Zobacz pełną wersję : Brzęczenie przy spadaniu z obrotów????
Witam. Dokładnie dziś zauważyłem że zarówno podczas jazdy jak i na luzie, przy spadaniu z obrotów, mniej więcej z 3 tys. pojawia się bliżej niezidentyfikowane brzęczenie. Obstawiałem że to może być jakiś dźwięk niedokręconego lub poluzowanego wydechu przy samym początku, lecz odgłos pojawia się jakby z samego silnika. Nie jest on zbyt głośny ale słyszalny na moje wyczulone ucho. Jutro obadam to na kanale ale spać chętnie bym poszedł spokojny. Dodam, że silnik na wolnych obrotach pracuje normalnie jak do tej pory, czyli cichutko, równomiernie i bez zastrzeżeń. Nie ma problemów z obrotami, dynamiką itd. Sprawa dotyczy VI gen - D15Z6- VTECe niedłubany pełen standard. Jakieś rady, miał ktoś coś podobnego?
kazik2_h9w3
18-07-11, 21:26
Czasem takie brzęczenie może być spowodowane poluzowaną osłoną termiczną wydechu(taka blacha przykręcana nad ukł wydechowym do podwozia)
Yotomeczek86
18-07-11, 21:30
Lub osłona katalizatora ;] Tak jak u mnie
ok sprawdze to jutro,dzięki. Ktoś jeszcze ma jakieś pomysły?
raczej napewno to bedzie osłona katalizatora
przed momentem sprawdziłem to jeszcze raz, i na zimnym silniku nie ma żadnych dźwięków. Na kanał wiade dopiero wieczorem, mam nadzieje że coś się wyjaśni. Jeśli to wspomniana przez was osłona to jak to się leczy?
Dodam, że nie czuć żadnych luzów na tej osłonie (mam nadzieje że dobrze sprawdzałem - tą zaraz za osłoną kolektora ). Być może dopiero rozgrzana wydaje taki dźwięk? Z zewnątrz jest mocno skorodowana.