PDA

Zobacz pełną wersję : Śmierdzi w aucie bo przecieka klapa bagażnika

ga_cex
22-07-11, 16:32
Witam,

Ostatnio nie mogłem rozgryść przyczyny strasznego smrodu w autku, który pojawiał się gdy auta stało. Klima odgrzybiona z nawaiwów nic nieczuć.
Postanowaiłem autko dokłądnie wyspszątać i okazało się że przyczyną prawdopodobnie jest wilgotna podłoga w bagażniku pod kołem zapasowym. Cała lewa strona była wilgotna. Pojawia się pytanie - czy ktoś wie jak to rozmontować aby wysuszyć i wyczyścić pod tą pod tą podłogą ? Proszę o info.

Drążąc temat - skąd się tam znalazła woda sprawdziłem klapę bagażnika dzisiaj po całodziennych opadach i okazuje się, że zauważyłem ścieżkę wody z pod pokrywy zasłaniającej dostęp do żarówek. I tu moje drugie pytanie - czy ktoś rozkładał całe plastiki, musze zobaczeć jak to możliwe że mi tam woda cieknie.
Auto jest miesiąc po gwarancji a ostatni przeglą przy 100kkm robiłem poza ASO więc raczej muszę sobie radzić sam.:mad:

Wszelkie instrukcje, jak z tym zacząć żeby nie spie...pszyć mile widziane.
Pozdr:cool:

Swoją drogą sprawdźcie u siebie czy nie macie podobnych niespodzianek.:confused:

Tymek
22-07-11, 17:41
W temacie dotyczącym montażu czujników parkowania z tyłu (by TRAFO) znajduje się opis demontażu dywaników w bagażniku.
http://www.hcforum.pl/showthread.php?t=19909
Mysle że to ci pomoże

TRAFO
22-07-11, 18:29
Dzięki za reklamę :)

Tymek
22-07-11, 22:28
proszę, :)

szubek
25-07-11, 12:04
Pisałem o wodzie w bagażniku chyba w wątku o wadach. U mnie przyczyną była uszczelka przy wlewie paliwa dokładnie ta przy tym bolcu od zamykania taka mała pierdoła a trzeba było rozebrać całe tylne poszycie. Ja siedziałem w bagażniku a ASO lało wodę na auto i było idealnie widać skąd idzie strużka wody. Jak z lewej strony cieknie to raczej obstawiałbym ta uszczelkę. Lampą mało prawdopodobne przy tej konstrukcji osadzenia lampy.

Jacek65
25-07-11, 16:05
Witam,

Ostatnio nie mogłem rozgryść przyczyny strasznego smrodu w autku, który pojawiał się gdy auta stało. Klima odgrzybiona z nawaiwów nic nieczuć.
Postanowaiłem autko dokłądnie wyspszątać i okazało się że przyczyną prawdopodobnie jest wilgotna podłoga w bagażniku pod kołem zapasowym. Cała lewa strona była wilgotna. Pojawia się pytanie - czy ktoś wie jak to rozmontować aby wysuszyć i wyczyścić pod tą pod tą podłogą ? Proszę o info.

Drążąc temat - skąd się tam znalazła woda sprawdziłem klapę bagażnika dzisiaj po całodziennych opadach i okazuje się, że zauważyłem ścieżkę wody z pod pokrywy zasłaniającej dostęp do żarówek. I tu moje drugie pytanie - czy ktoś rozkładał całe plastiki, musze zobaczeć jak to możliwe że mi tam woda cieknie.
Auto jest miesiąc po gwarancji a ostatni przeglą przy 100kkm robiłem poza ASO więc raczej muszę sobie radzić sam.:mad:

Wszelkie instrukcje, jak z tym zacząć żeby nie spie...pszyć mile widziane.
Pozdr:cool:

Swoją drogą sprawdźcie u siebie czy nie macie podobnych niespodzianek.:confused:

Po silniku domyślam się że to ci się dzieje w wersji UFO.Bo np.u mnie w sedanie jak klapę otworzę zaraz po deszczu lub podczas to mi po pałąkach woda kapie do środka.Ale nie zauważyłem aby to się działo podczas gdy jest zamknięta.Mam tackę w bagażniku więc bym zauważył wodę na niej.:) No i te typy podobno tak mają.:D Trochę upierdliwe ale cóż począć.Może ktoś ma na to jakąś radę czy pomysł.:rolleyes:

ga_cex
26-07-11, 15:00
@Jacek65 - Zgadza się - model 5D -UFO-2008
@szubek - muszę sprawdzić ten wlew - tam akurat nie sprawdzałem.

Za to z pewnością leci mi z zaczepów widocznych po zdemontowaniu zaślepki dającej dostęp do żarówek. Po umieszczeniu tam szmatki udało mi się wysuszyć podłogę - a po deszczu szmatka była wilgotna więc coś tam cieknie. Trafo ma napisany demontaż krok po po kroku więc pewnie pokuszę się o rozkręcenie jednak już po wakacjach bo wole nic nie zepsuć przed trasą a szykuje się wypadzik na 3-4 kkm.
Jak uda mi się zdiagnozować źródło to opisze w wątku jak się to skończyło.

Zastanawiam się czy warto spytać w ASO czy naprawią to po gwarancji...:confused:
Dzięki.
Pozdrawiam.:cool: