Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pytanie do Exportów od silników :((

hektor3s
28-03-07, 23:52
Mam mały problem z moja honda a mianowicie bierze mi olej i nie wiem co mam zrobić?? Silnik był raczej na pewno przegrzany a ma na liczniku tylko 140tyś w co nie chce mi sie wierzyć.
Nie wiem co mam zrobić wyczytałem ze biedzie trzeba zrobić remont silnika tz wymiana pierścieni, uszczelniaczy, uszczelek, itp :((
Nie wiem czy w to sie bawić czy nie lepiej kupić używany silnik a może cos spróbować podratować silnik tz znalazłem na forum ze ktoś zrobił płukanie silnika i wlał nowy olej plus ceramizer i ze przestało mu brać olej ale nie wiem czy mam w to wierzyć.
:(( jestem ciekaw ile będę musiał potrzebować kasy na remont a ile na wymianę silnika
Proszę o pomoc exportów co będzie lepsze.

agent_lol
28-03-07, 23:53
napisz jaki masz silnik ?

hektor3s
29-03-07, 00:27
Silnik to D15B7
Rok 95
Przebieg 140tys ( w co nie chce mi się wierzyć)

abla
29-03-07, 01:24
Mechanior będzie właśnie robił taki remont u kumpla, wprawdzie to IV gen. 90r. D15B2, koszt remontu wyliczył na ok. 1000 PLN.

Furious
29-03-07, 07:52
Rob remont, jak kupisz uzywany silnik to moze sie okazac ze jest w podobnym stanie jak ten Twoj obecny.
Wymienisz pierscienie z uczelniaczami i bedzie git.
Ile tego oleju Ci bierze?

sodaone
29-03-07, 09:13
Kiedy kupiłeś samochód? Jak długo nim jeździsz? Co to znaczy,że Ci bierze olej? Spala? Wycieka? Znika Ci olej? A może przybywa Ci płynu chłodzącego? Po pierwsze bez paniki. Obejżyj dokładnie silnik. Zobacz czy gdzieś nie ma wycieków (pokrywa zaworów, uszczelka pod głowicą, miska olejowa) Przyczyn ubywania oleju może być mnóstwo: poczynając od uszczelniaczy zaworowych, na simeringu wału korbowego kończąc. Samochód spala olej? Zauważyłeś biały dym z rury wydechowej? Opisz bardziej szczegółowo co tak naprawdę się dzieje?

hektor3s
29-03-07, 10:04
Samochód mam 3mc od tamtego czasu gdy wlałem olej do silnika to zniknął mi całkowicie :( tz na bagnecie nie było oleju a zrobiłem gdzieś ok. 3tyś km, gdy wkręcam silnik na obroty ok. 5500 do odcięcia to kopci z rury na niebiesko.
Co do wycieków oleju to jeszcze nie wiem ale mechanik mi powiedział gdy wymieniał mi świece ze olej cieknie z uszczelki tylko nie wiem jak ona się nazywa i nie wiem czy ma to wpływ na spalanie oleju ??.
Ostatnio pękł mi przewód od chłodnicy i musiałem pokonać jakieś 15 km żebym mógł dojechać do mechanika, robiłem małe postoje żeby silnik się nie przegrzał ale chyba się przegrzał :/ i pewnie przez to bierze mi olej
Zna ktoś mechanika z okolic Bielska Białej który by się podjął remontu ??

sodaone
29-03-07, 10:57
Powiem Ci,że z tego co napisałeś sytuacja nie wygląda najlepiej. W takim przypadku demontaż głowicy jest nieunikniony. Olej dostaje się do paliwa, więc na 100% pierścienie do wymiany. Nie wiem czy w tym przypadku nie warto by było pomyśleć nad kupnem uzywanego silnika ze sprawdzonego źródła (takiego co do którego stanu będziesz miał absolutną pewność). Remont silnika w twoim przypadku to minimum pierścienie, uszczelka pod głowicą i koszt robocizny. Jeśli silnik się poważnie przegrzał mogło dojść do poważnych uszkodzeń (stopienie elementów gumowych uszczelek, nie zapominająć o tym, że przekroczenie pewnej temperatury charakterystycznej dla danego metalu wiąże się z nieodwracalnymi zmianami w jego strukturze) Rada: Jeśli masz znajomego mechanika, który jest w stanie za rozsądną cenę oszacować koszt takiego remontu to jedź do niego i poproś go o taką diagnozę, jeśli nie masz szukaj nowego silnika ze sprawdzonego źródła.

Lcfr
29-03-07, 21:00
po pierwsze - uzupełnij profil (nie wiadomo jaki silnik/nie wiadomo jakie miasto ) ;/
po drugie - auto z takim małym przebiegiem tez moze miec problemy z barniem oleju...
po trzecie... - ppoczytaj tematy o remoncie i swapie na inny motor i wybierz co dla ciebie najlepsze...
Kazda opcja ma jakies wady (mowią, ze ront nie zawsze sie udaje a przy swapie nie wiesz na jaki silnik trafisz) wiec wybór sam musisz podjac...

davnbb
29-03-07, 23:15
hektor3s wal do mnie na priva jak dalej szukasz mechanika (no chyba ze jezdzisz zielona coupe - to mozemy pogadac w pracy jesli dobrze kojarze fakty i robisz w M.)

rafik1984
30-03-07, 11:03
JA mam podobny problem , raczej nie wiem czy to juz problem czy jeszcze nie. Mojego ej9 kupiłem 5 miesięcy temu, nie wiadomo było jaki ma wlany olej wiec zmieniłem na połsyntetyk 10w40 castrol magnatec.Na liczniku miał 136,500km nie wiem czy to prawda ale ładnie jest utrzymany.Nie brał ani grama oleju tzn.zaraz od kupienia ale w tym tygodniu miałem troche wyjazdow do czestochowy i dwa do wawy wszystkie jednodniowe i troche go darłem na trasie redukcje z 5 na 4 bieg i wyprzedzanie zauwazyłem ze poziom oleju z ponad 3/4 miarki spoadł prawie na minimum , nie mam zadnych wyciekow płynu chłodniczego mi nie ubywa i z rury mi sie nic nie kopci.W sumie mam juz przejechane 141tys km ,czy mozliwe ze na te 4,5tys km spalił troszke oleju ?? Miałem wczesniej pare innych aut i jestem przewrazliwiony na punkcie spalania oleju ;) ale powiedzcie czy to mze byc problem czy to jest w normie ?? pozdr i thank's too all

sodaone
30-03-07, 12:30
Po pierwsze proponuję użyć szukajki. Problem zużycia oleju był już nie raz na forum. Po drugie podstawowe pytanie ile km/ ile oleju. Pewnie znowu dostanę za to po głowie, ale w Auto Świecie (jak będę na chacie, to sprawdzę dokładnie,który numer itd.) jakiś czas temu przeczytałem, że przy dynamicznej jeździe silnik może zużyć nawet do 1l oleju na 1000km. ( 1l różnica między poziomem max i min )Teoria trochę naciągana i pewnie dużo zależy od tej "dynamiki" i rodzaju oleju,ale twoim miejscu specjalnie bym nie panikował. Masz półsyntetyk, więc pewna część twojego oleju to zwiążki organiczne, które podlegają spalaniu itd. Nie panikuj i proponowałbym najpierw poszukać. A tak poza tym uzupełnij profil.

Holek1984
30-03-07, 15:03
Miałem ten sam problem - tez ten sam silnik, ok 140 tys km. Do wymiany pierscienie, uszczelniacze, uszczelka pod głowica no i pozniej panewki na wale. Przed remontem dziad palił do 1.5 l oleju na 1000 km. Po remoncie brak zuzycia:) a krece czasem do odcinki (oczywiscie nie na zimnym silniku). Jak masz mozliwosc to spróbuj kupic mocniejszy silnik albo remontuj ten. Nie kupuj innego D15B7 bo tak jak napisali koledzy mozesz kupic przyslowiowego kota w worku. Pozdrawiam