PDA

Zobacz pełną wersję : Ponownie zawieszenie, proźba

lucnet
20-07-11, 12:27
Witam, prosiłbym o poradę związaną z zawieszeniem osoby które miały już z tym problem i styczność,
Auto:
Civic VII 2001-2005 HB
D14Z6

Od ponad roku jest wyciek z prawego przedniego amortyzatora tzn jest "spocony" ( i jak go wytrę to po jakimś czasie to samo). Więc rozebrałem prawą stronę w celu sprawdzenia odbojów i poduszki amortyzatora, i na pierwszy rzut oka wydaje się że w dobrym stanie.
Gdzieś wyczytałem że jak się ściśnie amortyzator i nie powraca to jest uszkodzony, w moim przypadku można ścisnąć i powraca, dla porównania akurat miałem nowy tylni amortyzator też od tego auta i o wiele ciężej było go ścisnąć w odróżnieniu od przedniego.
Moim zdaniem nie ma co jechać na stacje na trzęsawki, ponieważ ten pomiar jest bardzo niedokładny.
Auto mam od dwóch lat i wydaje mi się że komfort się w dużym stopniu pogorszył.
Co 10-15 tys km wymiana gumek na przednim drążku stabilizacyjnym.

Czy sama wymiana amortyzatorów wystarczy czy jak wymieniać to ze sprężynami + odboje i poduszka. Planuje wymienić amory na firmy KAYABA.
Chciałem znaleźć ile jaką wysokość mają nowe sprężyny ale nie mogę nigdzie znaleźć, a następnie porównać ze starymi,
Co wymienialiście w zawieszeniu i jakie były efekty ?

owsikk
20-07-11, 12:35
Jak amortyzator olejowy Ci cieknie to kwalifikuje się tylko do wymiany. Po prostu jest rozszczelniony.

Jak chcesz to mam dwa amorki na przód razem z łożyskami, sprężynami i odbojami z Civica D14z6 z 2004 roku po udokumentowanym przebiegu 128 kkm. Daj znać na prv.

mycek
22-07-11, 08:40
dobry wybor firmy. przyzwoite amortyzatory. jezeli cieknie tylko wymiana pozostaje. bedzie jedyne coraz gorzej.

co do wymiany:
- amorki
- odboje

nic wiecej nie musisz wymieniac.
koszt calej operacji powinien sie zmiescic w okolocach 550-580zl (ja tyle zaplacilem do D16V1)

powodzenia.

bunkerites
24-07-11, 16:59
W czerwcu wymienialem zawieszenie przod...amory Kayab,odboje Monroe...koszt czesci 650 zl...

Leeo
25-07-11, 06:58
Pierwszy post i już wbrew regulaminowi.. 1. Przywitaj się w odpowiednim dziale, 2. Temat o amorach juz jest, 3. Źle sformułowana nazwa tematu. Zamykam..