Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Walnięta sprężarka od klimy?

coglin
11-07-11, 11:39
Mam problem z klimą - warczy :P
Konkretnie jak zalączam klime to zaczyna dochodzić warkot z okolic sprężarki.
Klima chłodzi ale brzmi jak traktor.
Jak dodam gazu częstotliwość warczenia wzrasta razem z obrotami silnika.
Jak wyłącze klime zapada błoga cisza.
Spotkał się ktoś z takim problemem? Zatarta sprężarka czy może cos innego?

Drugie pytanie - jeśli to sprężarka - z jakich modeli sprężarki pasuja do EJ9 D14A4?
Spężarki różnych producentów można stosować wymiennie?

coglin
11-07-11, 20:57
Nikt nic nie wie?

Mnich
11-07-11, 22:04
Moim zdaniem przyczyn może być kilka, ale na pewno jest to wina sprężarki skoro twierdzisz że zaczyna chodzić jak traktor dopiero po załączeniu klimy. Możliwe że powoli się zaciera sprężarka aczkolwiek może to być również wina sprzęgła, w końcu to ono załącza sprężarkę po wciśnięciu przycisku klimy. Na pewno niema mowy tutaj o jakimś łożysku gdyby to ono było wtedy hałas miałbyś cały czas po odpaleniu samochodu.
Natomiast jeśli chodzi o 2 pytanie to ja w swojej Hani mam kompresor firmy KEIHIN HS-090L

coglin
12-07-11, 08:35
Można stosować zamiennie sprężarki Sanden TRS90 i Keihit HS-090L?
Będą pasowały otwory pod śruby i reszta?

Budziniak
12-07-11, 08:36
Nikt nic nie wie?
Ja wiem !
Wymień łożysko napinacza paska klimatyzacji i przestanie

ricop01
12-07-11, 11:40
Ja wiem !
Wymień łożysko napinacza paska klimatyzacji i przestanie

Pomyśl kolego gdyby to było łożysko napinacza paska klimatyzacji to Hałas byłby cały czas, ponieważ pasek razem z napinaczem zaczyna się kręcić zaraz po włączeniu silnika a Hałasuje mu tylko po załączeniu klimatyzacji jak to opisał autor wątku

airman
12-07-11, 14:39

Dobre pytanie, a wie ktoś czy te sprężarki z 6gen podejdą do 5gen?

coglin
23-09-11, 14:54

Jako, że ogarnąłem w końcu temat, moge napisać, ze pasują i można stosować zamiennie.

felizz
13-09-13, 09:00
Odnawiam temat i na wstępie chciałbym zauważyć że (jak napisano na początku) klima hałasuje od startu silnika a cichnie przy włączeniu klimy, co oznacza że w tym momencie przestaje pracować łożysko sprzęgła. Skoro mamy winowajcę to mam taką hipotezę: Skoro wcześniej napisano że sprężarka Sanden (seria TRS) jest kompatybilna to i może mieć to samo łożysko co oryginalna sprężarka.
Łożysko sprężarki Sanden TRS jest dostępne tu:
http://www.e-sklep-laser-sinex.pl/pl/p/Lozysko-kulkowe-35X48X20-kompresora-klimatyzacji-SANDEN-serii-TRS-CHRYSLER%2C-HONDA%2C-SAAB%2C-MERCEDES%2C-lozyska-do-sprezarek%2C-lozysko-toczne%2C-czesci-ukladu-klimatyzacji/3815

Czy jest w stanie ktoś potwierdzić czy wymiana samego w/w łożyska w oryginalnej klimie (Hadsys HS-090L) jest możliwe?

PS. Pisząc Keihit autor miał na myśli Kieihin (inna firma której sprężarki montowano w Hondach)?

BrodaMGS
13-09-13, 10:32
Odnawiam temat i na wstępie chciałbym zauważyć że (jak napisano na początku) klima hałasuje od startu silnika a cichnie przy włączeniu klimy, co oznacza że w tym momencie przestaje pracować łożysko sprzęgła. Skoro mamy winowajcę to mam taką hipotezę: Skoro wcześniej napisano że sprężarka Sanden (seria TRS) jest kompatybilna to i może mieć to samo łożysko co oryginalna sprężarka.
Łożysko sprężarki Sanden TRS jest dostępne tu:
http://www.e-sklep-laser-sinex.pl/pl/p/Lozysko-kulkowe-35X48X20-kompresora-klimatyzacji-SANDEN-serii-TRS-CHRYSLER%2C-HONDA%2C-SAAB%2C-MERCEDES%2C-lozyska-do-sprezarek%2C-lozysko-toczne%2C-czesci-ukladu-klimatyzacji/3815

Czy jest w stanie ktoś potwierdzić czy wymiana samego w/w łożyska w oryginalnej klimie (Hadsys HS-090L) jest możliwe?

PS. Pisząc Keihit autor miał na myśli Kieihin (inna firma której sprężarki montowano w Hondach)?

Zgadzam się, co do diagnozy, ale czy występuje wyraźny spadek mocy samochodu, w przypadku załączenia sprężarki. Czy obroty silnika zaczynają wyraźnie spadać ?

Wysłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk 4

felizz
13-09-13, 10:56
Zgadzam się, co do diagnozy, ale czy występuje wyraźny spadek mocy samochodu, w przypadku załączenia sprężarki. Czy obroty silnika zaczynają wyraźnie spadać ?

Wysłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk 4

Jasna sprawa - jak to po załączeniu się klimy. Ale to nie ma nic do rzeczy.
Pytanie raczej jest z naciskiem czy łożyska obu sprężarek są kompatybilne.

felizz
05-09-14, 20:52
Po roku spokojnego badania tematu i poszukiwań odpowiedzi, mogę powiedzieć: te łożyska nie powinny się różnić między zamiennikami kompresorów.
Jako że wymieniałem tylko łożysko w oryginalnym kompresorze (Hadsys HS-090L), to mogę podać jego wymiary: 35x50x20 - dwurzędowe.

Łożysko początkowo głośno pracowało przy wyłączonej klimie, później nawet przy włączonej.
Po wymianie pasków przez warsztat radzę sprawdzić jego naciąg ponieważ, poza oczywistym wiekiem podzespołów, awaria była spowodowana zbyt dużym naciągiem.