Zobacz pełną wersję : Awaria el.szyby
Jak w temacie, dzisiaj przez przypadek odkryłem,że nie działa mi sterowanie prawej tylnej szyby. Bezpiecznik jest niestety OK:(.I w sumie bym się nie przejmował,bo auto jest na gwarancji, ale po pierwsze:mam z tyłu przyciemnione szyby i boję się,że ASO mi to wykorzysta jako odmowę naprawy, a po drugie, to auto ma raptem 9 miesięcy, szyby z tyłu są otwierane sporadycznie, jedynie przed myciem na myjni sprawdzałem czy są odpowiednio domknięte(otwierałem i zamykałem). Być może się poluzowało na wtyczce do silniczka(oby). Jutro dzwonię do ASO i się umawiam na wizytę.A najgorsze, że w poniedziałek wyjeżdżam na urlop i mogą nie mieć wolnych miejsc do tego czasu:(. I żeby coś takiego w nowej Hondzie:(
probowales ja otworzyc z poziomu pasazera czy kierowcy?
morze sie rozprogramowała??. Sprawdzi czy mozesz ja otworzyci przyciskiem pasrzera:P
Sprawdzałem przyciskiem i od kierowcy i od pasażera, nie rozbierałem tapicery, ale wszystko wskazuje na to, że albo uszkodził się silniczek albo się poluzowało połączenie na wtyczce. Reekinek,co Masz na myśli mówiąc, że się rozprogramowała??
Na pewno "programowalne" są przednie szyby. Tylne nie mają impulsatorów więc nie jestem pewny czy przeprogramowanie coś da.
Ale spróbować nie zaszkodzi.
Słuchajcie, stał się cud nad Odrą:D, dzisiaj rano już chciałem jechać do ASO, ale najpierw jeszcze raz ruszyłem przełącznikiem i....działa:). Nic z tego nie rozumiem, ale baldzio mi to pasiuje, takie rzeczy tylko w Erze:D. Oby tylko więcej nie szwankowała.
PS, Trafo ma racje, ja też wiedziałem, że tylko przednie szyby są "programowalne", tylne nie.Stąd moje pytanie do Reekinka. Pozdrawiam.
Jeszcze mały edit - czy ktoś miał kiedyś takie cuda, że najpierw mu nie działa szyba, a potem nagle sama z siebie działa - powtarzam, nie działała tylko prawa tylnia szyba (a więc uwagi że nacisnąłem przycisk blokady szyby jest bezsasadny). Nigdy jeszcze czegoś takiego nie widziałem. Może się do uszczelki przykleiła od słońca:D, ale wtedy by bezpiecznik poszedł, bo prąd rozruchowy byłby bardzo duży ze względu na opór...NIC Z TEGO NIE CZAJĘ
Również tak miałem, nie działało sterowanie szyby pasażera z przodu, ale tylko z panelu kierowcy. Samo się zepsuło i samo się naprawiło. Narazie działa.
. Może się do uszczelki przykleiła od słońca:D, ale wtedy by bezpiecznik poszedł, bo prąd rozruchowy byłby bardzo duży ze względu na opór...NIC Z TEGO NIE CZAJĘ
Z tym bezpiecznikiem to nie koniecznie tak musi być. Ale oczywiście mogę się mylić.
Na schemacie w serwisówce przy silniku jest takie "półkole" podejrzewam że jest to zabezpieczenie termiczne lub przeciążeniowe które powinno zadziałać szybciej niż bezpiecznik. To że bezpiecznik jest na 10 czy 20A nie znaczy że przy takim prądzie wyłączy. To jest wartość znamionowa a do wyłączenia jest potrzebny dużo większy prąd.
Poza tym każdy porządnie zrobiony obwód z silnikiem, powinien w układzie sterowania mieć komparator który porównuje "idealny" prąd silnika z rzeczywistym. Przy większym prądzie niż normalnie wyłącza silnik. Na tej zasadzie działają układy zabezpieczające np przed przycięciem palców; po wykryciu oporu (palców) zatrzymuje domykanie szyby.
adasieniek
26-08-11, 09:58
Ja mam taki problem, że nagle przestały działać tylne szyby oraz szyba od strony pasażera. Od strony kierowcy działa bez problemu. Wszystkie bezpieczniki ok więc nie wiem co to jest.
Słuchajcie, stał się cud nad Odrą:D, dzisiaj rano już chciałem jechać do ASO, ale najpierw jeszcze raz ruszyłem przełącznikiem i....działa:). Nic z tego nie rozumiem, ale baldzio mi to pasiuje, takie rzeczy tylko w Erze:D. Oby tylko więcej nie szwankowała.
Podejrzewam ze jak tylne nie są długo otwierane to może coś sie w nich zawiesza:rolleyes:.Ja kiedyś w sedanie miałem podobne zjawisko.Ponieważ tylnych szyb raczej nie otwieram zdarzyło mi się że jedna z tylnej szyby,nie pamietam która ale chyba też prawa,nie chciała się otworzyć z pulpitu kierowcy.Myślałem że sie uszkodziła,ale z pulpitu pasażera się otworzyła i pózniej dzialała o'k.Teraz częsciej otwieram tylne szyby,tzn.uchylam je od czasu do czasu na chwilę i nie wystapiło jeszcze takie dziwne zjawisko.Jak z tego wynika szyby muszą być uzywane.Wedlug zasady że urzadzenie nie uzywane może gorzej działać;).Tak jak u człowieka, gdzie narząd nieuzywany zanika.:D Pozdrawiam.:)
Ja mam taki problem, że nagle przestały działać tylne szyby oraz szyba od strony pasażera. Od strony kierowcy działa bez problemu. Wszystkie bezpieczniki ok więc nie wiem co to jest.
Witam,
na drzwiach kierowcy jest taki przycisk, który blokuje wszystkie szyby oprócz szyby kierowcy. Proponuję sprawdzić czy nie jest przypadkiem wciśnięty.
Pozdrawiam
adasieniek
27-08-11, 09:55
Przycisk nie był wciśnięty bo to sprawdziłem na pierwszym miejscu. Pomogło kilkukrotne jego wciśnięcie i wyciśnięcie i dopiero wtedy szyby ruszyły.
No to by wskazywało na coś zwiazane z tym przyciskiem.Chyba że to był zbieg okoliczności.Bo ja tego przycisku nie ruszałem w czasie zdarzenia które wczesniej opisałem.
Przycisk do blokowania pozostalych szyb to zwyklly isostat. Problemy z nim zwiazane sa dwojakiego rodzaju. Albo zasniedzialy blaszki laczace odpowiednie piny isostatu albo tez te blsaszki juz przestaly sprezynowac na tyle by utrzymac polaczenie. W ok 80, 90 % przypadkow wystepuje ta pierwsza usterka. Sa dwie metody naprawy: rozebrac calosc i przeczyscic calosc (raczej dla doswiadczonych poniewewaz trzeba dostac sie do skladowych isostata), lub tez wielokrotnie (kilkaset razy) wciskac i wyciskac przycisk. Ze wzgledy na brak panowania nad tym gdzie sie rozleje - odradzam plyny do czyszczenia stykow dostepne w sklepach elektronicznych.
Pozdrawiam
adasieniek
09-11-11, 20:33
Mam kolejny problem z szybą. Nie mogę sterować szybą pasażera (przód) z konsoli kierowcy ale już z konsoli pasażera wszystko działa. Wina przycisku?
Raczej tak, ale jeszcze zdejmij tapicerkę i sprawdź, czy nie ma jakiegoś luzu na połączeniu kostki z przewodami z gniazdem lub ewentualnie połączenia przewodów na (w) kostce (ke).
Mam kolejny problem z szybą. Nie mogę sterować szybą pasażera (przód) z konsoli kierowcy ale już z konsoli pasażera wszystko działa. Wina przycisku?
Mam identyczny problem, od jakiegoś tygodnia też nie działa przycisk szyby pasażera na panelu kierowcy, a z panelu pasażera - działa.
Spróbujcie odpiąć na jakiś czas akumulator - na większość bolączek pomaga, potem zrobić programowanie szyb.
Nie chce mi się szukać, ale gdzieś już było opisane jak to zrobić.
http://krzp.w.interia.pl/honda/sygnatura/kreska.jpg
Moje modernizacje...
http://krzp.w.interia.pl/honda/sygnatura/zabcia.gif (http://www.trafo.za.pl/honda)
adasieniek
10-11-11, 20:41
Raczej tak, ale jeszcze zdejmij tapicerkę i sprawdź, czy nie ma jakiegoś luzu na połączeniu kostki z przewodami z gniazdem lub ewentualnie połączenia przewodów na (w) kostce (ke).
W którym miejscu jest ta kostka? W panelu w drzwiach czy przy skrzynce z bezpiecznikami czy moze jeszcze gdzieś indziej? No i jak zdjąć tą srebrną pokrywkę od konsoli sterowania szybami?
potem zrobić programowanie szyb.
Nie chce mi się szukać, ale gdzieś już było opisane jak to zrobić.
Byłbym wdzięczny jakbyś znalazł, albo naprowadził gdzie to może być opisane bo nie mogę znaleźć. W instrukcji też tego nie widzę.
Pewnie było w wątku "szybkie pytanie odpowiedź" a że wyszukiwarka sprawnością nie grzeszy to ci się nie dziwię że nie znalazłeś. Mnie tez się nie chce szukać bo szybciej niż na forum znalazłem w serwisówce.
Jak masz serwisówkę to wejdź:
Nadwozie -> Szyby drzwi -> Szyby sterowane elektrycznie -> Zerowanie pamięci modułu szyb sterowanych elektrycznie
Jak nie masz to TUTAJ (http://www.trafo.za.pl/honda/serwisowka/L00/HTML/00/SMG6E00J54460600000MBLT00.HTML) wrzuciłem serwisówkę online, obrazki działają tylko na IE.
http://krzp.w.interia.pl/honda/sygnatura/kreska.jpg
Moje modernizacje...
http://krzp.w.interia.pl/honda/sygnatura/zabcia.gif (http://www.trafo.za.pl/honda)
Dzięki wielkie Trafo, już patrzę.