Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : elektryka szyb - dziwny problem

G.R.E.G
23-07-11, 23:00
hej, dziwna sprawe mam u siebie, "syfik" V-gen HB
otoz nie dziala mi elektryczne opuszczanie szyby w drzwiach pasazera ale podnoszenie dziala.od strony kierowcy nie moge ani podniesc ani opuscic tej szyby przyciskiem, dziala tylko przycisk w drzwiach pasazera ale tak jak pisalem tylko podnoszenie.tak samo centralny ori wysiadl w tych drzwiach.ogolnie cos sie niedobrego dzieje z elektryka w drzwiach pasazera.jakies podpowiedzi ? bo bezpieczniki wymienilem i dalej nie mam pomyslu.mam multimetr ale skad mam wiedziec jakie napiecia powinny w kablach plynac :confused:

KtosCalkiemInny
23-07-11, 23:15
Mialem u siebie identyczny problem, wywalalo mi bezpiecznik przy probie opuszczania szyby pasazera przelacznikiem po stronie kierowcy. Winny okazal sie przetarty kabel w drzwiach. Rozbierz, posprawdzaj czy wszystko tam ok :)

RazoR91
23-07-11, 23:57
taki sam problem mam w VI genie. Tu znalazlem własciwą odpowiedz

Nowy Kubi
24-07-11, 23:34
GREG, z analizy schematu i tego co piszesz wychodzi mi że masz przerwany przewód niebiesko żółty, który idzie od przełącznika drzwi kierowcy, przez drzwi i słupki do przełącznika drzwi pasażera. Gdzieś pewnie przy słupkach może być uszkodzony bo to by powodowało objaw jak piszesz (prawa szyba działa tylko do góry i tylko z drzwi pasażera). Może być jeszcze jakiś przewód uszkodzony i przez to nie działac centralny.

G.R.E.G
25-07-11, 11:01
dziekuje wszystkim za wskazówki, bede dzialał w tym tygodniu przy tej szybie, dam znac co i jak bylo.

winowajca okazal sie jak to Nowy Kubi przewidywał niebiesko-zołty kabel w kostce.nie mialem czasu sprawdzac gdzie sie przerwal (ale pewnie w ktorychs dzwiach) a nie wiedzialem dokladnie od czego jest ten kabel (jaką funkcje spelnia) wiec wpiąlem w niego dodatkowy kabelek i przykrecilem go do masy karoserii i o dziwo szyba zaczela chodzic w jedna i druga strone.czyli wychodzi na to ze to jakas masa jest :confused: bo jak probowalem podciagnac do niego napiecie prosto z aku to nic sie nie działo.od strony kierowcy dalej nie dziala opuszacznie szyby pasazera ale to juz kiedys tam w weekend sie tym zajme.grunt ze wogole znowu ruszyla.
dzieki chlopaki :cool: