Zobacz pełną wersję : Gaz Sekwencja - Stella NORD
Witam,
Mam H 5D 1.6 '95. Posiadam również problem z wysokim spalanie gazu-pali 14-15l na 100.
Czy to jest normalne? Gazownik powiedział, że to normalne spalanie Hond z takim silnikiem i nie wymaga regulacji/mapowania gazu. Aha - auto miało już gaz.
Coś poradzicie?
:-)
Proszę o przeniesienie tematu do Obsługa i serwis>Tematyczne>Instalacje LPG
Moja nieuwaga :/
Prawidłowo wyregulowana instalacja powinna spalić jakieś 20 (w porywach do 30%) więcej lpg niż benzyny. Jeżeli spalanie benzyny masz na poziomie 11,5-12l (tak mniej więcej) to jest ok, jak jest inaczej to coś masz źle.
Najczęściej za wysokie spalanie odpowiada sonda lambda (o ile oczywiście mówimy że styl jazdy masz normalny)
............ TapaTalknięte z mobilnego dywajsa przez TapaTalk .........
@comatose: Spalanie benzyny jest w normie(tak myślę), pali około 8-9l na 100 przy zróżnicowanej jeździe w mieście. Byłbym wielce zadowolony, gdyby Hania paliła jakieś 12l gazu. Niech straci na mocy ale niech mniej pali hehe :) Od mocy jest benzyna! :)
Będę musiał umówić się na solidny przegląd inst. gazowej :/
Tyle co podałeś to pali moja:) I to nie przy oszczędnej jeździe:D
Najpierw zacznij od wymiany filtrów gazu (tego na parowniku i fazy lotnej), po drugie wtryskiwacze a na końcu parownik. te wszystkie elementy moga powodowac wieksze zuzycie gazu.
No to masz coś nie tak, jak ciągnie 9l pg to lpg właśnie tak 12l max powinna brać. Nie napisałeś nam jaką masz instalację. A to, że od mocy jest pb - głupota, dobra instalacja prawidłowo zamontowana i wyregulowana da ci to samo co benzyna.
edyta:
A przepraszam jest podane w tytule jaki to gaz, tym bardziej przy sekwencji nie powinno być różnicy.
@comatose: Gaz sekwencja STELLA NORD ELPIGAZ
1. Reduktor "ALBERT 01" do wtrysku STELLA
2. Wielozawór ELPIGAZ AT02A 200/30 -TOR
3. Wtryskiwacz STELLA 4-sekwencyjny typ IGI
4. Komputer sterujący 4 cyl STELLI
5. Filtr szeregowy D16 fazy lotnej gazu.
(Wymieniłem te które wg. mnie są istotne. Jeśli nie, mogę dopisać :) )
Szczerze mówiąc, w inst gazowych jest bardziej niż zielony :-)
Chciałbym, żeby nawet mniej paliła niż te 12l :D
Wszyscy wokół mi mówili, że od gazu spada moc więc wyrosłem na mitach :)
BTW: W jaki sposób można wyczyścić parownik i wtryski?
Turowsky na Twoim miejscu udałbym się na http://lpg-forum.pl/ tam Ci najszybciej pomogą.
Ok, niema sprawy Panowie :-) Dzięki za pomoc :)
Temat można zamknąć.
Pzdr.
vnv_nation
14-07-11, 16:23
Najpierw zacznij od wymiany filtrów gazu (tego na parowniku i fazy lotnej),
Filtr gazu nie ma wplywu na spalanie. Moze w skrajnych przypadkach oslabic auto jak bedzie bardzo zasyfiony, ale napewno nie zwiekszy spalania no bo niby w jaki sposob? Jak bedzie zasyfiony to po prostu nie bedzie umial puscic tyle gazu ile potrzeba a nie odwrotnie..
Posiadam również problem z wysokim spalanie gazu-pali 14-15l na 100.
Czy to jest normalne? Gazownik powiedział, że to normalne spalanie Hond z takim silnikiem
Hehe tego gazownika to lepiej na starcie zmien ;)
Filtr gazu nie ma wplywu na spalanie. Moze w skrajnych przypadkach oslabic auto jak bedzie bardzo zasyfiony, ale napewno nie zwiekszy spalania no bo niby w jaki sposob? Jak bedzie zasyfiony to po prostu nie bedzie umial puscic tyle gazu ile potrzeba a nie odwrotnie..
Żeby poprawnie wyregulować instalację gazową trzeba wymienić filtry. To jest sekwencja a nie podcisnieniowa.
Hehe tego gazownika to lepiej na starcie zmien
Z tym się zgodze ;)