Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D16Z6 nierówne spalanie

jerzynew
21-07-11, 21:12
Witam. Sprawdzałem dzisiaj silnik D16Z6 i zaobserwowałem niespalanie mieszanki na cylindrach, objawiajace sie okresowymi detonacjami, wraz z szarpnieciami silnika. podczas zwiekszania obrotów szarpniecia zwiekszają okresowoć. Ma to odgłos opoźnionego głuchego spalania detonacyjnego. Przy optymalnej temperaturze pracuje jeszcze gorzej. przy obrotach od 3.5 wzwyrz czestotliwosc "detonacji" jakby maleje.
Luzy na zaworach ustawione. ciśnienie na cylindrach równe zgodne z parametrami podanymi przez producenta.
Stawiam na świece lub aparat, niemam żadnych świec pod ręką by sprawdzić a nie chciał bym uniknąć zbędnej wymiany. Co to może być waszym zdaniem? z wydechu czuć zapach silnika dwusuwowego ;)

Furious
22-07-11, 13:22
rozrzad dobrze ustawiony? zaplon sprawdzony lampą strobo?

vnv_nation
22-07-11, 13:36
Oleju ci to nie bierze mam rozumiec? Jak nie masz kasy na swiece, to je po prostu wykrec i wyczysc, kopulke aparatu tak samo rozkrec i wyczysc, ustaw zaplon.

jerzynew
22-07-11, 17:14
świece tak czy inaczej bede zmieniane. już były czyszczone świece ale trzeba je wymienić. kopułke aparatu sprawdze. no niemam lampy w domu musze w pracy kiedyś ustawić zapłon. pasek napewno dobrze bo ładnie chodzi. nie spala periodycznie. olej nie wiem czy bierze niema możliwości sprawdzenia.
zdarzaja sie w hondach tak objawiajace sie uszkodzenia aparatu?

jasiek09
22-07-11, 17:16
Zmień sobie przewody jak Ci zapłony wypadają na początek.

jerzynew
22-07-11, 20:53
przewody dobre sprawdzałem na innych. punkty końcowe gniazd na przewody w aparacie zbliżyłem do wewnątrz i oczysciłem podobnie jak przejscie do cewki, założyłem nową spreżyne.
Nadal nic
Chyba że jakiś wtryskiwacz sie zacina. zdaża się to w tych silnikach? (sekwencyjny)