PDA

Zobacz pełną wersję : centralny zamek - dziwne zachowanie

loot
19-07-11, 12:35
Czołem,

Szukałem, ale nie znalazłem.

Mam taki problem z zamkiem centralnym, że albo on nie działa (zamykam i otwieram kluczykiem drzwi kierowcy, w drzwiach pasażera nic się nie dzieje), albo działa wszystko rewelacyjnie, zamyka i otwiera normalnie, albo potrafi też tylko otwierać, ale nie zamykać drzwi pasażera przy zamykaniu kluczykiem drzwi kierowcy. Niestety często jest też tak, że zamykam wszystko i za jakiś czas otwierają mi się same oba zamki (pasażera i kierowcy).

Ktoś się orientuje co to może być?

Prowadnice sprawdziłem, przesmarowałem, wszystko tam wygląda OK. Czy to może być kwestia tego sterownika od zamka i szyb, który jest w drzwiach kierowcy?

Dzięki za jakieś info co z tym począć.

metrowiec2
21-07-11, 22:33
ja mam tak ze drzwi od pasazera z kluczyka mi zamyka a nie otwiera centralka ;/ a drzwi kierowcy normalnie ale nie sprawdzalem jeszcze ;p o co kaman ;p

loot
22-07-11, 16:34
zatargałem do elektryka, uszkodzony sterownik. będzie założony nowy + zamek na pilota.

braun
22-07-11, 23:56
Miałem tak samo, ale u mnie w drzwiach kierowcy nie było siłownika tylko w pozostałych. Nie wiem jak u Ciebie. Krótko mówiąc u mnie zawinił przełącznik w drzwiach kierowcy sterujący centralką. U Ciebie może być podobnie. Przełącznik był zaśniedziały - raz łączył a raz nie - również otwierał drzwi kiedy mu się zamarzyło - koszt nowego- 1zł. Elektryk prawdopodobnie może Cię naciągnąć.

loot
23-07-11, 12:37
oj tam, teraz mam otwieranie z pilota za niewielkie pieniądze, jest OK ;)

Easy
23-07-11, 12:50
To tylko koszt sterownika i siłownika do drzwi kierowcy, bo fabrycznie jest jedynie przełącznik i ona obsługuje cały centralny, wysyłając sygnał do reszty siłowników. Ogólnie w jednej CR-V'ce tak zrobiłem i jest mega wygodnie, nie trzeba wieczorem szukać zamka w drzwiach.

braun
24-07-11, 22:17
Też zmieniłem na pilota ale to co wcześniej pisałem o zaśniedziałym przełączniku w drzwiach kierowcy to szczera prawda. Pomaga jedynie jego wymiana, kosztuje grosze, próbowałem czyścić ale go później raczej nie złożysz. Zresztą po zamontowaniu siłownika w drzwiach kierowcy ten przełącznik jest dalej wykorzystywany - zamykanie również kluczykiem (chyba że założy się siłownik master - ja założyłem zwykły slave). Ale to już zależy od typu centralnego jaki zakładałeś. I w jakiej konfiguracji go zakładałeś - czy wykorzystuje starą centralkę (jak u mnie) czy działa bezpośrednio z nową - ale nie można już niestety w tym przypadku zamknąć wszystkich drzwi kluczykiem .