Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Termowłącznik węntylatora chłodnicy-który?

Fietko
23-07-11, 19:37
Witam,
proszę o pomoc osoby które wymieniały termowłącznik w civiku z silnikiem D14Z6 ,
znalazłem w InterCars włączniki firm: FACET(1.850.196) i FAE(36440) jeden włącza przy temp. 95-90 drugi 93-88,czy który z podanych pasuje?
A może należy kupić inny, jaki?

Pozdrawiam F.

LemonR
23-07-11, 20:11
W/g manuala załączenie wiatraka następuje powyżej 93 stopni tak więc ten pierwszy bardzej pasuje.

Fietko
24-07-11, 18:49
OK,dzięki, wiadomo już przy jakiej temp. powinien zadziałać, ale te wymienione przeze mnie różnią się długością gwintu i jeden ma widoczną gumową uszczelkę.
Niewiem czy można podawać linki do sklepu? ale po wpisaniu wyszukiwarkę "termowłącznik wentylatora chłodnicy civic" strona sklepowa jest 6 miejscu, po wejściu można zobaczyć jak wyglądają włączniki.
Proszę więc osoby które wymienianiały termowłącznik o wskazanie właściwego, o ile jest na tej stronie?

Dzięki za pomoc, pozdrawiam F.

LemonR
24-07-11, 19:10
Osób, które to wymieniały może być niewiele bo jest to mało awaryjne urządzenie.
Ale zawsze można skorzystać z EPC a z niego wychodzi, że powinien on wyglądać tak:
http://www.autocarspare.com/img/1802/37870plc004_b.jpg

Fietko
24-07-11, 19:43
Hmm, teraz to mam zagwozdkę.
Opisane przezemnie wyglądają inaczej.
Zdecydowałem się wymienić włącznik, ponieważ w lecie w czasie upałów i dłuższej jazdy, korkach wskazówka jest na 3/4 . Termostat, otwiera, natomiast wentylatora nigdy nie widziałem włączonego. Wentylator sprawdzałem, zwierając wtyczkę z termowłączniaka, działa.
Jeżdżę tak już trzeci rok i w końcu postanowiłem coś z tym zrobić.
Obecnie szukam sklepu gdzie można kupić termowłącznik, w razie gdyby to było przyczyną podwyższonej temperatury.
W tej sytuacji pozostaje chyba tylko wymontować termowłącznik i sprawdzić czy działa ...jestem trochę leniwy i wolałbym od razu wymontować stary i zamontować nowy, nawet pogodziłem się z kosztami...

Pozdrawiam F.

LemonR
24-07-11, 20:35
TU (http://autoban.com.ru:8080/manual/CivHtml/10-19.htm) masz opis sprawdzenia.
A co do samego kształtu to może być też tak, że pasuje i jeden i drugi ważny będzie tylko gwint.
Może włącznik wiatraka dostarczało dwóch producentów. To się często zdarza. Tak było np. z rozrusznikami dostarczało valeo i denso jeden i drugi pasuje a jednak trochę się różnią.
Musisz sprawdzić oryginalny numer w EPC na podstawie twojego numeru VIN i wtedy szukaj.