Zobacz pełną wersję : 1.5 vtec econo a wymiana uszczelki pod głowicą
kamilrojek
08-07-11, 22:12
Witam koledzy Od miesiąca jestem szczęśliwym (a czasami mniej) posiadaczem Hondy Civic 5d VI generacji 5 drzwiowej, samochód z 99 roku. Przejechałem ledwo 1500 km a okazało się że trzeba będzie wymienić uszczelkę pod głowicą, szkoda że podczas zakupu to nie wyszło. W Hondzie mam wspomniany już silnik 1.5 vtec econo, słyszałem opinie że raz ruszona uszczelka pod głowicą w hondzie to nie to samo.. I że lepiej samochód od razu sprzedać. Jakie macie doświadczenia z tym?
I chciałem zapytać kogoś doświadczonego, jaką uszczelkę pod głowicę wybrać? I jak mniej więcej cenowo wygląda taka wymiana u mechanika u was?
Pozdrawiam was i liczę na konkretne odpowiedzi
yszałem opinie że raz ruszona uszczelka pod głowicą w hondzie to nie to samo.. I że lepiej samochód od razu sprzedać.
Bzdura!
jaką uszczelkę pod głowicę wybrać?
OEM Hondy
jak mniej więcej cenowo wygląda taka wymiana
1500zł jak chcesz mieć zrobione tak jak należy.
vnv_nation
08-07-11, 22:41
słyszałem opinie że raz ruszona uszczelka pod głowicą w hondzie to nie to samo.. I że lepiej samochód od razu sprzedać. Jakie macie doświadczenia z tym?
Wymienialem u siebie uszczelke pod glowica hm no i powiem tyle ze to juz nie to auto, nie widze logicznego wytlumaczenia tego i juz sie przyzwyczailem... ale moze mialem pecha po prostu. Wszystko bylo dobrze skladane, glowica byla planowana itd itd, cisnienie trzyma tak jak powinien a jechac juz tak nie chce jak wczesniej. Tyle ze mowie, po prostu moze to ja mialem pecha.
Jedyne co mi jeszcze przychodzi do glowy, to to ze chwile jezdzilem na walnietej uszczelce i wiadomo woda dostawala sie do komory spalania.. i moze swiece trzeba by wymienic? Tylko nie wiem czy swiece moga miec wplyw na moc auta? Skoro nic nie szarpie, odpala bez problemu itd itd?
kamilrojek
09-07-11, 12:44
1500zł jak chcesz mieć zrobione tak jak należy.
Spodziewałem się w kwoty w okolicach 1000-1200 zł.
Wymienialem u siebie uszczelke pod glowica hm no i powiem tyle ze to juz nie to auto,
I o takim czymś właśnie słyszałem. Cały czas się zastanawiam co zrobić i jak robić, dlatego proszę by ktoś się jeszcze wypowiedział.
Moim zdaniem cudów nie ma. Jeżeli nie będzie splanowana jakoś dużo to parmetry ni powinny sie pogorszyć. Przecież w fabryce tez zakładają uszczelki pod glowice i przykrecaja glowice do bloku w podobny sposób. Jeżeli będzie to zrobione jak trzeba to nie powinno byC gorzej.
i moze swiece trzeba by wymienic? Tylko nie wiem czy swiece moga miec wplyw na moc auta? Skoro nic nie szarpie, odpala bez problemu itd itd?
To na co czekasz? Ja bym od razu świece wymienił :confused:
Spodziewałem się w kwoty w okolicach 1000-1200 zł.
No proszę Was skąd wy takie kwoty bierzecie. W necie masz manuale które opisują wszystko krok po kroku. Pożycz bądź kup potrzebne narzędzia i do dzieła.
Ja też wymieniałem UPG i koszt tej niespodzianki to : cena uszczelki,nowych śrub,planowanie i ew. nową uszczelkę ssącego bo zapewne OEM i o ile wydechową potem zmienić łatwiej to ze ssącym więcej roboty
ps. dodam że nie zrobiłem tak jak radzą mądrale na forum i odpuściłem zakup Hondowkiej uszczelki tylko kupiłem Victor Reinz-a któr po warsztatowych zniżkach kosztuje 40 zł !!!
Koszty to 60-80zł uszczelka + 50-80zł planowanie. 5h luzackiej roboty z przerwą co 15min :)
vnv_nation
12-07-11, 06:53
To na co czekasz? Ja bym od razu świece wymienił
W sumie moze i racja, zamowilem dzis maja byc bo nie mieli na stanie. Byly tylko ngk a wiele opinii juz slyszalem ze sie popsuly i z masowka leca, wiec zamowilem oryginaly japonskie czyli denso. Dam znac dzis wieczorem jakie efekty, ale nie wierze w cuda.
Ale to logiczne że jak w cylindrze spalany jest płyn to należy wymienić świece. Zamawiając graty do siebie jako pierwsze zamówiłem świece NGK a dopiero potem uszczelki i śruby. Producent świec nie stworzył ich do tego aby spalały wodę tylko wahę. W moim przypadku było wyraźnie widać biały nalot na elektrodzie świecy 2 cylindra
vnv_nation
12-07-11, 21:41
Ale to logiczne że jak w cylindrze spalany jest płyn to należy wymienić świece. Zamawiając graty do siebie jako pierwsze zamówiłem świece NGK a dopiero potem uszczelki i śruby. Producent świec nie stworzył ich do tego aby spalały wodę tylko wahę. W moim przypadku było wyraźnie widać biały nalot na elektrodzie świecy 2 cylindra
Zmienilem dzis je po poludniu, nowki denso zgodnie z katalogiem. Roznicy w jezdzie totalnie zadnej.
A rozrząd panie dobrze i zapłon ustawiony ?
vnv_nation
12-07-11, 23:03
rozrząd panie dobrze i zapłon ustawiony ?
Tak, rozrzad specjalnie potem jeszcze raz rozbierany i sprawdzany na znakach, wszystko jest jak ma byc. Zaplon ustawiony. Kopulka nowa, palec tez.