Zobacz pełną wersję : Krzywo zdziera hamulce - nowy zestaw Kolcki - tarcze.
Wymieniłem komplet tarcze, klocki ATE zestaw pod 242mm do mojego EG3. Po 15 minutach jazdy tak wyglądają tarcze:
http://zapodaj.net/6297af33d332.jpg.html
http://zapodaj.net/b9a53ac1ac83.jpg.html
Coś nie tak, czy się dotrą? Jedna widać trochę nierówno bierze. Zaciski po regeneracji, wszystko sprawdzone, przeczyszczone, nasmarowane.
Pojeździłem jeszcze trochę i nadal jedna tak wygląda. Co ew. może być nie tak?
Pozdrawiam!
dotrą się musisz zrobić z jakieś 30 km i wtedy oceń jak wyglądają
Dziś przejechałem ~~ 100km pohamowując co jakiś czas i nic. Ale zauważyłem luzy na prowadnicach zacisku. Czy od tego może tak krzywo zdzierać? Jak zdjąłem koło, to wygląda jakby zacisk "szedł bokiem" przy naciskaniu hamulca. Same prowadniczki można kupić, czy Jarzmo też się zużywa tam w srodku?
Ale zauważyłem luzy na prowadnicach zacisku. Czy od tego może tak krzywo zdzierać?
Tak, będzie krzywo zdzierać jak masz luz na prowadnicach, dlatego nie pisz że...
...wszystko sprawdzone...
Prowadnice można dokupić, po wymianie powinno być ok.
Dla próby podmieniłem prowadnice ze sprawnego zacisku na drugą stronę - nadal to samo. Czy możliwe, że jarzmo jest na tyle wytarte, że sprawne prowadnice w nich latają? Szkoda mi nowego kompletu aby krzywo się zdzierał :(
Mam pytanie - W jarzmie zacisku jedna prowadnica jest normalnego koloru, druga zaś lekko zielonkawa? Dlaczego? Mam kilka zacisków i właśnie te "zielonkawe" prowadnice mają luzy. Próbowałem już na kilka sposobów i nadal nie zdziera mi równo tarcz - kawałka tarczy po zewnętrznej stronie od środka tarczy, jak na zdjęciach w temacie. Wsadziłem takie prowadnice ( te o normalnym kolorze ) by nie było luzu - lecz nadal źle się zdzierają... Ktoś ma jakies pomysły?
wymieniłeś i dalej ściera bo już jest krzywo starte, badz masz krzywy zacisk albo siodełko
Zacisków to juz tyle podmieniałem, że nie ma siły by to była tego wina :) Jarzma też podmieniałem. A wiecie jak to jest z tymi prowadnicami? Rożnią się od siebie?
Yotomeczek86
05-09-11, 22:06
Może masz coś z łożyskiem? Mój ojciec miał źle nabite co prawda w fabii to mu też krzywo się ścierała tarcza. Nie wiem na ile to w ogóle możliwe jest...