Zobacz pełną wersję : Nalot na przednich reflektorach
Mam pytanie ,czy da się usunąć przez polerowanie nalot z przednich reflektorów.Gdzieś na forum czytałem że można,ale chyba ze szklanych.Nie wiem czy te lampy nie są plastikowe?
Polerowanie + mycie od środka i powinieneś dać radę.
Szklanych? Są szklane reflektory? :o
To sa poliweglanowe reflektory szklane to sa szkla ryflowane wewnatrz lamp:p
z moich się nie dało usunąć - miały jakąś żółte warstwę i koleś który się zajmuje renowacją lamp nie ogarnął tematu.
Nie ogarnął tematu bo pewnie sam był nie bardzo ogarnięty...
Papier scierny pasta polerska i jazda
W temacie Zrob to sam jest fotoinstrukcja i dokladny opis jak to zrobic trza tylko troche poszukac.
Ja bym nie polecał papierem ścienym po po jakims czasie znów bedzie to samo,najlepiej porządną pastą i załatwi problem :)
Ja bym nie polecał papierem ścienym po po jakims czasie znów bedzie to samo,najlepiej porządną pastą i załatwi problem :)
To jaką pastę polecacie??? TEMPO
TEMPO niby najtańsza,ale nie najgorsza,ja robiłem pastą G3 na twardą gąbkę+wiertarka i jestem zadowolony.
decydowanie polecam G3 :-)
Śmiejcie się, ale jak ktoś ma zamiar polerować reflektory to przelećcie je wcześniej pastą do zębów ;)
Śmiejcie się, ale jak ktoś ma zamiar polerować reflektory to przelećcie je wcześniej pastą do zębów ;)
Patent znany od wieków;) byle dobra pasa bez kolorowych granulek :P
Ja mam VIS, ale jeszcze nie używałem. Dobra jest?
blendamed ponoć wypoleruje do diamentu :D
blendamed ponoć wypoleruje do diamentu
A jak będziesz codziennie przez tydzień polerował to klosz zmieni kolor o jeden odcień. Gwarantowana poprawa, albo zwrot pieniędzy.:cool:
a czy taka polerka załatwi problem z zżółkniałymi kloszami, czy tylko pomaga przy rysach i osadzie?
Niech odpowiedzią będzie to zdjęcie moich lamp
http://img15.imageshack.us/img15/9154/polerkalamp.jpg
Wtedy jeszcze robione ręcznie papier ścierny (robiłem 2000 ale lepiej 2500 lub 3000) potem fareclą warto przejechac i na końcu jakieś mleczko. Ostatnio robiłem u kumpla polerką, teraz to chwila roboty :)
Polerkę robi się tylko z zewnątrz? A w środku tylko mycie?
Polerkę robi się tylko z zewnątrz? A w środku tylko mycie?
Tak. Ale jak myjesz od środka i masz rozklejone klosze,to żeby do głowy nie przyszło Ci myć płynem do mycia szyb...
Why? Piana zostanie między kloszami?
Why? Piana zostanie między kloszami?
Powiedzmy,że : Masz rozklejone lampy wszystko ładnie pięknie, akurat już po malowaniu wkładów na czarno,bo zazwyczaj po to się rozkleja lampy.
Przychodzi Ci do głowy pomysł- "Aa lepiej sobie doczyszczę od środka" i tu jest zonk [!] Bo jak umyjesz klosz od środka jakimś płynem do mycia szyb lub taką ostrzejszą chemią z alkoholem to nie zdziw się,że za jakiś tydzień,dwa max. bedą Ci pękać klosze.
Jak pękać tak? Zachodzi wtedy jakas reakcja chemiczna i po prostu w środku klosza zrobią się kreski po całych lampach takie jak pęknięcie. Ani z zew. ani wew. ich nie czuć na dotyk.
Jeśli chcesz tylko umyć od środka lampy to ludwik lub jakiś inny płyn do mycia naczyń i trząchasz jak shakerem potem koniecznie płuczesz to wodą demineralizowaną taką jak np. do żelazka sie wlewa,żeby zapobiec od zacieków. Składasz to elegancko i nie dziw się,że zaparują,bo tak za pierwszym razem jest,potem już sie to nie zdarza.
Powodzenia życzę.