PDA

Zobacz pełną wersję : Szyber otwiera sie zamoczynnie podczas jazdy

bertj
10-05-05, 02:09
Witam
Od jakiegos czasu mam tak, ze po zapaleniu silnika szyber dach sam otwiera mi sie do polowy.
Nie zawsze po odpaleniu silnika, czasem przejade pare kilometrow i jest ok i gdy wlacze kierunkowskaz to razem z nim odpala mi sie szyber.
Sprawdzalem przyciski sterujace i kostki i raczej jest sprawna (nie znalazlem zwarcia).
Miesiąc temu byl zmieniany akumulator na nowy.
Kolega radzil mi, zebym zresetowal komputer. Aby odlaczyc przewod minus od akumulatora na cala noc i rano podlaczyc, to wtedy komp zbierze informacje z czujnikow na nowo.
Co o tym myslicie??
Czy taki sposob resetu ma sens??
Dzieki za info.
Pozdrawiam
Bert

igor
10-05-05, 02:17
Uwazam ze raczej reset kompa nie wiele pomoze, komp raczej zajmuje sie sterowaniem silnik a nie sterowaniem szyberdachu,

uwazam ze masz problemy z elektryka i gdzies przebija, sprawdz bezpieczniki tez,

boomer
10-05-05, 11:17
1. Reset nic ci nie pomoze, sprawdz jeszcze raz dokladnie elektryke
2. Metoda resetu zaproponowana przez twojego kolege jest tragiczna. W archiwum znajdziesz co i jak. W skrocie, odpinasz bezpiecznik BACK-UP na okolo 1minute, wpinasz z powrotem, odpalasz i na biegu jalowym czekasz do zalaczenia sie wentylatora (silnik musi uzyskac odpowiednia temperature po czym zalaczy sie wentylator), jak sie wentylator wylaczy to gasisz, odpalasz jeszcze raz i w droge. Po resecie najlepiej jest jezdzic przez jakis czas w pelnym zekresie predkosci obrotowych silnika