Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : uciekający olej D15B2

KubEm
21-07-11, 19:09
Witam, od pewnego czasu mam problem z uciekającym olejem w Hani tj. Hanka nie upala oleju ale wylewa mi go przez pokrywę zaworów. Dzieje się tak w dwóch miejscach, patrząc na silnik od frontu (od kol. wydechowego) na lewym łuku obok aparatu zapłonowego na rancie między blokiem jak popatrzy się tak aby widzieć uszczelkę to widać też olej, oraz po prawej stronie to samo. Patrząc w miejsce gdzie jest uszczelka, widzimy uszczelkę i niestety olej.. Dzieje się tak od miesiąca, wcześniej dolałem poprostu ciutkę oleju żeby uzupełnić bo wiedziałem, że auto idzie do mech. Po wymianie rozrządu, filtra oleju i samego oleju (2 dni temu) dalej to samo. Myślałem, że nowa uszczelka pod pokrywę załatwi sprawę, ale dalej cieknie. Ma ktoś jakiś pomysł co to może być? Mechanik dał du*&T^ zakładając uszczelkę? Pokrywa jest w tych miejscach krzywa?

proszę o pomoc i z góry dzięki
KubEm

rooter666
21-07-11, 20:20
Możliwe że mechanior dał ciała, w te miejsca trzeba obowiązkowo dać sylikon inaczej będzie cieknąć i żadna uszczelka tego nie zatrzyma.

KubEm
21-07-11, 20:51
No ja myślałem o sylikonie (tym do wysokich temperatur), ale mechanik powiedział i tu cytuje "nie daje się sylikony, on rozwali uszczelkę i będzie lecieć cały czas". ; / więc chce być pewny zanim pojadę z pretensjami (żeby nie wyjść na kretyna). Silikon może to zabezpieczyć? Ile go nałożyć?

reaktor
21-07-11, 20:58
jak liczysz na o ze jak dasz sylikon to przestanie olej znikać to sie przeliczysz , no chyba ze chodzi o kwestie estetyczne to ok

KubEm
21-07-11, 21:07
dlatego pytam co zrobić z tym problemem, bo wyciek jest tylko w tych 2 miejscach, o których pisałem. cała reszta jest czysta i bez problemów. Bardzo proszę o konkretne opinie i pomoc bo nie stać mnie na razie na swap czy kompletny remont silnika... komentarze w stylu Reaktor'a pomińmy, zależy mi na pomocy.. Z całym szacunkiem do Ciebie Reaktor ; )

jasiek09
21-07-11, 21:23
Nawet w instrukcji zalecane jest aby po obu rogach dać cienką warstwę silikonu, tak też uczyń i najlepiej nie odpalaj silnika przez kilka godzin jak masz taką możliwość.

rooter666
21-07-11, 21:26
http://i.imgur.com/1fXDt.jpg

KubEm
22-07-11, 10:44
ok dzięki, pojade dzisiaj do mechanika, który to robił.. pogadam, odkręci pokrywę, wymieni uszczelkę, da sylikon i zobaczymy co będzie