Zobacz pełną wersję : Problemy ze spalaniem d13b2!
Witam!
Otuż od samego kupna hondy mam wielki problem - silnik ktory nie jedzie pali mi 10l benzyny. Zauwazylem na forum, ze wiele osob ma wlasnie taki problem w tym silniku i nie ma na to dobrej rady.
Wymienialem sondę na uzywana - zero zmian. Komputer pokazuje mi blad 10 - czujnik temperatury powietrza zasysanego. Czy mialby on taki duzy wpływ na spalanie?
Wczoraj zauwazylem jeszcze jedna rzecz: gdy odłączam sondę komputer nie pokazuje mi błędu sondy, co jest? Chyba powinien zauważyć brak sondy w obwodzie i wyswietlic błąd.
Jeśli zna ktoś odpowiedz na moje pytania prosil bym o pomoc lub skierowanie do odpowiedniego tematu na forum. Niezbyt przyjemnie jest robic za 50zł 100km jeżdżąc delikatnie i nie przekraczając 3000rpm :(
dodam, ze mam zdjety ogranicznik drugiej przepustnicy i wężyk 3 podpięty prosto pod gaźnik (robił to poprzedni właściciel)
Marcin1792
19-07-11, 16:37
Przeczyść krokowiec, a przynajmniej sprawdź, moja dziewczyna miała spalanie ok 13 - normalna jazda, wyczyścili krokowy i śmiga ładnie, zresetuj kompa, pojeździj i sprawdź jeszcze raz błędy.
Sprawdź przewody podciśnienia przy gaźniku czy są podłączone i czy nie są poprzecierane.
sprawdzilem wszystkie przewody, a przynajmniej wiekszosc i jest ok. wezyk numer 3 przestawilem w orginalną pozycję. a krokowiec jest dziwnie mokry, jakby sie z niego sączyło.
jeszcze nie, jutro postaram sie to zrobic
To przeczyść i napisz efekt.
Jeśli jest błąd czujnika temperatury, to od tego trzeba zacząć. Może jest nie podpięty albo obluzowana wtyczka przy puszce filtra? Jeśli jest niesprawny, to "komputer" leje więcej paliwa. Z krokowego nie ma prawa się nic sączyć, bo przez niego przepływa tylko powietrze (chyba, że gaźnik tak leje benzyną że aż z krokowego tryska ;) )
Jeśli jest błąd czujnika temperatury, to od tego trzeba zacząć. Może jest nie podpięty albo obluzowana wtyczka przy puszce filtra? Jeśli jest niesprawny, to "komputer" leje więcej paliwa. Z krokowego nie ma prawa się nic sączyć, bo przez niego przepływa tylko powietrze (chyba, że gaźnik tak leje benzyną że aż z krokowego tryska ;) )
U siebie mam ten blad, a moj d13b2 ma spalanie w normie, czyli 6,5 - 8l
a co z tym, że po odłączeniu sondy komputer nie wyświetla jej błędu?
czujnik temperatury jest podłączony, styki czyszczone. albo on jest padnięty albo jakiś problem na kablu występuje.
mam dziś dzień wolny to przeczyszcze krokowca i zobacze co i jak ;)
jednym słowem zraziłem się do tego silnika, kupiłem gaźnik bo się trafił i wydawał mi się prostą konstrukcją w której 'niema co się zepsuć', a jest tu na*****e więcej elektroniki i podciśnieniowych regulatorów niż na wtrysku :mad:
vnv_nation
20-07-11, 15:43
jednym słowem zraziłem się do tego silnika, kupiłem gaźnik bo się trafił i wydawał mi się prostą konstrukcją w której 'niema co się zepsuć', a jest tu na*****e więcej elektroniki i podciśnieniowych regulatorów niż na wtrysku
Trzeba bylo poczytac pare tematow z forum zanim auto kupowales ;) 1.3 to niestety najgorszy wybor z mozliwych jesli o te hondy chodzi..
czytałem dużo jednak olewałem w większości te złe opinie i bazowałem na tych dobrych, które też można znaleźć :) jedyne co w nim dobre to to, że odkąd go mam nie wziął grama oleju, nie kopci, idealnie pali :)
właśnie przeczyściłem krokowca wd40 i denaturatem. było w nim sporo syfu lecz patyczkami higienicznymi też nie mogłem dotrzeć do końca.
jeszcze jedno co mnie dziwi: zachowuje sie jakby ewidentnie miał zbyt bogatą mieszankę. wkręca się dobrze, a po odpuszczeniu gazu podczas schodzenia z obrotów strzela w wydech...