Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Odpalanie/immobilizer

smar
31-03-07, 15:23
Mam pewna 'zagadkę' :/
Otóż zawsze, po 1-2 sekundach kręcenia, auto odpalało (czyli normalnie). Ale juz 2 razy zdarzyło mi się, że po 4-5 s. nie odpaliło. Dopiero za drugim razem kręcenie (1-2 s.) powodowało zapłon.
Za pierwszym razem towarzyszyło temu "nieprzyjęcie" kluczyka przez immobilizer - cały czas migała zielona kontrolka i po przekręceniu kluczyka cisza... Wyjąłem kluczyk, włozyłem ponownie, immo przyjął, ale zdażyła się sytuacja opisana wyżej (nie odpalił za 1 razem).

Dziś immo "przyjął" kluczyk, ale tez nie odpalił za 1 razem (odpalił za drugim). Później odpalałem samochód w ciągu dnia z 5 razy i nie było żadnego problemu.

Czy ktos miał takie problemy, albo ma jakieś sugestie, bo nie chcę dopuścic do sytuacji, że Civic nie odpali :/

pzdr!

kamil_szewczyk
31-03-07, 21:20
Kiedyś jak jeżdziłem hondą zastępczą z serwisu to miałem takie zdażenie to chyba wina kluczyka.

takibartek
01-04-07, 09:36
Podobne objawy, chociaż chyba bez problemów z immo miałem ostatnio. Skończyło się wymianą kabli WN i cewki zapłonowej.

smar
06-04-07, 18:05
^^ dziękuję za sugestie!
@kamil_szewczyk - zmieniłem kluczyk, ale dzis znów immo nie przyjął... (ale odpalanie bez problemu).

@takibartek - no cóż, przyjrzę się przewodom, ale cewka? chyba ciężko ją zdiagnozować...

Mdz
06-04-07, 18:32
Witam.

Byc moze powod tkwi we wtyku centraki immo z przewodem prowadzacym do cewki przy stacyjce. Przypomniam sobie gdy montowalem alarm, ze przewod ten przy samej wtyczce jest na pewnej dlugosci bez izolacji dlatego mogl sie przelamac. Ogolnie mozna rowniez sprawdzic stan polaczen przy sterowniku immobilisera.