PDA

Zobacz pełną wersję : spada boost pod koniec obrotow.

Mowad
12-07-11, 21:14
co moze byc przyczyna ze niedaleko od odcinki spada cisnienie doladowania? Setup w skrocie to d16z9 i turbo TD04hl-15g.
Mam jakis tam chinski EBC firmy HDI, prosty jak drut, przelaczanie tylko pomiedzy LOW (ustawione na 0,7 i wtedy nic nie spada przez caly zakres obrotow) i HIGH (ustawione na 1,1bar i spada pod koniec do 1bar). Widac to na tym filmiku:
http://www.youtube.com/watch?v=HyxKZn9eLVw
Moze bym sie temu nie dziwil ale na starym zaworze MBC properfekt'a cisnienie sie trzymalo do konca, potem zawor sie wysypal, wzialem to nowsze MBC tej samej firmy ale jak widac na filmiku doladowanie glupialo, wiec wzialem takie EBC ale jakos tez gubi sie to cisnienie choc trzyma zdecydowanie stabilniej.
Co moze byc przyczyna? Bo chyba ta turbina powinna ogarniac takie cisnienie przy tym silniku zwlaszcza ze jakis czas temu wszystko bylo OK?
Poradzono mi juz zeby przepiac wezyk od solenoidu EBC z muszli turbiny (tak mowila instrukcja) gdzies dalej, ale jeszcze przed przepustnica, zrobilem to dzis ale nie pomoglo.
Chcialem niedlugo jechac stroic na 1,3bar ale w takim wypadku nie wiem czy jest sens skoro nie utrzymuje 1.1?

drvtec
12-07-11, 21:47
a sprawdzałeś przy jakim ciśnieniu otwiera się WG ? Obstawiam że coś tam jest nie halo

Mowad
12-07-11, 21:53
nie bardzo wiem jak to sprawdzic :/

Fawor
12-07-11, 23:21
sprawdzić można zwykłym kompresorem ustawionym na zadane cisnienie. Ale generalnie nie rozumiem jaki to może mieć wpływ na trzymanie ciśnienia u góry? Co kolega dryvtec ma na myśli? Poza tym - na ciśnienia powyżej bar nic innego niż zewnetrzny WG.

crxd16
12-07-11, 23:48
ee tam, nowe BW efr maja wewn. ja w holsecie tez mialem wew ;)

Fawor
13-07-11, 00:01
bzyqu..i ja i Ty wiemy o czym rozmawiamy. WG w TD04 sa ch*jowe i nie nadają sie na trzymanie stabilnych cisnien powyzej bara. O nic innego mi nie chodzi.

crxd16
13-07-11, 00:05
hehe, wiem, wiem,
tak na marginesie w holsecie tez sa ******e, tylko w 2. strone, przy clakowicie otwartm wg nie dalo rady zejsc ponizej 0,7 bara przy odcince, ale to z racji tego ze ta miniturowa klapka + krowa holset od pocztaku byla projektowana na 1,2bara+ (sama gruszka od wg jst usatwiona na 1.3)

Mowad
29-07-11, 13:34
Wracajac do tematu - problem rozwiazalem, podkrecilem ciegno na aktuatorze zeby bylo trudniej otworzyc wg i trzyma ten 1.1 juz bez zadnych problemow, zobaczymy jak bedzie dalej po strojeniu na wiecej :)