Zobacz pełną wersję : Nalot na klemach
robert1111
14-07-11, 14:58
:confused:Witam mam pytanie od czego robi sie nalot na klemach , gdzies czytałem w necie ze jak sie jezdzi na krótkich odcinkach to akumulator jest niedoładowywany i podobno najlepszy sposób na to to wazelina techniczna albo smar miedziany, co polecacie i czy jest to skuteczny sposób.
Ja polecam wyczyścić dobrze papierem ściernym i tą operacja powtarzać jak sie nowu zbierze.
Podjedź do sklepu z gratami motoryzacyjnymi i zapytaj o szpraj do klem ;] Później wracasz do domu, zdejmujesz, czyścić je, szlifujesz itp, nastepnie psiukasz tym wynalazkiem i troche ogranicza osadzanie sie siary na nich ;]
Miałem u siebie ten dokuczliwy problem - ustąpił po zastosowaniu smaru do połączeń elektrycznych i kupieniu nowych klem.
Smar:
http://www.rimkowalczyk.pl/product/image/754/3C829B9B7D73F17AC4DD7AE9ECF09B66.jpg
robert1111
14-07-11, 15:33
[QUOTE=Zaldier;1389908]Miałem u siebie ten dokuczliwy problem - ustąpił po zastosowaniu smaru do połączeń elektrycznych i kupieniu nowych klem.
Dzięki własnie nad tym samym smarem myślałem zakupic tyle tylko czy powód krótkich tras jest powodem powstawania tego nalotu????
często powodem powstawania tego osadu jest stan akumulatora, nieszczelności (jak masz obsługowy) mogą powodować coś takiego, a bardziej to przyspieszać. Sprawdź go u siebie.
robert1111
15-07-11, 12:42
Tak mam obsługowy ale jest raczej w dobrej kondycji ma 4 lata i przy ostrych mrozach (-15 -20 stopni) odpala bez najmniejszego problemu.