiowej z przed liftingu. Ponieważ w mojej Hondzie dokładka na próg od strony kierowcy się odkleiła (sama ;p), zdjąłem ją całkowicie. Dokładka trzymała się na dwóch śrubach (po jednej na każdym końcu) i kleju na całej długości. Ponieważ chcę je przykleić ponownie pytam się was jak to zrobić dobrze, proszę o pomoc w dobrze kleju i substancji odtłuszczającej, a także innych istotnych informacji do montażu nakładek
Mam zamiar oczyścić progi ze starego kleju (za pomocą suszarki):p
Odtłuścić obie powierzchnie (nie wiem czym):confused:
Przykleić na klej (nie wiem jakim):confused:
Docisnąć aby chwyciło dobrze ( nie wiem czym i gdzie i jak długo):confused:
Kolor lakieru Czarna Perła
Musze także podkleić tylną nakładkę... Proszę o pomoc
poniżej umieszczam zdjęcia
https://picasaweb.google.com/lh/photo/-jagEqTe5g9xNGV9SVXAY8-aBYC_aKa4oyrx6Ef26RU?feat=directlink
https://picasaweb.google.com/lh/photo/QrIPECMAsT4Qp2NXFfJ738-aBYC_aKa4oyrx6Ef26RU?feat=directlink
https://picasaweb.google.com/lh/photo/60m7DBd-sGJRn7Yt60wZI8-aBYC_aKa4oyrx6Ef26RU?feat=directlink
Kolego wrzuć zdjęcia bo póki co wymagasz od forumowiczów niestworzonych rzeczy :P
Odtłuścisz spokojnie benzyną ekstrakcyjną. Co do sposobu klejenia typ chyba na silikon najlepiej?
oczyścić progi ze starego kleju (za pomocą suszarki)
Odtłuścić obie powierzchnie - benzyna ekstrakcyjna/denaturatem
Przykleić na klej do szyb/silikon (+ sruby)
Docisnąć aby chwyciło dobrze za pomoca sciskow, uprzednio podkladajac szmate, zeby lakieru nie porysic. Zostawic na 12h w garazu. A jak nie masz sciskow, to uzyj mocnej tasmy malarskiej i podloz jakies drewniane klocki pod progi.
Dzięki bcn
oczyścić progi ze starego kleju (za pomocą suszarki)
Odtłuścić obie powierzchnie - benzyna ekstrakcyjna/denaturatem
Przykleić na klej do szyb/silikon (+ sruby)
Docisnąć aby chwyciło dobrze za pomoca sciskow, uprzednio podkladajac szmate, zeby lakieru nie porysic. Zostawic na 12h w garazu. A jak nie masz sciskow, to uzyj mocnej tasmy malarskiej i podloz jakies drewniane klocki pod progi.
, otrzymałem konkretne odpowiedzi
Teraz pytanie jaki klej i silikon, chodzi mi o nazwę marke itp. znajde klej w kolorze czarnym??
wrzuciłem, ale nie chcą się załadować...
klej do szyb jest zwykle czarny, nie pamietam nazwy. Zwykly jakis, chodzi o to, zeby mocno trzymal i byl sprezysty
No i oto chodzi, dziękuje za konkretne informacje. Na początku zajmę się usunięciem kleju, suszarka w rękę i heja, a potem poczekam na dobrą pogodę aby przykleić listwę, niestety nie mam możliwości postawienia go w garażu (auto jest za niskie i nie radzi sobie ze zjazdem do garażu) i musi schnąć na dworze. Swoją drogą jak ktoś zna i poleca klej do to pisać nazwę itp. Dzięki wielkie a pomoc, jeszcze nie jeden raz się do was zwrócę aby zgłębiać tajemnice tego auta.:cool:
masz jakos obnizony zawias?
masz jakos obnizony zawias?
No mam, mam inne spreżyny i amorki, nisko i twardo jak cholera, nie wiem jakiej marki, bym musial zajzec pod spod i wypytac mechanika, takie juz kupiłem
Oczyszczanie z kleju idzie strasznie wolno, ale idzie, schodzi na suszarke i benzyne ekstrakcyjną.. jak jutro bedzie pogoda to sie z tym uporam
to rzuc okiem, jak bedziesz mial chwile, bo jestem ciekaw czym ktos obizal autobus. z tego co wiem, to z gotowych zestawow byl tein i koni.
To nie takie proste, ale jak tylko mi sie uda dowiedzieć to napiszę. Pozdrawiam
Zakończyłem operację klejenia dokładek, fachowiec zrobiłby to pewnie szybciej i lepiej, ale ja zrobiłem sam i z efektów jestem zadowolony. Usuwałem ten stary klej szło mi naprawdę wolno (nitro, rozcieńczalnik, suszarka i zdrapywanie plastikiem). Przy nadkolach usunąłem cały klej, ale juz pod progiem tylko wyrównałem, ścinając nożykiem nadmiar kleju, pod klejem nie było zbyt ciekawie, pojawiał sie inny kolor niż czarny (rdza), wiec wolalem tego nie ruszać. Odtłuściłem progi i nakładki, klej naniosłem tylko na na kładkę, docinąłem i złapało naprawdę mocno.
Kilka patentów które opracowałem przy tej operacji:
Wykorzystałem tasmę malarską to zabezpieczenia powierzchni lakieru przed klejem (na progu i drzwiach itp). Bardzo dobry pomysł który uratował mniej przed czyszczeniem auta.
Owinąłem piłkę tenisową szmatką i następnie namaczałem rozpuszczalnikiem, aby czyścić z resztek kleju, o wiele łatwiej i palce nie bolą.
Dzięki wielkie za pomoc, temat klejenia nakładek zamknięty
no to grzecznie, wrzuc jakies foto - jestem ciekaw jak nisko ten Twoj autobus siedzi
pojawiał sie inny kolor niż czarny (rdza), wiec wolalem tego nie ruszać
moim zdaniem wielki błąd... Jeśli rdza dobrała Ci siędo progów, to czym prędzej wyczyśćto i zabezpiecz, bo za jakiś czas nei będziesz miał do czego przyklleić dokładek :) Takie rzeczy robi się jak najszybciej, bo im dłużej czekasz tym więcej problemów. Ja mam przy wlewie paliwa kilka bąbelków i zabieram się jak tylko przestanie padać.
https://picasaweb.google.com/117044987905107260932/Civic?authuser=0&feat=directlink
Link do zdjęć
moim zdaniem wielki błąd
Mam nadzieje ze się mylisz...:(