PDA

Zobacz pełną wersję : Gaz Sekwencja - Stella NORD

Turowsky
13-07-11, 19:38
Witam,
Mam H 5D 1.6 '95. Posiadam również problem z wysokim spalanie gazu-pali 14-15l na 100.
Czy to jest normalne? Gazownik powiedział, że to normalne spalanie Hond z takim silnikiem i nie wymaga regulacji/mapowania gazu. Aha - auto miało już gaz.
Coś poradzicie?

:-)

Proszę o przeniesienie tematu do Obsługa i serwis>Tematyczne>Instalacje LPG
Moja nieuwaga :/

comatose
13-07-11, 20:21
Prawidłowo wyregulowana instalacja powinna spalić jakieś 20 (w porywach do 30%) więcej lpg niż benzyny. Jeżeli spalanie benzyny masz na poziomie 11,5-12l (tak mniej więcej) to jest ok, jak jest inaczej to coś masz źle.

MikeFoto
13-07-11, 20:30
Najczęściej za wysokie spalanie odpowiada sonda lambda (o ile oczywiście mówimy że styl jazdy masz normalny)

............ TapaTalknięte z mobilnego dywajsa przez TapaTalk .........

Turowsky
13-07-11, 23:23
@comatose: Spalanie benzyny jest w normie(tak myślę), pali około 8-9l na 100 przy zróżnicowanej jeździe w mieście. Byłbym wielce zadowolony, gdyby Hania paliła jakieś 12l gazu. Niech straci na mocy ale niech mniej pali hehe :) Od mocy jest benzyna! :)
Będę musiał umówić się na solidny przegląd inst. gazowej :/

rafsio
14-07-11, 06:20
Tyle co podałeś to pali moja:) I to nie przy oszczędnej jeździe:D

johny-b
14-07-11, 08:54
Najpierw zacznij od wymiany filtrów gazu (tego na parowniku i fazy lotnej), po drugie wtryskiwacze a na końcu parownik. te wszystkie elementy moga powodowac wieksze zuzycie gazu.

comatose
14-07-11, 12:55
No to masz coś nie tak, jak ciągnie 9l pg to lpg właśnie tak 12l max powinna brać. Nie napisałeś nam jaką masz instalację. A to, że od mocy jest pb - głupota, dobra instalacja prawidłowo zamontowana i wyregulowana da ci to samo co benzyna.

edyta:
A przepraszam jest podane w tytule jaki to gaz, tym bardziej przy sekwencji nie powinno być różnicy.

Turowsky
14-07-11, 14:36
@comatose: Gaz sekwencja STELLA NORD ELPIGAZ
1. Reduktor "ALBERT 01" do wtrysku STELLA
2. Wielozawór ELPIGAZ AT02A 200/30 -TOR
3. Wtryskiwacz STELLA 4-sekwencyjny typ IGI
4. Komputer sterujący 4 cyl STELLI
5. Filtr szeregowy D16 fazy lotnej gazu.
(Wymieniłem te które wg. mnie są istotne. Jeśli nie, mogę dopisać :) )
Szczerze mówiąc, w inst gazowych jest bardziej niż zielony :-)
Chciałbym, żeby nawet mniej paliła niż te 12l :D
Wszyscy wokół mi mówili, że od gazu spada moc więc wyrosłem na mitach :)
BTW: W jaki sposób można wyczyścić parownik i wtryski?

comatose
14-07-11, 14:43
Turowsky na Twoim miejscu udałbym się na http://lpg-forum.pl/ tam Ci najszybciej pomogą.

Turowsky
14-07-11, 14:48
Ok, niema sprawy Panowie :-) Dzięki za pomoc :)
Temat można zamknąć.

Pzdr.

vnv_nation
14-07-11, 16:23
Najpierw zacznij od wymiany filtrów gazu (tego na parowniku i fazy lotnej),

Filtr gazu nie ma wplywu na spalanie. Moze w skrajnych przypadkach oslabic auto jak bedzie bardzo zasyfiony, ale napewno nie zwiekszy spalania no bo niby w jaki sposob? Jak bedzie zasyfiony to po prostu nie bedzie umial puscic tyle gazu ile potrzeba a nie odwrotnie..

Posiadam również problem z wysokim spalanie gazu-pali 14-15l na 100.
Czy to jest normalne? Gazownik powiedział, że to normalne spalanie Hond z takim silnikiem

Hehe tego gazownika to lepiej na starcie zmien ;)

johny-b
14-07-11, 16:45
Filtr gazu nie ma wplywu na spalanie. Moze w skrajnych przypadkach oslabic auto jak bedzie bardzo zasyfiony, ale napewno nie zwiekszy spalania no bo niby w jaki sposob? Jak bedzie zasyfiony to po prostu nie bedzie umial puscic tyle gazu ile potrzeba a nie odwrotnie..

Żeby poprawnie wyregulować instalację gazową trzeba wymienić filtry. To jest sekwencja a nie podcisnieniowa.

Hehe tego gazownika to lepiej na starcie zmien
Z tym się zgodze ;)