PDA

Zobacz pełną wersję : przeciagnięcie kabli do drzwi - zdejmować drzwi??

uboat
28-03-07, 23:04
Witam,
Noszę się z zamiarem przeciagnięcia nowych kabli. Zastanawia mnie czy lepiej zdjąc drzwi i będzie prościej (np przeciągnąc przez nowe otwory - tak chcieliby zrobić spece od car audio) czy męczyc sie z rozkręceniem całej deski i przeciaganiem przez istniejący kanał i rozwiercaniem kostki

możecie coś doradzić??
Auto to coupe 6gen

ParanojA
28-03-07, 23:27
Ja bym nie zdejmował drzwi bo tródno jest je potem wyregulowac na zawiasach (spece od kabelków na pewnoi nie zrobia tego dobrze). Ja u siebie troszke sie pomeczyłem. Ale z czasem wypracowałem sobie sposób.

Zdejmujesz boczek z drzwi, wywalasz kostke z oryginalnego kabla głosnikowego (nie bedzie juz potrzebna), przywiazujesz do niej nowy kabel (ja uzyłem dobrej tasmy), teraz zagladasz pod deske i wywalasz wszystkie mocowania kabla głosnikowego ( to i tak musiałbys zrobic bo nie wywalisz całej deski przeciez)., znajdujesz drógi koniec tego kabla i przeciągasz.

Moze byc problem na gumkach w drzwiach ale generalnie nie jest to jakies mega tródne.
U mnie ze dwie godzinki zeszły razem z montarzem głosnków i wycieciem dystansów z MDF.

mclimak
29-03-07, 00:27
hmmm to ja moze napisze ze jednak latwiej mi bylo zdjac drzwi i wtedy ciagnac kable, nie moglem np za cholere rozlaczyc kostki itd itp... dlatego polecam (jak i mnie wczesniej polecano na forum) zdjac drzwi i wtedy wszystko staje sie prostsze. Poszukaj na forum, zrobime male how to o malowaniu lusterek i klamek i tam tez opislem jak przeciagnalem przy okazji kable.

kwiatus19
29-03-07, 00:42
może i demontaż drzwi to większe przedsięwzięcie niż dłubanie sie w oryginalnych kostkach, ale patrząc realnie, może okazać sie nawet prostsze. Dlaczego?? bo kostki nie chcą się rozpinać, jak się rozepną to trzeba rzeźbić w nich otwory, cuś się urwie przy okazji, trzeba poprawiać no i przede wszystkim ograniczają średnicę przewodów.

dawaj otwory nowe, tuż pod oryginalnymi, jakiś dobry wężyk jako osłonę (sklep elektryczny, motoryzacyjny) oby nie peszel. otwory wykończ np: gumami uszczelniającymi do puszek montażowych.

Waldek
29-03-07, 12:28
dawaj otwory nowe, tuż pod oryginalnymi, jakiś dobry wężyk jako osłonę (sklep elektryczny, motoryzacyjny) oby nie peszel. otwory wykończ np: gumami uszczelniającymi do puszek montażowych.
To jest najlepszy pomysł ale tu trzeba już zdjąść drzwi, przynajmniej u mnie. Niestety jak się wziołem do roboty to się okazało że nie mogę dostać osłon - wystarczą od jakiegokolwiek typu auta - i masz 6 godz do przodu.
Rozpięcie kostki nie był problemem (póściłem 2x3,5mm2) ale spięcie z powrotem tak. Przez to że za pierwszym razem mi nie wyszło to zaczął wariować siłownik od centralnego. Zanim doszedłem z jakiego powodu znowu mineła dniówka.

PS.
Na cały montaż (jeżeli robisz sam) zarezerwuj sobie 2 beztroskie dni bo zawsze może coś wyniknąć w trakcie, a brak czsu jest złym doradcą.

rodzyneck
29-03-07, 12:29
ParanojA, chybaś zwariował z tym przeciąganiem, przecież w drzwiach jest KOSTKA w której oryginalny kabel się rozłącza. Jak go niby chcesz przeciągnąć?

A to że trudno drzwi ustawić to też mit, zdejmowałem je jak podłączałem centralny pod alarm i we dwie osoby później ustawiliśmy drzwi bezproblemowo w 3 minuty. No chyba ze po prostu miałem farta :D

ParanojA
29-03-07, 17:42
Moze w ED9 jest troszke inaczej niż u was :speszony:

emg
29-03-07, 20:30
w każdym jest tak samo - trzeba zdjąć zawleczki wybić te kołki i drzwi schodzą bez problemów

ecivic
29-03-07, 21:02
Po zdjęciu nadkoli z przodu jest spora przestrzeń pod błotnikiem. Można spokojnie kablami tam manewrowac bez sciągania drzwi. Wystarczy nawet odkręcic kilka śrubek i odchylic pół nadkola.

ParanojA
29-03-07, 23:17
U mnie nie było zadnych kostek. tzn były jakis ale w srodku w drzwiach. A na krawedzi drzwi mam takie gumki w krztałcie stozka i tam kable wchodza sobie. Moze u mnie juz ktos kiedys grzebał :d

uboat
04-04-07, 23:20
a jeszcze mi doradźcie czym mam ciąć te plastiki w boczku żeby zmieścić głośnik bo się zastanawiam czy brzeszczotem nie powylamuje za bardzo ??

mlesiak
05-04-07, 00:25
wycinasz te koszyki.
Zerknij tutaj: http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=20087

uboat
07-04-07, 00:19
ni ch..ja nie dałem rady przeciągnąć tego kabla. Kurna mać rzeźbiłem przez 2 godziny. Miałem juz wykręcone kostki i przeciagnięty kabel do połowy, ale za cholerę nie mogłem nim wejśc do wewnątrz auta. W tamtej kostce do wewnatrz auta jest tyle przeowdów że szok, a z wypiłowaniem tam dodatkowego otworu albo rozwierceniem bez zdejmowania drzwi mozna zapomnieć bo od wnętrza auta do tej ksotki jest przeszkoda - konstrukcja z blachy do deski rozdzielczej. :djablek:

W końcu tymczasowo podłączyłem stare głośniki na starych kabalch do nowego patefonu a jutro będę rzeźbił nowe głosnikiw drzwi - to tez już przymierzyłem i będzie dramat. Vifa ma takie ramienia, które wadzą mi o otwór w wewnętrznej powłoce drzwi. Jedyny pomysł to albo wyższy dystans (mam ten 18mm z powe) albo krojenie blachy. Załamka :(

zaczynam jutro od 8 rano to moze cały dzien mi starczy

[ Dodano: Sob 07 Kwi, 2007 ]
acha a sąsiad elektryk jak zobaczył moje kable to najpierw zapytał co to zalinka holownicza :d a potem że takie to on kładł w dyskotece do głośników.

ppm702
07-04-07, 10:46
uboat, 2,5 przechodzą do drzwi po podłamaniu od dołu kostki (tam gdzie nie ma zajętych pinów). Coś Ty za kable kupił? ;)

E57
07-04-07, 12:51
acha a sąsiad elektryk jak zobaczył moje kable to najpierw zapytał co to zalinka holownicza :d a potem że takie to on kładł w dyskotece do głośników
mi też tak sąsiad mówił ;) może mamy tego samego :aloha: nie poddawaj się, da się to napewno zrobić :brawo3:

uboat
08-04-07, 23:11
takei kupiłem http://www.allegro.pl/item183686758__10_m_kabla_glosnikowy_ofc_2x2_5_mm_ dietz_23312.html

A nie mogę nic podlamać bo do tej kostki co jest w ścianie samochodu nie moge sie dostac. Jak bede wygluszal drzwi to jeszcze srobuje albo dam to komus do zrobiebia i bedzie spokoj.

Na fabrycznych kablach ładnie gra, ale jak podgłosze wiecej niż na poziom 15 to zaczyna troche harczeć.

Przy podłaczaniu cos namotałem bo mi teraz zegarek nie pamieta godziny i po wyłączeniu stacyjki restartuje się

ppm702
09-04-07, 12:48
spalił Ci sie bezpiecznik pod maską backup od ECU

PPawelZ33
26-05-07, 09:41
Na fabrycznych kablach ładnie gra, ale jak podgłosze wiecej niż na poziom 15 to zaczyna troche harczeć.

Kabelki głośnikowe pomogą bardziej w jakości grania a nie charczeniu ...
Jeśli charczy przy dużej głośności to trzeba raczej pociągnąć grubsze kable zasilające najlepiej prosto od aku !

Pozdrawiam

solonyone
27-05-07, 11:15

Kabelki głośnikowe pomogą bardziej w jakości grania a nie charczeniu ...
Jeśli charczy przy dużej głośności to trzeba raczej pociągnąć grubsze kable zasilające najlepiej prosto od aku !

Pozdrawiam

raczej moc radia jest niewystarczająca. Tak jest jeśli podświetlenie nie przygasa. Jeżeli przygasa to kable za cienkie.