Zobacz pełną wersję : Tempomat w Civic V
matthew_osw
31-03-07, 11:52
Witam, kupiłem niedawno Civica V-generacji w wersji kanadyjskiej. Ma dość bogate wyposażenie, a w nim rzadko spotykany tempomat. Problem w tym, że chyba nie działa (albo wydaje mi się, że nie działa, bo nie umiem go włączyć). Obok regulacji natężenia podświetlenia i szyberdachu, mam guzik z napisem: CRUISE. Teoretycznie to nim uruchamia się tempomat. Poprzedni właściciel powiedział mi, że nie włącza się on poniżej 40km/h. Jednak jechałem już tym samochodem znacznie ponad 100km/h i próbowałem uruchomić tempomat. Zapala się przycisk Cruise, jednak samochód nie utrzymuje wybranej prędkości. Może należy jeszcze coś zrobić o czym nie wiem, aby go włączyć.
Proszę o pomoc, może ktoś z Was posiada tempomat i wie jak go użyć. Pozdrawiam.
Nie wiem jak w Civicu ale w automatach najpierw włączasz CRUISE a następnie on lub set przy wybranej prędkości. Czasem jeszcze mają increase/decrease ale tam chyba nie ma takich bajerów.
matthew_osw
31-03-07, 12:43
To jest V-TEC (Si) na ręcznej skrzynii. Mam na kierownicy jeszcze dwa guziki do zwiększania i zmniejszania obrotów: Accell i coś tam jeszcze, ale też nie działają. Nie wiem, czy padła elektryka, czy to poprostu moja niewiedza...
To jest V-TEC (ESi) na ręcznej skrzynii. Mam na kierownicy jeszcze dwa guziki do zwiększania i zmniejszania obrotów: Accell i coś tam jeszcze, ale też nie działają. Nie wiem, czy padła elektryka, czy to poprostu moja niewiedza...
mozliwe ze woja niewiedz
procedura jest taka:
włączyc cruise przyciskiem - zapala sie przycisk i kontrolka na licznikach
właczyc przyciskiem na kierownicy przytrzymujac dłuzej chyba deccell - nie pamietam dokladnie...
potem mozna dodawac i odejmowac predkosc przyciskami (accel/decel) albo rozlaczyc naciskajac kazy z pedałow....
matthew_osw
07-04-07, 11:08
Witam ponownie. Sory, że wracam do tematu, ale miałem wczoraj okazję sprawdzić czy tempomat włączy się po dłuższym przytrzymaniu Accel lub Decell, ale niestety nic się nie dzieje. Muszę wspomnieć, że nie świeci się żadna lampka kontrolna przy zegarach, jak szanowny Kolega wspomniał :( Jednynie guzik CRUISE jest podświetlony. Jak myślicie, czy elektryk sobie z tym poradzi, że to sprawdzić i w razie czego naprawić??
Sprawdź połączenia w kierownicy..tam od tempomatu idą przewody..możę któryś jest odpięty..zaśniedziały .. ? Przyczymanie dolnego przycisku powinno ustawić prędkość i zapali się zielona lampka pod wskaźnikiem temp .. Sprawdż pozostałe podłączenia..w manualu masz schemat i opis..więc najpierw bym sam sprawdził na Twoim miejscu.
Pozdr..
skoro po wlaczeniu tego przycisku cruise nic sie nei dzieje i nie zapala sie lampka na desce oznacza to ze tempomat nie dziala. sprawdz czy pod maska masz w ogole caly el sterujacy. to taka czarna puszka mocowana nad poduszka silnika przy rozrzadzie.
marcoo300681
20-08-07, 15:03
Witam! Ja jestem posiadaczem Coupety 1.6 v-tec ver Canada od mniej wiecej tygodnia i tez posiadam tempomat.U mnie wszystko dziala i jest ok.Jesli to pomoze koledze to opisze jak u mnie wyglada proces zalaczania tempomatu.
1.Wlaczam przycisk Cruisez lewej strony kierownicy na desce rozdzielczej
2. jadac powyzej 40 km\h trzymajac pedal gazu wciskam na kierownicy przycisk set\accel wtedy zalacza sie tempomat i na desce zapala sie zielona kontrolka Cruise control uczucie jest takie ze pedał gazu tak jakby ucieka spod stopy nieco w dół
3.Jesli chce zwiekszyc predkosc wciskam parokrotnie przycis na ierownicy accel wtedy auto przyspiesza.
4. Zeby na chwile wylaczyc tempomat wciskam lekko pedal hamulca wtedy lampka na desce gasnie i auto dziala na manualnym gazie
5.Aby znow zadzialal tempomat wciskam accel przy kierownicy lub przyspieszam pedalem gazu powyzej predkosci ustawionej na tempomacie np jesli mam ustawione 50 km to przyspieszam powyzej 50-ki i wtedy lamka sie zalacza na zegarach i tempomat znow dziala.(jeszcze nie rozgryzlem wszystkich jego funkcji do konca ale auto mam dopiero pare dni)
6.Aby calkowicie wylaczyc tempomat wciskamy lekko hamulec i wylaczmy klawisz cruise po lewej stronie kierownicy albo odrazu wciskamy ten przycisk.
Zycze powodzenia i oby Ci dzialal.
matthew_osw
20-08-07, 16:25
Zycze powodzenia i oby Ci dzialal.
Dziękuję Koledze za życzliwość i wskazówki, ale niestety chyba padł :( Na dodatek jak byłem na tych bezpłatnych przeglądach w ASO i poprosiłem na chwilę do samochodu elektryka, żeby go zapytać o tą sprawę, to na moje pytanie "Jak się go włącza?" odpowiedział: "Nie wiem" i sobie poszedł. Zero zainteresowania, ani chęci pomocy. Już nawet nie chciałem go zatrzymywać i prosić o sprawdzenie instalacji, bo takie nastawienie bardzo zniechęca... Chociaż temat był zakładany prawie pół roku temu, to jest nadal aktualny, bo jakoś na co dzień się o tym nie myśli, ale z drugiej strony taki tempomat to przydatna funkcja i chyba bez elektryka się nie obędzie. Z drugiej strony boję się, że taki "przeciętny pan Henio" może nie dać sobie z tym rady - to nie wymiana żarówek.. Ale spróbować warto. Pozdrawiam.
marcoo300681
21-08-07, 12:35
Wiesz nie dziwie sie temu elektrykowi ze nie wiedzial bo żadko sie spotyka tempomaty w autach na Polski rynek pewnie nie chcial sie zbłaźnic i pewnie nigdy sam tez nie jeździlł na tempomacie.Spróbuj w innym Aso dorwac jakiegos kumatego kolesia prywatnie nie musi to byc Aso Hondy moze byc np Opel bo w nowych Vectrach coraz czesciej sie zaklada tempomat albo Aso mercedesa.Zagadaj z mechanikiem i umow sie prywatnie poza Aso jesli gosciu sie zna to zgodzi sie zerknac i zarobic nieco na boku.Życze powodzenia w uruchomieniu tego przydatnego urzadzenia.
Witam i jak udało sie wam uruchomić tempomat ja ze swoim też mam mały problem wałnczam cruise i to przy kierownicy kontrolka sie zapala i nic miał ktoś taką sytuacje?
U mnie wlącza sie tempomacik w innych sposób niż opisujecie powyżej. Wciskam przecisk CRUISE po lewej od kiery. Wciskasz 2 razy decell i puszczając gaz powinno się załączyć tempomat. (Dopiero jak się załaczy Temp to zapala się dioda a nie przy nacisnieciu przycisku) Potem można regulować predkość przez naciskanie accel i decell
matthew_osw
03-12-07, 11:53
eXcential - dzięki Ci bardzo :D dopiero dzisiaj jak zrobiłem tak jak opisałeś, mój tempomat zadziałał :D normalnie, mała rzecz, a cieszy. Dla jasności - najpierw CRUISE, później 2 razy SET (decell) i puścić pedał gazu. Pozdrawiam!
U mnie wlącza sie tempomacik w innych sposób niż opisujecie powyżej. Wciskam przecisk CRUISE po lewej od kiery. Wciskasz 2 razy decell i puszczając gaz powinno się załączyć tempomat. (Dopiero jak się załaczy Temp to zapala się dioda a nie przy nacisnieciu przycisku) Potem można regulować predkość przez naciskanie accel i decell
normal procedura wg mnie.......
matthew_osw
03-12-07, 22:52
normal procedura wg mnie.......
ojj, drogi Kolego, chyba jednak nie taka normalna i oczywista.. :) Pytałem się o ten nieszczęsny tempomat już pół roku temu i aż do teraz mój "problem" pozostawał nierozwiązany.
W marcu napisałeś:
procedura jest taka:
właczyc przyciskiem na kierownicy przytrzymujac dłuzej chyba deccell
z czego wynika:
1) CRUISE (zapala się przycisk i kontrolka)
2) przetrzymać dłużej decell
Dzisiaj się okazało, że:
1) CRUISE (kontrolka się nie zapala)
2) Dwa razy decell (a nie przytrzymywać) - dopiero teraz aktywacja kontrolki na zegarach.
Dopiero po tych czynnościach tempomat się włącza - przynajmniej u mnie i u Kolegi eXcential'a. Chyba, że są tempomaty, które włączają sie w sposób opisany przez Ciebie; mój niestety nie.
Pozdrawiam :)
W marcu napisałeś:
procedura jest taka:
właczyc przyciskiem na kierownicy przytrzymujac dłuzej chyba deccell
z czego wynika:
1) CRUISE (zapala się przycisk i kontrolka)
2) przetrzymać dłużej decell
Dzisiaj się okazało, że:
1) CRUISE (kontrolka się nie zapala)
2) Dwa razy decell (a nie przytrzymywać) - dopiero teraz aktywacja kontrolki na zegarach.
Dopiero po tych czynnościach tempomat się włącza - przynajmniej u mnie i u Kolegi eXcential'a. Chyba, że są tempomaty, które włączają sie w sposób opisany przez Ciebie; mój niestety nie.
Pozdrawiam :)
nie jeżdze tym autem z tempomatem na codzień wiec moge sie pomylic
genaralnie jednak nie jestem pewien czy przytrzymanie dłuzej nie jest równe podwójnemu nacisnieciu....
heh..
prawda jest taka, że jak nie zadziałao na 1wszym razie to zawsze wcisnłaem 2gi raz
i moze dlatego tak to opisałem
wg mnie zdziałą podłuzszym wcisnieciu decell
ale jak chcecie to tez sprawdze
matthew_osw
03-12-07, 23:20
nie jeżdze tym autem z tempomatem na codzień wiec moge sie pomylic
genaralnie jednak nie jestem pewien czy przytrzymanie dłuzej nie jest równe podwójnemu nacisnieciu....
heh..
prawda jest taka, że jak nie zadziałao na 1wszym razie to zawsze wcisnłaem 2gi raz
i moze dlatego tak to opisałem
wg mnie zdziałą podłuzszym wcisnieciu decell
ale jak chcecie to tez sprawdze
Nie działa po przytrzymaniu na pewno, próbowałem w ten sposób i jeszcze kilka innych. Jednak nie wpadłem na podwójne "kliknięcie". Pewnie włączał Ci się dlatego, że wciskałeś po raz drugi.
Chociaż, z drugiej strony marcoo300681 napisał, że on naciska tylko raz i już mu się włącza całość. Toż ciekawostka przyrodnicza...
Lcfr, mam nadzieję, że się nie obraziłeś za tą poprawkę. Masz dużą wiedzę i niczego Ci nie odejmuję. Każdemu mogło się pomylić. Dobrze, że sprawa się wyjaśniła. Dzięki za zainteresowanie tematem. Mam nadzieję, że już teraz każdy sobie z tempomatem poradzi.
Pzdr all.
Moj raczej napewno wlacza sie po dluzszym przycisnieciu, ale sprawdze jeszcze wieczorem jak bede do domu wracal, bo zadko go uzywam..
Chociaż, z drugiej strony marcoo300681 napisał, że on naciska tylko raz i już mu się włącza całość
u mnie jest tak:
wlaczam przycisk cruise - zapala sie kontrolka na desce rozdzielczej, a potem jak chce utrzymywac predkosc naciskam tylko raz przyscis z boku kierownicy - ( ni epamietam ktory )
Lcfr, mam nadzieję, że się nie obraziłeś za tą poprawkę. Masz dużą wiedzę i niczego Ci nie odejmuję. Każdemu mogło się pomylić. D
spox i luz
ale
Moj raczej napewno wlacza sie po dluzszym przycisnieciu, ale sprawdze jeszcze wieczorem jak bede do domu wracal, bo zadko go uzywam..
wiec moze jednak dobrze napisałem...
matthew_osw
04-12-07, 16:07
Z dwóch postów wyżej wynika najwyraźniej, że są dwa rodzaje tych tempomatów i dwa sposoby ich uruchamiania (albo u niektórych osób są popsute). U mnie na pewno zielona kontrolka na desce nie zapala się od razu po wciśnięciu CRUISE, a dopiero po kombinacji guzików na kierownicy. A nie wiecie przypadkiem, czy do używania tempomatu muszą być jakieś konkretne obroty ustawione? (pow. 2 tys. albo coś) Bo u mnie chyba tak jest... Sam już nie wiem, co dzień, to inaczej mi się ten patent włącza... Czytałem dzisiaj w manualu, ale tam opisują tylko połączenia elektryczne i jego budowę, a nie sposób użycia (przynajmniej tego nie zauważyłem).
wiec moze byla różnica miedzy USA a canada
bo u mnie jak pamietam kontrolka swieci się od razu po właczeniu...
od obrotow to nie wiem ale powyzej 180km/h nie che sie zalaczyc :/ :aloha:
eXcential - dzięki Ci bardzo :D dopiero dzisiaj jak zrobiłem tak jak opisałeś, mój tempomat zadziałał :D normalnie, mała rzecz, a cieszy. Dla jasności - najpierw CRUISE, później 2 razy SET (decell) i puścić pedał gazu. Pozdrawiam!
Spoko, ja się cieszę, że mogłem pomóc! Pozdro :)
Wiec sprawdzilem i u mnie jest tak
Naciskam przycisk cruise, potem wystarczy wcisnac set/decel na ~1 sek i puscic. Wtedy zapala sie kontrolka na desce i tempomat wlaczony.
od obrotow to nie wiem ale powyzej 180km/h nie che sie zalaczyc :/
To tez sprawdzilem i bez problemu wlaczylem przy 190 :d .
Tak samo dziala przy 5 biegu i 1500 obrotow, no ale chyba przy takich obrotach to nikt nie wlacza tempomatu.
matthew_osw
04-12-07, 21:13
Tak samo dziala przy 5 biegu i 1500 obrotow, no ale chyba przy takich obrotach to nikt nie wlacza tempomatu.
Masz rację, chociaż ja dzisiaj tak zrobiłem, bo bawiłem się nową zabawką (tempomat), którą umiem obsługiwać od wczoraj, po 9-ciu miesiącach posiadania tego samochodu. Chociaż zauważyłem, że nie zawsze chce się włączyć po trzymaniu, czy też klikaniu tymi guzikami przy kierownicy :/ właśnie nie wiem od czego to zależy. Zauważyłem też, że łatwiej zaskakuje przy wyższych obrotach (powyżej 2,5 tys obrotów). Wiadomo, że prędkość > 40km/h. Strasznie mnie to denerwuje, powinien się włączać kiedy ja chcę, a nie kiedy on ma na to ochotę.. Może coś przewody czasami nie łączą, albo coś - będzie trzeba sprawdzić instalację. Najważniejsze, że w końcu ożył po długiej przerwie :]
P.S. Lcfr, z tego co ludzie opisują, były dwie wersje tempomatów, więc chyba wczoraj trochę pochopnie napisałem, że się pomyliłeś. Wybacz :hinczyk:
Pzdr.