Zobacz pełną wersję : Zrób to sam ? Zderzak lub coś innego
Czy ktoś próbował robić np zderzak lub inną część wlot lub coś w podobie z maty szklanej i żywicy? Tak pytam z ciekawośći czy dało by rade coś zrobić :) Pozdro
no daloby rade tylko po co???
najpierw trzeba zrobic model, potem na tym modelu nakladasz mate szklana i zywice, wszystko jest mozliwe . tylko chyba by bylo ciezsze bo mata szklana jest dosc ciezka mi sie wydaje
no daloby rade tylko po co???
najpierw trzeba zrobic model, potem na tym modelu nakladasz mate szklana i zywice, wszystko jest mozliwe
Tak jak powiedzial Igor. Bawie sie z plastikami juz od wielu lat. Kilka wypadkow na motocyklach pomoglo mi zdobyc umiejetnosci w naprawie owiewek przy pomocy zywicy i maty szklanej. Pomaga to zaoszczedzic wiele pieniedzy :)
Dla przykladu:
http://www.spinet.pl/~misiu/cbr2.jpg
Po naprawie:
http://www.spinet.pl/~misiu/CBR%20600.jpg
michal750 , to peirwsze foto po przerobkach tak?
a jak np kupi sie jakas dokladke i chcialoby sie zrobic forme dla kolejnych dokladek to jak to sie robi i czy jest to kosztowne?
hmm z tego jak widziale mjak kiedys kumpel robil cos, to najpierw sie naklada mate szklana na np te nakladke i sie robi taki odlew wiekszy , potem to zdejmujesz i robisz sobie taka nakladke na tym modelu , mam nadzieje ze skumasz o co mi chodzi :D
a co dajecie pod zywice zeby oryginal nie skleil z forma :?: Kiedys dawalem Fexio Wolo ale drogie jak cholera
michal750 , to peirwsze foto po przerobkach tak?
Pierwsze foto przedstawia naprawiona owiewke (byla w drzazgach i skladalem ja jak puzzle ze 100 czesci :)) i pomalowana szpachla natryskowa. Drugie foto przedstawia owiewke pomalowana i oklejona naklejkami wlasnej produkcji :)
a jak np kupi sie jakas dokladke i chcialoby sie zrobic forme dla kolejnych dokladek to jak to sie robi i czy jest to kosztowne?
Znowu Igor mnie uprzedzil :)
Majac gotowa dokladke oklejasz ja folia spozywcza lub samoprzylepna (zeby nie uszkodzic jej powierzchni i zeby klej lub zywica nie przywarly do niej). Nastepnie przyrzadzasz mase z ktorej ma byc zrobiony odlew (gips, zywica, tektura z klejem itp). Nastepnie przygotowana mase nakladasz na zewnetrzna czesc dokladki i czekasz do zastygniecia. Kiedy masa zaschnie-odrywasz ja od dokladki i masz gotowa forme.Czasami trzeba ja jeszcze dopiescic tzn usunac jakies zacieki itp. Pozniej wszystko odbywa sie juz podobnie latwo. Gotowa forme smarujesz jakims tlustym srodkiem albo wykladasz folia. Przygotowujesz odpowiednio docieta mate szklana i zalewasz forme zywica ukladajac w formie mate. I tak mozna ukladac kilka warstw: mata, zywica,mata,zywica. Czekasz do zastygniecia i wyjmujesz prawie idealna dokladke :)
Opisany sposob obejmuje prace ktore wykonywalem w malutkim garazu. Byc moze na wieksza skale technologia wyglada inaczej.
wow fajnei wyglada ta druga fota ,aj myslalem ze ta druga to jest przed a ta pierwsza po a tu prosze :D full profi :D:D:D:D
Nie wiedziałem ze masz takie ukryte zdolności :D
ja kiedys SAM zrobiłem sobie brewki do R19 ze szpachli z włoknem szklanym :)
a duze sa koszty tego zabiego mata , zywica, mata? gdzie takie cos jakos tanio kupic?
kumpel kiedys to kupowal z zakladzie blacharskim mieli zywice i maty szklane, wiec tam sprobuj, uwazam ze powinni miec,
jak ktoś będzie znał ceny maty i potrzebnych komponentów to jeśli będzie mógł to niech poda na stronie
Widzialem taka mate i zywice z utwardzaczem w castoramie. Na gieldzie chcieli za komplet ok 40 zl ale zdezaka z jednego kompletu nie zrobisz.