Zobacz pełną wersję : 15, 16 czy 17 do civica VI generacji?
Witam wszystkich,
zamierzam wymienic firmowe 14 calowe felgi na cos wiekszego... Rozwazam 15, 16 i 17. Ktore Waszym zdaniem - pomijajac wzor - beda najbardziej odpowiednie i z jakiej wielkosci opona? Jak zmienia sie wlasciwosci trakcyjne i osiagi?
Z gory dziekuje za odpowiedz.
najwlasciwsze to 15 lub 16. 17 to juz za duze... Trakcja, zalezy od opon, a osiagi zalezy odszerokosci opony...
:bicie: :bicie: :bicie: :szukaj: :szukaj: :szukaj: :zasady: :zasady: :zasady: :djablek: :djablek: :djablek:
Tez mi sie tak wydaje ze 17 to nieco za duzo najlepsze chyba 16 ale wtedy profil opony 195/45/16 i kwestia jak autko bedzie sie zachowywalo...
Moim zdaniem 15'' jest bardziej na nasze realia. Po 1 cena opon a po 2 komfort jazdy na naszych bezdrożach ;)
ja zdecydowanie polecam 16"
a oponke 195/45
posiadam takie i nie jest wcale az tak bardzo sztywno (do tego mam glebe)
ja zdecydowanie polecam 16"
a oponke 195/45
posiadam takie i nie jest wcale az tak bardzo sztywno (do tego mam glebe)
i wystawanie jednego koła i ściąganie w prawo :bicie:
polecasz komuś jakieś rozwiązanie a sam w innym poście piszesz o kłopotach z tym swoim rozwiązaniem :brawo:
jjurgiel,
to ze ja mam kłopoty to nie znaczy ze inni tez je beda mieli.
ja mam prawdopodobnie rozje**** wahacz i dlatego tak jest (byc może był walniety i jest cos zle złożone albo skrzywione)
pozostałe koła wygladają kozacko :aloha:
ja mam tez 16" i tez polecam i klopotow niemam
jjurgiel,
to ze ja mam kłopoty to nie znaczy ze inni tez je beda mieli.
ja mam prawdopodobnie rozje**** wahacz i dlatego tak jest (byc może był walniety i jest cos zle złożone albo skrzywione)
pozostałe koła wygladają kozacko :aloha:
wyglądają może i kozacko ale jeszcze na nich nie pojeździłeś więc temat dopiero rozgryzasz a ja mówię o tym że o własnych doświadczeniach można mówić wtedy kiedy je się ma, na podobnej zasadzie traktuję wypowiedzi: "kupiłem klocki hamulcowe X przejechałem 300 km jest OK polecam"
Tylko 16"! Dla zobrazowania kliknij link w moim podpisie.
A jak osiagi przy 16stkach?
a jakie maja byc nudne to juz ciagle pytania tej samej tresci
A jak osiagi przy 16stkach?
jezeli sie nie ścigasz to nie sa aż tak istotne....
zdecydowanie polecam 16 :d w komforcie miedzy 195/50/15 a 195/45/16 nie widze duzej roznicy, ale na dziurach trzeba bardziej uwazac :agent: osiagi mimo tej samej szerokosci opon sa gorsze na 16 pozdro
zwrócę nieśmiało uwagę na inny aspekt pewnie najmniej istotny ale może warto jeszcze porównać ceny opon w różnych rozmiarach wiem że lans jest bezcenny ale ...
chcesz miec 16" musisz sie liczyc z cena opon tak samo jak z cena 17",18"
lans kosztuje :D w tym przypadku miedzy 195/50/15 a 195/45/16 różnica jest 2x :/ jednak jak ktoś się lubi polansować to wybór jest prosty :D
ja mam po poprzednim wlascicielu 215/40/16 i po wiem ze za ciekawie nie jest, szczegolnie w koleinach.i z racji tego ze opony sie koncza mam pytanie, czy na ta felge na ktorej siedzi opona 215 daloby sie zalozyc 195 np? a jak sie da to nie bedzie to jakos szpetnie wygladac? ze mi felga bedzie wystawac spod opony? bo ta 215 jest praktycznie na rowno z felga
a jakie maja byc nudne to juz ciagle pytania tej samej tresci
Taka to juz wlasciwosc forum. Przychodza nowi i zadaja pytania od nowa. W zasadzie na 90% pytan jest juz gdzies odpowiedz...
ale czasami warto wrocic do niego, gdyz ciagle sie rozwijamy i wzbogacamy swoja wiedze ;)
okayplayer
31-03-07, 10:59
powiem Wam szczerze że w poprzednim civic jeździłem na (195/50/15) jedyne co było przyjemne to widok ba wyglądało naprawdę ładnie jeśli chodzi o komfort jazdy to był beznadziejny na naszych warunkach jakie panują na ulicach to jest udręka cały czas trzęsie i tylko gapisz się w glebę czy nie ma dziury żeby tych ślicznych felg nie rozjeb...być może kupiłem złe amorki (KYB) oczywiście muszę powiedzieć i dobre słowo bo na dobrej ulicy z nowym asfaltem jeździło się bardzo dobrze ale tych ulic z dziurami jest u nas znacznie więcej niż tych bardzo dobrych na zakrętach przylepiona do podłoża ale rzeczywistość leży w koleinach itp
15 mała. 16 umiarkowana i 17 w sam raz! ale przy 16 i 17 musi być spora gleba żeby to jakoś ładnie wyglądało!
i wogule temat z dupy bo już takich byyyyyyyłłłłłłłłoooo! gdzie jest moderator tego działu? :ban:
Firmowo mam dosc dziwnie bo 175/65/14 znalazlem jakas stronke (http://www.opony.pl/zamienniki.asp) z ktorej wynika ze moge zalozyc 185/55/15 lub 195/55/15 - wybiore chyba te pierwsza opcje. Problem jednakl w tym, ze wydaje m isie, ze moje autko jest nieco nizej zawieszone... Porownujac z innymi civicami przeswit jest nieco nizszy... Rozumiem, ze opona 175/65/14 jest tak samo wysoka jak 185/55/15 tylko szerzej bedzie na feldze odstawac? Ktos sie orientuje czy w civicach bylo firmowo nizsze zawieszenie montowane? - u mnie firmowe wszystko jest... Zdaje sie ze najlepiej bylo by sprawdzic przymierzajac do autka...
najlepiej 16 wsadzic i oponke 195
:hinczyk:
:hinczyk:
raczej 16" i 205
[quote="Rikoo"]dark napisał/a:
raczej 16" i 205[/q
sorrki mialem na mysli 205 ;)
ładuj 17" - felgi z 1500, opony z 1000, lans bezcenny
Eee tam, 16" i 195 jest lux :afro: