Zobacz pełną wersję : Bierze olej który zalatuje benzyną;/
TheWitcher
16-07-11, 07:43
Witam mój pierwszy post na tym forum.
Mam problem kupiłem parę tygodni temu honde 95 d15b7 stan b.d lecz niestety bierze olej;/ sprawdzałem pod korkiem leci benzyną trochę też... Słyszałem że to pierścienie i uszczelniacze to trochę strasznie brzmi bo to chyba duży koszt. I tu pytanie jaki mniej więcej? I tu druga część pytania dlaczego śmierdzi benzyną? czy to przez świece czy coś innego może być świece sprawdzę dziś i będę wiedział ale dobrze mieć alternatywę.
Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi.
Pozdrawiam
PS: ostatnio obroty na zimnym silniku podskoczyły do 1500 z 600-700 które wskazywało na początku.
Po kupnie zmieniałeś olej? jak nie to zmień bo może jest rozrzedzony benzyną i temu znika.
Wiedźminie :D Zrób tak jak pisze kolega powyżej a jak to nie pomoże to niestety remont :/ Kumplowi też d15b7 brała olej i to sporo. Remont wyszedł mu coś koło 2 k :/
TheWitcher
16-07-11, 11:15
Już litr dolałem całościowo tak po pół litra wlewałem od początku. Nie zmieniałem lecz wymieniałem uszczelkę pod zaworami a teraz mam już graty do wymiany uszczelki miski olejowej (filtr vic nie wiem co to za firma ale japonska, olej neste premium 10w40 wcześniej castrol, i uszczelka też japońska) tam gdzieś po ściance cieknie i wymiana oleju od razu. Przy okazji neste premium koleś w sklepie polecał mówiąc ze lepsza od castrola więc myślę ok bo to pół syntetyk. Co o nim myślicie??
I jeszcze jedno teraz przy wciśnięciu gazu trochę muli mi się czasem raz jest dobrze i idzie jak trzeba a raz słabiutko przyśpiesza co to może być świece, filtr paliwa?? ;/
W życiu nie słyszałem, żeby ktoś tu na forum używał oleje Neste :D
Kup Castrola, Valvoline albo Motul a nie Neste :P
Co to wogóle te oleje Neste?
TheWitcher
17-07-11, 17:50
Niby dobry olej porównywalny z valvoline. Tak mówił sprzedawca że używał jednego i drugiego i większej różnicy. Sam nie wiem już kupiłem to raczej zaleję.
Sprzedawca różnicy nie widział - jak to rozumieć? Że jednego i drugiego brał mu dwa litry? Remont nieunikniony. Zdejmiesz głowicę i sprawdzisz owal tulei. Wtedy będziesz wiedział, czy szukać drugiego słupka, czy robić ten.
TheWitcher
17-07-11, 19:00
Jeszcze jedna sprawa czy jak teraz zaleję go innym olejem po wymianie uszczelki pod misą wymienię filtr to będę musiał przy remoncie wymieniać drugi raz olej??
A nie widział z tego powodu że zalał tamten valvoline i jeździł i wszystko ok a teraz sprawdził drugi zalał i też ok tak mi powiedział że lepszy jest ten od castrola i mobila bo nie rozlewany nigdzie indziej tylko u producenta. nie wiem ale raczej on jest ok.
Ten olej to 10w40 api sj/cf i acea a3/b3
Sprzedawca ma sprzedawać jak sama nazwa wskazuje, a nie porównywać valvo z neste:p 2k za remont B7? 3 zdrowe słupki d15 można za to kupic. Jak dużo oliwy Ci pali?
TheWitcher
21-07-11, 09:06
Wiesz szczerze nie wiem bo tak dziwnie czasem jest. Ale jak tak prosto w trasie od czasu kupna po sprawdzeniu że jest między min a max to przejechałem 800 km zanim sprawdziłem i dolałem 400 ml i było znów tak samo. A teraz nie dolewam tylko czekam i jak na razie jest spoko. ale za mało przejechałem.
Mi za remont ze szlifem i wymianą uszczelniaczy itp mówił mechanik 300 zł. Musze pogadać dokładniej bo trochę mało nie sadzicie??
No raczej skoro same pierścienie i uszczelniacze to wydatek 3 setek:p Na remont na dobrych częściach licz lekko 1200. Taniej wyjdzie poszukać zdrowego słupka, co przy d15 nie jest wcale awykonalne.
Mi za remont ze szlifem i wymianą uszczelniaczy itp mówił mechanik 300 zł. Musze pogadać dokładniej bo trochę mało nie sadzicie??
Może za robote, musisz doliczyć jeszcze graty i wyjdzie jak koledzy pisali:D
Pozdro
TheWitcher
21-07-11, 23:05
A jakiej firmy polecacie częsci?? hkt słyszałem że dobre. Poza tym jakie czynności trzeba wykonać przy remoncie tak od pierwszego do ostatniego abym wiedział o co pytać i co sprawdzić czy będzie wykonane aby było wszystko ok. Wiadomo jelenia u mechaników szukają często a jak się nie znasz to i nie zrobią dobrze.