Zobacz pełną wersję : sprawdzenie poduszek i ABS po 10 latach
witam jak w temacie ... czy tylko w ASO ? i ile to może kosztować?
czy jest to konieczne (w manualu piszą że tak)?
Spawdzenie abs po 10 latach ???? co do poduszek to co 10 lat nalezy je wymienic na nowe, ale pokaz mi osobe ktora bylo stac na taki gest... jak juz chcesz cos zrobic to po tych 10 latach to najlepiej jak wymienisz sobie przewody chamulcowe ( powinno sie wymieniac je co 6 lat ) z ciekawostek to jeszcze zalecaja po 5 latach lub 100 000km wymienic szybe czołowa
Witam
akurat szybe czolowa to latwo...tyle kamieni u nas fruwa ze stracic ja to kwestia chwili.
Mi kamien zrobil malego pajaka, dalem do sklejenia ale po pol roku pajak zaczal rosnac.
tak wiec chcac nie chcac wymenilem na nowa (kilka miesiecy temu)(koszt razem z montazem 380pln.) Jestem bardzo zadowolony. stara szyba miala juz pelno rys ktore przeszkadzaly zwlaszcza w nocy a ponadto jakby wytarta byl w miejscu po ktorym szoruja wycieraczki (inny odcien) Przez nowa widze swietnie (pilkington - bardzo dobra) jest idealnie dopasowana, nic nie cieknie ani nie swiszczy. Polecam wszytkim ktorzy musza wymienic.
Pozdrawiam
Piotr
Mi kamien zrobil malego pajaka, dalem do sklejenia ale po pol roku pajak zaczal rosnac.
tak wiec chcac nie chcac wymenilem na nowa
Ale tu nie chodzi o to ze ci sie zbila i ja wymieniles, tylko o kulture serwisowa na zachodzie gdzie ludzie maja w zwyczaju wymieniac szybe czolowa po kilku latach na nowa poniewaz szyba jest elementem eksploatacyjnym i sie zuzywa, w polsce jest inaczej kazdy sie przed tym broni bo jak nie zbita to po co wymieniac i po to tez zeby mu potem przyszly kupiec nie wmawial ze auto po dachowaniu itd...
Ale fakt w Polsce łatwo szybe stracic, ja w kazdym swoim samochodzie wymienialem przynajmniej raz
tak wiec chcac nie chcac wymenilem na nowa
Ale tu nie chodzi o to ze ci sie zbila i ja wymieniles, tylko o kulture serwisowa na zachodzie gdzie ludzie maja w zwyczaju wymieniac szybe czolowa po kilku latach na nowa poniewaz szyba jest elementem eksploatacyjnym i sie zuzywa, w polsce jest inaczej kazdy sie przed tym broni bo jak nie zbita to po co wymieniac i po to tez zeby mu potem przyszly kupiec nie wmawial ze auto po dachowaniu itd...
Ale fakt w Polsce łatwo szybe stracic, ja w kazdym swoim samochodzie wymienialem przynajmniej raz
witam
Co do kultury serwisowej...hm tez teraz z nia roznie bywa nawet w tych bardziej cywilizowanych krajach...co i latwo sprawdzic dokladnie ogladajac auta sprowadzone. Z pewnoscia jesli juz cos tam robia to staraja sie uzywac czesci oryginalnych a same naprawy wykonywane sa w autoryzowanych stacjach. Co do wymiany szyb po przebiegach...tu juz bym tak mocno w ta kulture eksploatacji nie wierzyl...to sa tez oszczedni ludzie i nie wydaja pieniedzy ot tak sobie...choc z pewnoscia znajda sie i tacy co pozwola sobie na to...u nas jednak wciaz zyje sie mitami. Tymczasem nasi zachodni sasiedzi swietnie sie ucza od nas i pieknie wyszykowuja autka na sprzedaz...wlacznie z cofaniem licznika...
Pozdrawiam
Co do kultury serwisowej...hm tez teraz z nia roznie bywa
Zgadza sie najgorzej wypadaja tu chyba francuzi
Co do wymiany szyb po przebiegach...tu juz bym tak mocno w ta kulture eksploatacji nie wierzyl...
Znam mechanika ktory przepracowal ładnych kilka lat w serwisie Audi VW w Szwajcarji i jest to calkiem normalna rzecz
Tymczasem nasi zachodni sasiedzi swietnie sie ucza od nas i pieknie wyszykowuja autka na sprzedaz...wlacznie z cofaniem licznika...
głownie Turcy i inne brudasy ktorzy opanowali zachodnie gieldy samochodowe