Zobacz pełną wersję : przeciagnięcie kabli do drzwi - zdejmować drzwi??
Witam,
Noszę się z zamiarem przeciagnięcia nowych kabli. Zastanawia mnie czy lepiej zdjąc drzwi i będzie prościej (np przeciągnąc przez nowe otwory - tak chcieliby zrobić spece od car audio) czy męczyc sie z rozkręceniem całej deski i przeciaganiem przez istniejący kanał i rozwiercaniem kostki
możecie coś doradzić??
Auto to coupe 6gen
Ja bym nie zdejmował drzwi bo tródno jest je potem wyregulowac na zawiasach (spece od kabelków na pewnoi nie zrobia tego dobrze). Ja u siebie troszke sie pomeczyłem. Ale z czasem wypracowałem sobie sposób.
Zdejmujesz boczek z drzwi, wywalasz kostke z oryginalnego kabla głosnikowego (nie bedzie juz potrzebna), przywiazujesz do niej nowy kabel (ja uzyłem dobrej tasmy), teraz zagladasz pod deske i wywalasz wszystkie mocowania kabla głosnikowego ( to i tak musiałbys zrobic bo nie wywalisz całej deski przeciez)., znajdujesz drógi koniec tego kabla i przeciągasz.
Moze byc problem na gumkach w drzwiach ale generalnie nie jest to jakies mega tródne.
U mnie ze dwie godzinki zeszły razem z montarzem głosnków i wycieciem dystansów z MDF.
hmmm to ja moze napisze ze jednak latwiej mi bylo zdjac drzwi i wtedy ciagnac kable, nie moglem np za cholere rozlaczyc kostki itd itp... dlatego polecam (jak i mnie wczesniej polecano na forum) zdjac drzwi i wtedy wszystko staje sie prostsze. Poszukaj na forum, zrobime male how to o malowaniu lusterek i klamek i tam tez opislem jak przeciagnalem przy okazji kable.
może i demontaż drzwi to większe przedsięwzięcie niż dłubanie sie w oryginalnych kostkach, ale patrząc realnie, może okazać sie nawet prostsze. Dlaczego?? bo kostki nie chcą się rozpinać, jak się rozepną to trzeba rzeźbić w nich otwory, cuś się urwie przy okazji, trzeba poprawiać no i przede wszystkim ograniczają średnicę przewodów.
dawaj otwory nowe, tuż pod oryginalnymi, jakiś dobry wężyk jako osłonę (sklep elektryczny, motoryzacyjny) oby nie peszel. otwory wykończ np: gumami uszczelniającymi do puszek montażowych.
dawaj otwory nowe, tuż pod oryginalnymi, jakiś dobry wężyk jako osłonę (sklep elektryczny, motoryzacyjny) oby nie peszel. otwory wykończ np: gumami uszczelniającymi do puszek montażowych.
To jest najlepszy pomysł ale tu trzeba już zdjąść drzwi, przynajmniej u mnie. Niestety jak się wziołem do roboty to się okazało że nie mogę dostać osłon - wystarczą od jakiegokolwiek typu auta - i masz 6 godz do przodu.
Rozpięcie kostki nie był problemem (póściłem 2x3,5mm2) ale spięcie z powrotem tak. Przez to że za pierwszym razem mi nie wyszło to zaczął wariować siłownik od centralnego. Zanim doszedłem z jakiego powodu znowu mineła dniówka.
PS.
Na cały montaż (jeżeli robisz sam) zarezerwuj sobie 2 beztroskie dni bo zawsze może coś wyniknąć w trakcie, a brak czsu jest złym doradcą.
ParanojA, chybaś zwariował z tym przeciąganiem, przecież w drzwiach jest KOSTKA w której oryginalny kabel się rozłącza. Jak go niby chcesz przeciągnąć?
A to że trudno drzwi ustawić to też mit, zdejmowałem je jak podłączałem centralny pod alarm i we dwie osoby później ustawiliśmy drzwi bezproblemowo w 3 minuty. No chyba ze po prostu miałem farta :D
Moze w ED9 jest troszke inaczej niż u was :speszony:
w każdym jest tak samo - trzeba zdjąć zawleczki wybić te kołki i drzwi schodzą bez problemów
Po zdjęciu nadkoli z przodu jest spora przestrzeń pod błotnikiem. Można spokojnie kablami tam manewrowac bez sciągania drzwi. Wystarczy nawet odkręcic kilka śrubek i odchylic pół nadkola.
U mnie nie było zadnych kostek. tzn były jakis ale w srodku w drzwiach. A na krawedzi drzwi mam takie gumki w krztałcie stozka i tam kable wchodza sobie. Moze u mnie juz ktos kiedys grzebał :d
a jeszcze mi doradźcie czym mam ciąć te plastiki w boczku żeby zmieścić głośnik bo się zastanawiam czy brzeszczotem nie powylamuje za bardzo ??
wycinasz te koszyki.
Zerknij tutaj: http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=20087
ni ch..ja nie dałem rady przeciągnąć tego kabla. Kurna mać rzeźbiłem przez 2 godziny. Miałem juz wykręcone kostki i przeciagnięty kabel do połowy, ale za cholerę nie mogłem nim wejśc do wewnątrz auta. W tamtej kostce do wewnatrz auta jest tyle przeowdów że szok, a z wypiłowaniem tam dodatkowego otworu albo rozwierceniem bez zdejmowania drzwi mozna zapomnieć bo od wnętrza auta do tej ksotki jest przeszkoda - konstrukcja z blachy do deski rozdzielczej. :djablek:
W końcu tymczasowo podłączyłem stare głośniki na starych kabalch do nowego patefonu a jutro będę rzeźbił nowe głosnikiw drzwi - to tez już przymierzyłem i będzie dramat. Vifa ma takie ramienia, które wadzą mi o otwór w wewnętrznej powłoce drzwi. Jedyny pomysł to albo wyższy dystans (mam ten 18mm z powe) albo krojenie blachy. Załamka :(
zaczynam jutro od 8 rano to moze cały dzien mi starczy
[ Dodano: Sob 07 Kwi, 2007 ]
acha a sąsiad elektryk jak zobaczył moje kable to najpierw zapytał co to zalinka holownicza :d a potem że takie to on kładł w dyskotece do głośników.
uboat, 2,5 przechodzą do drzwi po podłamaniu od dołu kostki (tam gdzie nie ma zajętych pinów). Coś Ty za kable kupił? ;)
acha a sąsiad elektryk jak zobaczył moje kable to najpierw zapytał co to zalinka holownicza :d a potem że takie to on kładł w dyskotece do głośników
mi też tak sąsiad mówił ;) może mamy tego samego :aloha: nie poddawaj się, da się to napewno zrobić :brawo3:
takei kupiłem http://www.allegro.pl/item183686758__10_m_kabla_glosnikowy_ofc_2x2_5_mm_ dietz_23312.html
A nie mogę nic podlamać bo do tej kostki co jest w ścianie samochodu nie moge sie dostac. Jak bede wygluszal drzwi to jeszcze srobuje albo dam to komus do zrobiebia i bedzie spokoj.
Na fabrycznych kablach ładnie gra, ale jak podgłosze wiecej niż na poziom 15 to zaczyna troche harczeć.
Przy podłaczaniu cos namotałem bo mi teraz zegarek nie pamieta godziny i po wyłączeniu stacyjki restartuje się
spalił Ci sie bezpiecznik pod maską backup od ECU
Na fabrycznych kablach ładnie gra, ale jak podgłosze wiecej niż na poziom 15 to zaczyna troche harczeć.
Kabelki głośnikowe pomogą bardziej w jakości grania a nie charczeniu ...
Jeśli charczy przy dużej głośności to trzeba raczej pociągnąć grubsze kable zasilające najlepiej prosto od aku !
Pozdrawiam
Kabelki głośnikowe pomogą bardziej w jakości grania a nie charczeniu ...
Jeśli charczy przy dużej głośności to trzeba raczej pociągnąć grubsze kable zasilające najlepiej prosto od aku !
Pozdrawiam
raczej moc radia jest niewystarczająca. Tak jest jeśli podświetlenie nie przygasa. Jeżeli przygasa to kable za cienkie.