Zobacz pełną wersję : Ile km na rezerwie? civic 5 gen 1.5
Witam zostalem szczesliwym posiadaczem civica 5 92r. 1.5 vtec-e 90KM benz. Mam pytanie ile km można przejechac na rezerwie, w ktorym miejscu wskaznika zaczyna sie rezerwa?
W mało którym 5 genie jest kontrolka rezerwy. Tak więc za rezerwę możesz przyjąć to kiedy wskaźnik jest na czerwonej kresce a właściwie kilka mm już powyżej jej(a u mnie w 6 genie który ma kontrolkę rezerwy zapala się ona właśnie kiedy wskazówka jest kilka milimetrów powyżej czerwonej kreski). Gdy masz wskazówkę na tym obszarze to w baku powinno być ok. 5l paliwa czyli 70km powinieneś zrobić jeszcze:) Chociaż ja bym traktował to z lekkim dystansem gdyż wskaźniki paliwa w hondach są dość niedokładne.
Pamiętaj także że nie powinno się jeździć na "oparach" benzyny. Łatwo wtedy zajechać pompę paliwa...
Jak ja mam ''kilki milimetrów powyżej czerwonej'' to mam ćwiarkę baku. Rezerwa jest gdy wskazówka jest dokładnie na czerwonym, gdy mam pusty bak to wskazówka jest pod czerwonym.
ogólnie rezerwa zapala sie jak jest rozno na czerwonej kresce... ja najwiecej zrobilem 30km od rezerwy... teoretycznie mozna na luzie 60km ale liczniki te tak przekłamują że ja bym nie ryzykował <po 30km na rezerwie krecilem nim 7-8 razy zeby odpalil>. Pozdrawiam
Dzieki wszystkim za pomoc. Pozdrawiam
u mnie jak wskazowka jest na czerwonej kresce to znaczy ze 11 litrow w baku mam.
Witam zostalem szczesliwym posiadaczem civica 5 92r. 1.5 vtec-e 90KM benz
jest w ogóle taki silnik???????? ja tez mam 90KM ale d15b2 a to na pewno NIE JEST vtec-e...
Jest - d15z1 z tego co kojarze.
jest w ogóle taki silnik???????? ja tez mam 90KM ale d15b2 a to na pewno NIE JEST vtec-e...
Oczywiście, jak kolega napisał to jest D15Z1. Trochę rzadziej spotykany.
Akurat dla mnie to temat na czasie. Ostatnio miałem wskazówkę na "zerze"(kontrolka się nie paliła) i zatankowałem pod korek-weszło 41 litrów,a więc niby 14 jeszcze było.
Trochę pojeżdziłem, zrobiłem dokładnie 590km i dziś mam wskazówkę mniej więcej 1 mm pod "zerem",jeszcze przejadę z 50 km i chyba zatankuję(mimo,że woże 5l benzyny),ale nie chcę spalać syfów z baku:D
a jeżdzę tak głównie żeby sprawdzić czy działa żarówka od kontrolki paliwa(jeszcze nigdy mi się nie świeciła) ,ale i ładnie wyjdzie raport spalania.
...trochę się wciąłem w nie swój dział,ale temat dla mnie na czasie
pozdrawiam
ja mam d15b2 i spokojnie jak wskazówka zejdzie na czerwone to 100 zrobie,zawsze leje do pełna i kiedys miałem troszke nad czerwonym i weszło 38 pod samiutki korek wiec gdzies 9-10 litrów było jeszcze. :)
jak jestes pewny ile masz w baku to jest ok gorzej jak komuś zaciągnie syf z 12-15 letniego baku:P
u mnie jak wskazowka jest na czerwonej kresce to znaczy ze 11 litrow w baku mam.
mam tak samo ;p
U mnie to wskazówka schodzi jakies +- 3,4mm poniżej kreski.Wtedy mam pewność ze jest to rezerwa.Na takim stanie wyjeździłem prawie 70km.Więcej już nie dałem rady z obawy że stanę na drodze.
5L benzyny w bagażnik i jeździć....
Nudne już to pytanie się ile można na rezerwie zrobić... Jak sobie wskaźnik ustawicie tak macie.