Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jakie klocki, tarcze i końcówka drążka kierowniczego?

Richie
19-07-11, 16:54
Witam
Muszę wymienić tarcze i klocki oraz końcówkę drążka kierowniczego zewnętrzną.
Jakich firm polecacie i co sądzicie o klockach i tarczach TRW?
Z tego co czytałem dużo osób poleca ale też są narzekania o piszczeniu przy wolnej jeździe.
Dzięki za rady.

mirasek
19-07-11, 17:49
Obecnie z przodu mam komplet TRW, podobno są dwa rodzaje klocków tej firmy, ja niby mam te droższe i nic nie piszczy, hamuje dobrze jak na zamiennik serii i do normalnej jazdy można polecić taki zestaw. Klocki przy intensywnych hamowaniach z prędkości dość mocno pylą na felgi (normalne??) ale po mieście już przyzwoicie.

Końcówki 555 podobno niezłe, mam takie na swojej ale powiedzmy że dopiero w fazie testów.

Generalnie było już sporo tematów o tym, warto poszukać...

P4wlut3K
19-07-11, 21:23
Ja mam z przodu tarcze i klocki TRW i faktycznie pylą. Jak ktoś ma w feldze dużo ramion i chce to ładnie wyczyścić to może się trochę zdenerwować, bo to syzyfowa praca.

Richie
19-07-11, 22:31
ale pylą przy ekstremalnych hamowaniach czy ciągle? lubię mieć czyste felgi więc to byłby problem :mad:

P4wlut3K
20-07-11, 16:35
Ja nie jeżdżę szybko i stosuje raczej ecodriving dlatego gwałtownie hamuje tylko w sytuacjach awaryjnych. I przy takiej jeździe przez tydzień potrafi się tego trochę nazbierać, że po umyciu jednego koła widać dość dużą różnicę w stosunku do tego nieumytego a felgi mam szare. Jak to dla Ciebie duży problem to ja bym się zastanowił albo poczekał na opinie innych może tylko ja tak mam.

Badboy96
20-07-11, 17:59
końcówki to polecam 555, co do hamulców to fakt ze klocki TRW pylą,

Dextero
20-07-11, 20:01
Pylą, pylą i to całkiem sporo przy normalnym hamowaniu.

Richie
22-07-11, 22:09
Dzięki za opinie, poszukałem i mam nową ofertę:
Tarcze (cena za sztukę)
Brembo 106,47
Bosch 127,92
ATE 151,56

Klocki (cena za komplet)
Ferodo 178,77
ATE 171,28
KASHIYAMA 64,26
Bosch 162,73

Pewnie brembo i ferodo wezmę :confused:

kanciaty6
22-07-11, 22:25
nie bierz Kashiyamy straszna lipa to jest nawet nie ma slow jak je opisac badziew nie wart nawet tych 7 dych

Bodzio 5D
22-07-11, 22:39
Hej :)

TRW jak najbardziej! (btw na hamulcach się nie oszczędza - nie szukaj klocków za 30 zł, nie ma sensu). Jeśli chodzi o końcówki drążka to moje "doświadczenia" są następujące: po 2,5 roku od kupna auta wywaliło mi lewą końcówkę. Za namową znajomego kupiłem 555. Cieszyłem się, ze sprawnych końcówek (wymieniłem 2 ) dokładnie pół roku ;(
Potem (za namową mechanika) wybrałem końcówki marki Ruville - niemiecka marka montująca dużo części na 1 montaż. Do dzisiaj dają radę - minęły 2 lata.
Może źle trafiłem...kolega Badboy96 poleca 555...bardzo możliwe, że są japońskie 555 i chińskie podróby na które ja musiałem trafić :mad:

Pozdro

comatose
22-07-11, 22:53
Kolega miał tarcze brembo te budżetowe co na allegro sprzedają razem z klockami ferodo i...pogięły się bardzo szybko, reklamacji oczywiście mu nie uwzględnili. Mówił mi później, że na necie znalazł więcej takich przypadków. U siebie mam tarcze ATE i są jak najbardziej OK, nie zrobiłem na nich dużo - max 15 000km, ale nie widać po nich nic złego. Klocki niestety z przodu kashiyama, albo jak kto woli "kaszana" potrzebowałem od ręki a tylko takie były. W porównaniu do tych co były wcześniej są do dupy. Końcówki drążka mam 555 wymienione obydwie w tym samym czasie, jeżdżę na tym z rok i trzymają się dobrze.

braun
22-07-11, 23:42
Kolega miał tarcze brembo te budżetowe co na allegro sprzedają razem z klockami ferodo i...pogięły się bardzo szybko, reklamacji oczywiście mu nie uwzględnili. Końcówki drążka mam 555 wymienione obydwie w tym samym czasie, jeżdżę na tym z rok i trzymają się dobrze.

Ja również kupiłem na Allegro Brembo + Ferodo - po pół roku tarcze biją tak, że będę musiał je znów wymienić. A końcówki drążków mam od roku 555 i dobrze się sprawują.

mirasek
23-07-11, 00:37
Pewnie brembo i ferodo wezmę :confused:
Miałem Brembo + Ferodo, oceniam gorzej niż TRW + TRW

Może spróbuj zestaw ATE?? Nie miałem "przyjemności" z heblami ale Bosch to shit!! Swoją drogą, wysokie ceny, myślę że znajdziesz taniej.

fedur
23-07-11, 12:27
Ja polecam tarcze ATE lub tansze Mountain, do tego klocki ATE lub Akebono, obecnie jezdze na Montain i klocki Akebono, tarcze proste, po roku jak nowe, klocka wolno ubywa, ale tez pyli, po miesiacu felgi szare, jak pluczemy raz w tgodniu felgi czyste. Tarcze jak i klocki kupilem w sklepie JAPAN MOTO w Rumi, gdzie zawsze robie zakupy, ale sprzedaja rowniez na alledrogo np tarcze http: //allegro.pl/tarcze-prz-mountain-honda-civic-1984-2001-i1684476572.html kocki posiadam te http: //allegro.pl/klocki-przednie-akebono-honda-civic-v-1997-2001-r-i1697364638.html , trw nie mieli na stanie wiec zamowilem taki wlasnie zestaw i nie zaluje, wczesniej klocki byly lukas (poprzedni wlasciciel) tarcze ATE i powiem ze rowniez piskow nie bylo a pylilo podobnie. Dodam jeszcze ze duzo podrobek na allegro firm brembo a klocki ferodo premier (polecane na innym forum hondy sa z roznych seri i rozne skrajne opinie byly no i oczywiscie pylily bo dobre klocki musza byc dobrze scierne :) )
Co do drazkow kieroniczych dostalem w pudelku TRW a w srodku 555 sie okazaly.

Richie
23-07-11, 20:11
Te ceny mam z InterCars, nie będę zamawiał na allegro, więc brembo + ferodo lub ATE+ATE.

comatose
23-07-11, 21:40
Wybieram opcję nr 2, albo możesz jeszcze zrobić mixa ATE+Ferodo. Ja na tył mam taki zestaw przyszykowany.

mirasek
24-07-11, 00:19
brembo + ferodo lub ATE+ATE.
Zdecydowanie te drugie.

komornikq
04-01-17, 13:56
Ja mógłbym od siebie polecić TRW, trochę pylą to fakt, no ale które klocki nie pylą :P Ja bym nie zakładał do swojego samochodu tarcz Boscha, potrafi być z nimi coś nie tak od początku, biją szybko i tak dalej. Niektórzy mają szczęście i nic im się nie dzieje przez długi czas, ja miałem raczej złe wspomnienia. Brembo z tych droższych serii też robi robotę, także ode mnie polecam TRW + TRW, albo Brembo + Brembo ;) a jeżeli ktoś ma jakieś wątpliwości przy wyborze, to zapraszam na milionczesci.pl.

pafels
04-01-17, 15:37
jak na razie odkop 2017 :)

arthi
04-01-17, 17:24
jak na razie odkop 2017 :)
Może odkop, ale mam wrażenie jakby udzielali się ludzie, których civic to pierwszy samochód.
Klocki się scierają, to pylą...

dejwid
05-01-17, 06:43
Może odkop, ale mam wrażenie jakby udzielali się ludzie, których civic to pierwszy samochód.
Klocki się scierają, to pylą...

Civic to mój pierwszy samochód i nie widzę w tym nic złego. Klocki mam TRW i pylą okropnie, poprzednie miałem jakieś inne nie wiem jakie i nie dawały tak dużo magicznego pyłu na moje niegdyś białe felgi.

autentyk
05-01-17, 18:13
Trw jest miękkim klockiem wiec musi pylić , używam ich od lat hamowania nieraz z 200 i więcej i zawsze dają radę . Miękki klocek nie niszczy tak tarczy bo ściera sie klocek a nie tarcza a co najważniejsze nie piszczy!