Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : świece trójelektrodowe

jakub
28-03-07, 21:39
witam
posiadam honde civic 1,4is 90 kucyków 96r.
i zastanawiam sie nad zmianą świec na trójelektrodowe
tylko niemam zielonego pojecia czy to ma wogóle sens i czy są takie dostepne do tego modelu (oczywiscie tylko NGK)?

kamil_szewczyk
28-03-07, 23:21
Witam.
Moim zdaniem nie ma sensu łatwiej sie brudzić będą bo mniej miejsca w około elektrody.

Pivco
29-03-07, 12:22
Kolega ma rację...nie ma sensu
Najlepiej kup denso irydowe i będziesz iał spokuj

jakub
29-03-07, 19:53
nie rozumiem czym niby sie maja brudzic?

LemonR
29-03-07, 21:24
Lepsza jedna porządna iskra niż trzy słabe. 3 elektrody to jest "chłyt maketindowy".

bobibagno
30-03-07, 08:50
Lepsza jedna porządna iskra niż trzy słabe. 3 elektrody to jest "chłyt maketindowy".

Na swiecach trojelektrodowych nie ma trzech iskier ;) Przeskok iskry jest tam gdzie ona ma najkrotsza droge badz lepsza przewodnosc otoczenia (czyli naszego powietrza czy mieszanki)
Te swiece to chyba sa po to by wyeliminowac "złapania" nagaru na jednej z elektrod. Ale moim zdanie one sa zabudowane za bardzo i przepływ mieszanki moze byc troche uposledzony przez nie :/

Tu sobie mozna świece przylukac :)

http://www.ngkntk.pl/index.php?id=1319&pd=1320&t=pkwzuendkerzen&lmf=HONDA&h=HONDA&m=Civic

LemonR
30-03-07, 10:22
Fakt ale teoretycznie rozkład iskry na dwie lub trzy jest możliwy.
A ponadto który producent daje trzy elektrodowe na pierwszy montaż skoro mają być lepsze.

bobibagno
30-03-07, 15:07
Fakt ale teoretycznie rozkład iskry na dwie lub trzy jest możliwy.

Zgodze sie ze teoretycznie jest to mozliwe ale praktycznie wrecz nie spotykane! Warunki na swiecy sa takie zmienne ze jednoczesny przesktok trzech iskier jest wrecz nie spotykany. A jesli juz zajdzie to chyba jest "bezsensowny" bo wprowadza nam odmienny sposob zaplonu mieszanki a nam chyba o to nie chodzi :agent:

qba1983
30-03-07, 15:21
ale teoretycznie rozkład iskry na dwie lub trzy jest możliwy
NIE nie jest mozliwy, nawet (a moze i tym bardziej) teoretycznie
oj... koledzy chyba sie na fizyke nie chodzilo ;)
jaz dawno wiadomo ze do Hondy daje sie swiece dedykowane przez producenta, w zaleznosci od silnika DENSO/NGK(sa to swiece z 1 elektroda :d )

jakub
30-03-07, 17:05
Dzieki chłopaki za pomoc
kupuje zwykle!

siwykrzych
01-04-07, 10:28
Witam
A na tej stronce nie ma do mojej Hani swiec , ja mam D14A8 i ni ma :(( a chcem wymienic pomozcie co mam wybrac

Na swiecach trojelektrodowych nie ma trzech iskier ;) Przeskok iskry jest tam gdzie ona ma najkrotsza droge badz lepsza przewodnosc otoczenia (czyli naszego powietrza czy mieszanki)
Te swiece to chyba sa po to by wyeliminowac "złapania" nagaru na jednej z elektrod. Ale moim zdanie one sa zabudowane za bardzo i przepływ mieszanki moze byc troche uposledzony przez nie :/

Tu sobie mozna świece przylukac :)

http://www.ngkntk.pl/index.php?id=1319&pd=1320&t=pkwzuendkerzen&lmf=HONDA&h=HONDA&m=Civic

wiras
08-04-07, 20:06
mam ten sam model i znalazłem ze potrzeba takie świece NGK

model cylinder (cyl.) litr (l.) kilowat (kW) rocznik kod silnika odstęp elektrod świece

Civic 1,4 iS 5Door 4 1.4 66 1997 D14A8 1,1 ZFR5F-11
MB2