Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Demontaż boczków pod Car Audio w Civic 6g HB (EJ9)

kamil_zdw
19-07-11, 21:37
Witam wszystkich serdecznie.

Nabyłem 2 tygodnie Civica od jednego z forumowiczów i niebawem będę dłubał przy car audio.

Autko to Civic 6G HB (EJ9). Z oznaczenia wynika, że jest to autko z 3 drzwiami jeśli traktować klapę bagażnika jako drzwi.

Mam prośbę by ktoś opisał po kolei jak zdemontować boczek w tym aucie. Chodzi mi o proste wytłumaczenie jakie trzeba wykonać kolejno czynności. Fotorelacja byłaby mile widziana. Zaznaczę, że mam auto bez el.szyb i jak na szybko się temu przyjrzałem to nie wiem jak zdjąć korbkę ani klamkę wewnętrzną.

Forum przeglądałem ok godziny w poszukiwaniu szczegółów ale w większości przypadków problem dotyczył wersji 5D. Odnośnie EJ9 a zwłaszcza z korbami szyb nic nie znalazłem.

Przy okazji robiąc drzwi od A do Z proszę na wskazówkę czy przy strzelającym ograniczniku lewych drzwi da się coś zrobić poza jego wymianą? Próbowałem znaleźć w necie nówki sztuki takich ograniczników bez skutku. Zna ktoś miejsca gdzie można to dostać? Używki mogą niebawem strzelać jak obecnie mój uszkodzony.

Ponadto drażni mnie stukający na nierównościach nazwijmy "guzik" do ryglowania drzwi od wewnątrz. To ten taki z czerwonym wykończeniem którego się bardziej obraca niż wciska. Ma ktoś pomysł jak można ten problem rozwiązać? Upchnięcie czegoś do środka by to uszczelnić odpada bo zwyczajnie nie będą zamykały się zamki. Czy pozostaje wymiana całej rączki do otwierania drzwi w której znajduje się ów guzik?

Pozdrawiam

kris00011
19-07-11, 21:51
Jeśli chodzi o zdjęcie boczku w aucie to przejrzyj ten temat : http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?8097-Montaz-podgrzewania-lusterek-malowanie-lusterek-i-klamek Od fotki 25 masz pokazane co i jak. a jeśli chodzi od korbke to masz taką "zawleczke" którą musisz zdemontować, najlepiej śrubokrętem.

kamil_zdw
19-07-11, 22:31
super temacik. Bardzo wiele wyjaśnił. Dziękuję.

Jeszcze jakby ktoś rozwiał problem stukających ograniczników drzwi oraz stukającego rygla do zamykania drzwi (wewnątrz auta) to będzie co robić w najbliższym czasie :)

SorryAleNiChu
25-07-11, 19:53
Co do rygla drzwi to powiem ci że też mnie to strasznie denerwowało co jeszcze to przy zamykaniu drzwi miałem wrażenie że się wszystko rozleci. Po rozebraniu boczka okazało się że to cięgno od rygla tak dygocze. Problem sam się rozwiązał kiedy zamontowałem sobie centralny zamek. Siłownik unieruchomił to cięgno a w efekcie przycisk przestał latać. Jak zdejmiesz boczek rozkręć też sam rygiel i spróbuj włożyć jakąś podkładkę żeby ciężej się poruszał lub pokombinuj z samym cięgnem. Co do ogranicznika to w którym miejscu ci strzela ? Przy drzwiach czy budzie ?

kamil_zdw
26-07-11, 08:20
Już wszystkie stuki zlikwidowałem.

Tak jak napisałeś, wystarczyło podłożenie podkładki między rygiel a blachę na której ów rygiel się trzyma. Zresztą można było iść jeszcze prostszą drogą i tą blachę tak dogiąć by zniknął luz. Siedziałem nad tym z 2h ale teraz wiem w czym rzecz i jest to kwestia 10min roboty. Oczywiście przy założeniu że drga sam rygiel a nie cięgno bo tak było w moim przypadku.

Odnośnie ogranicznika drzwi...pomógł mi przy tym kuzyn, z nim rozebrałem w kilka chwil boczek więc temat jego zdjęcia mam już opanowany :)
Po dłuższej chwili kombinacji usztywniliśmy chwilowo ogranicznik przy sworzniu, który jest widoczny przy słupku. Okazało się, że luz w tym miejscu powoduje stuki. Widoczne jest to po otwarciu drzwi.
Część ogranicznika, która znajduje się wewnątrz drzwi nie stukała choć początkowo takie można było odnieść wrażenie.
Zaklepaliśmy sworzeń, żeby troszkę się rozszerzył i problem stukania zniknął.
Cieszę się bo kosztowało mnie to 2 browary a nie od 30-50zł za drugi, używany ogranicznik w ch.. wie jakim stanie.

Przypuszczam, że zabieg rozklepania sworznia jest rozwiązaniem tymczasowym i po jakimś czasie problem znów się pojawi. Wtedy otwór w który wchodzi sworzeń naspawam i wywiercę od nowa żeby nie było luzu. To tańsze rozwiązanie niż kupowanie niepewnych używek na szrocie czy allegro.

Jeśli ktoś będzie miał problemy z wyobrażeniem sobie o czym napisałem chętnie zejdę do autka i zrobię fotki elementów o których mowa. Wtedy będzie łatwiej zrozumieć problem.

Pozdrawiam