PDA

Zobacz pełną wersję : Katalizator



bmarcin
15-10-04, 13:30
Na poczatek nie wiem czy to podpada pod technike :) . jesli nie prosze o przesuniecie.
Ponieważ jestem na etapie poszukiwania VI gen znalazłem jeden egzemplarz tylko jest jedno ale. nie ma katalizatora - tego zaraz za silnikiem. moze ktos z Was wie gdzie mozna takowy nabyc za rozsadna cene. bede wdzieczny za sugestie.

LIO
15-10-04, 15:38
no katalizator jest tylko jeden, sonda lambda chyba w niego nie wchodzi z tego co sie orientuje (a moze w bledzie jestem), wiec bez niego nie ma problemu, autko bedzie troszke odmulone i mialo wiecej koników. A jak koniecznie chcesz to moze ktos z forumowiczów, który sie go pozbyl, odstapi ci go, a tak to nie wiem gdzie mozesz go szukac poza ASO.

bmarcin
15-10-04, 15:48
zaraz zaraz ... katalizator jest jeden to sie zgodze ale komp zbiera informacje przed i za katalizatorem wiec w momencie kiedy go nie ma to wyswietla blad. skoro jest blad za kataliza to komp dostaje zle dane i inaczej dawkuje paliwo. auto pali wiecej i gorzej jedzie i swieci sie kontrolka silnika / ta sa juz dane i wrazenia z jazdy tym konkretnym autem/.tak mi sie wydaje chyba ze ja jestem w bledzie..... :roll:

przy okazje pyt: ktos z forumowiczow chce sie pozbyc niepotrzebnego katalizatora :?:

Tomo
15-10-04, 15:49
ja mam metalowe

Mystek
15-10-04, 15:55
Hmm ja tez niemam kata i jakos sie nic mi nie swieci i jakas tam czesc mam w piwnicy to wlasnie chyba kat ;)

LIO
15-10-04, 15:59
ale w piatej generacji jest tylko sonda w kolektorze wydechowym, a w szóstej jest jeszcze druga za katem (tego wlasnie nie bylem pewien). Ale sa emulatory, czy jak to sie nazywa, które oszukuja sonde, jakos to sie robi, bo przeciez sporo osób pozbywa sie kata takze w 6gen. i nic sie nie swieci, zaden Check engine.

bmarcin
15-10-04, 16:23
ok. w takim razie jest jeszcze pyt czy kat od gen V pasuje do VI. jesli tak to za ile panowie sa chetni odstapic swoje. prosze o info na PW.
czy ktos moglby napisac cos wiecej o tych emulatorach.

kosiniak
15-10-04, 16:24
u mnie np. tez sie nic nie swieci, a moze ten check to nie wina kata???

cihy
15-10-04, 17:41
komputer oszukuje się chyba w podobny sposób jak przy instalacji gazowej? czy też się mylę?

racją jest to, że po wycięciu kata. moze zajsc sytuacja, ze auto bedzie jechało gorzej, a nie lepiej - wlasnie z powodu blednych danych trafiajacych do kompa

badyl
15-10-04, 18:26
O ile sie nie myle to emulatory wystepuja w ins.gaz.a o czyms takim do sondy lambda nie słyszałem.Chyba ze chodzi wam o takie cos jak SMT6 czy jakos tak.Ale to zmienia wszystkie nastrawy kompa.Chyba ze sie myle.A ja tez nie mam kata w 6 g. i nic sie nie swieci,jezdzi zajefajnie,w trasie pali 5,3 a w miescie zszedłem do 6,2. :P

ARTX
15-10-04, 18:57
a kata masz zaraz przy kolektorze?? jak tak to od 5g nie podejdzie

badyl
15-10-04, 19:04
Kat jest za kolektorem wydechowym.Do 5g bedzie dobry.

bmarcin
15-10-04, 19:06
w takim razie coraz bardziej sklaniam sie ku teorii ze check engine w tym aucie swieci sie nie z powodu braku kata tylko cos innego to powoduje....

ARTX: tak kat jest zaraz przy kolektorze.

badlyhonda: jak obszedles czujnik za katalizatorem :roll: :?:

ARTX
15-10-04, 19:20
mam taki ale nie na sprzedaz ;)

lecz na 95% wydaje mi sie, ze to nie wina kata

LIO
15-10-04, 19:37
proponuje sie zapoznac z tym opisem:
http://www.hondapl.org/samodiagnostyka/samodiagnostyka.html
wtedy sobie sprawdzisz co jest przyczyna swiecacego sie bledu

badyl
15-10-04, 20:15
kat został wyciety a sonda została tam gdzie była kumasz.bmarcin.Przyjedz na ogledziny to zobaczysz.
Pozdro.;)

bmarcin
15-10-04, 20:47
czyli check engine jest z innego powodu. a badlyhonda to potwierdza. :wink:
badlyhonda:za tydzien wracam do kraju do bedziemy rozmawiac konkretnie.

boomer
16-10-04, 00:57
Na allegro jest katalizator 55mm, chamerykanski, High Flow ;)