Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : co wybrać?? AERODECK 1.5; 1.6 czy 1.8?

publius
28-03-07, 13:32
Witam,
przymierzam się do zakupu hondy aerodeck i szukam kompromisu przy zakupie i później przy użytkowaniu. Wiem że 1.5 jest oszczędna, 1.8 to super sport a 1.6?? Znajomy miał kiedyś i 1.4 i 1.6 i twierdzi, że 1.6 była oszczędniejsza a zdecydowanie żwawsza od 1.4. Czy jest znacząca różnica w spalaniu między 1.5 a 1.6 i jak z osiągami? No i wyposażenie - czy istnieje wersja 1.5 iSR tak jak dla 1.6?? wiadomo, że nie ma super osiągów za nic ale gdzie jest złoty środek??
176000 km jak na 1.6 to sporo? co mnie może zaskoczyć po zakupie??
pytań dużo, ale liczę że się uporacie ;)
publius

Cairo
28-03-07, 14:06
Jeśli chodzi o iSR to przypuszczam, że występowały przy 1.5 bo u mnie na uczelni parkuje 1.4 iSR aero więc pewnie i 1.5 były, ale...
... będzie Ci pewnie bardzo trudno znaleść taki egzemplarz na dodatek w dobrym stanie i odpowiadającej Ci cenie.
Jeśli chodzi o spalanie to faktycznie 1.6 nie pali więcej niż 1.4 a zdarza się, ze i mniej.
1.5 będzie oszczędniejsza od 1 do 2 litrów na każde 100km w stosunku do 1.6, 1.8 również będzie w spalaniu różniło się podobnie jak 1.5 tyle, że w góre.
Ogólnie jeżeli zależy Ci na osiągach to szukaj 1.8, z tego co obserwuje na allegro można je wyrwać taniej niż VTi 5d. Natomiast, jeżeli szukasz oszczędności to zdecydowanie 1.5, jest to najoszczędniejszyt silnik w palecie (mniej więcej podobne spalanie jak 2.0TD), a tylko nieznacznie słabszy od 1.6 (bez vteca offcourse) głównie za sprawą długich przełożeń skrzyni

publius
28-03-07, 14:27
dzięki!!! a jak wygląda spalanie w 1.8 vti? Dam radę zamknąć się w 10L/100km w mieście i 7-8L na trasie przy prędkości 140-150km/h?
widzę, że wielu forumowiczów jest z W-wy a tam w firmie italy-cars (ul.Augustówka) stoi od dłuższego czasu aerodeck 1.8VTi. Wiecie może dlaczego stoi tam tak długo albo w jakim jest stanie bo według opisu na otomoto, to nie powinien tam być dłużej niż 2-3 dni!!!

navarro
28-03-07, 14:39
Witaj,
obawiam sie, ze zlotego srodka nie znajdziesz. Tak jak napisales, 1.5 - ekonomia, 1.8 - osiagi. Jesli chodzi o 1.6 to chyba tylko 1.6i SR. Jezdzi na pewno lepiej od zwyklego 1.6 ale nie wiem jakim spalaniem jest to okupione - najlepiej gdyby sie wypowiedzial ktorys z posiadaczy tej wersji. Mozesz jeszcze zajrzec tutaj:
http://www.hondapl.org/civic5d/danetech/5D96-98.gif
Jesli chodzi o wyposazenie to 1.5 nie bylo w wersji SR.
Przebieg ktory podales nie powinien robic na autku wiekszego wrazenia o ile poprzedni wlasciciel dbal...

tony72
28-03-07, 19:43
Strzała.Ja mam D15Z8 czyli Vtec E i jestem bardzo zadowolony.Kiedy oszczędzam to oszczędzam(jestem w szoku co do spalania) a kiedy chcę przygarować to też nie mam się czego wstydzić.Oczywiście nie ma co porównywać z 1.8 vti.Ale moje 114 kucyków też trochę daje czadu.Pozdro

rafibor
28-03-07, 19:49
Strzała.Ja mam D15Z8 czyli Vtec E i jestem bardzo zadowolony.Kiedy oszczędzam to oszczędzam(jestem w szoku co do spalania) a kiedy chcę przygarować to też nie mam się czego wstydzić.Oczywiście nie ma co porównywać z 1.8 vti.Ale moje 114 kucyków też trochę daje czadu.Pozdro

a jakies szczegoły można prosić

proto
28-03-07, 21:10
dzięki!!! a jak wygląda spalanie w 1.8 vti? Dam radę zamknąć się w 10L/100km w mieście i 7-8L na trasie przy prędkości 140-150km/h?

Ja tam optuję za 1.8 VTi, jeśli Cię stać na większe koszty utrzymania . Mi w jeździe mieszanej ale jednak większość trasa pali ok 8 l/100 przy prędkościach przelotowych 120-130 km/h - i to jest tyle ile mówi fabryka o spalaniu przy tej prędkości .

Za to jest niezła radocha z jazdy , choć ja nie należę do szaleńców , bo w końcu to auto rodzinne - ale i tak jazda do pracy stała się przyjemnością :)

Oczywiście, o wiele trudniej znaleźć zdrowy egzemplarz z tym silnikiem i trzeba naprawdę
trochę poprzebierać , nawet jak jedziesz do DE po niego ..

Ja również zastanawiałem się między 1.5 a 1.8 , i myślę - że wybór był trafny , ciekawe co będzie następne - type-r ? :zamkniete oczy:

mirasek
29-03-07, 17:46
Mnie ciekawi rzeczywiste spalanie w 1.5 D15Z8 bo chętnie bym wymienił swoje MA9 na coś młodszego, mocniejszego i cichszego a akurat Civic 5d bardzo mi pasuje. Z tego co wiem 1.5 nie było dostępne w Polsce. Jak z wyposażeniem w takim 1.5? W wersjach po liftingu można znaleźć jasne tapicerki? Bo jakoś te czarne wnętrza mi nie leżą. Ten Z8 też tak samo ryczy jak Z3? :/

tomi
29-03-07, 18:14
jak stawiasz na ekonomike to tylko d15z8 jazda po wawie kolo 7 ltr, b18c4 taka sama jazda 12ltr, a jezeli zalezy ci jedynie na osiagach a nie masz za wielkiej rodziny to polecam vti 3d, z b16a2 ( najlepszy kompromis pomiedzy spalaniem a osiagami ) pali mniej i jest szybszy od 5d/aero niestety to ciezkie auta 5d prawie 1300 kg i zeby to jako tako jezdzilo trzeba zainwestowac troszke grosza

stempel
30-03-07, 10:45
ogladalem ta srebrna vti na Augustowki i prawda jest taka ze jest calutka pomalowana i to jeszce w taki sposob ze kazdy elemeny ma inny odcien.

publius
30-03-07, 13:43
też mi się tak wydaje, już na zdjęciu z tyłu auta widać jak lakier srebrny wchodzi na czarne listwy. To nawet nie jadę oglądać.

loud28
30-03-07, 22:06
hejka, dawno juz tez hondy na Augustowce niema ale ogladalem ja juz na samym poczatku i faktycznie malunek byl caly :d

rubicon
03-04-07, 20:33
widzę, że wielu forumowiczów jest z W-wy a tam w firmie italy-cars (ul.Augustówka) stoi od dłuższego czasu aerodeck 1.8VTi. Wiecie może dlaczego stoi tam tak długo albo w jakim jest stanie bo według opisu na otomoto, to nie powinien tam być dłużej niż 2-3 dni!!!

u mnie pali 10 litrów w jeździe mieszanej (70% miasto 30% trasa) i nie jest to emerycki styl jazdy :d co nie znaczy, że mam cegłe na gazie. W trasie 5 osób + bagaż przy prędkości 120 - 130 km/h pali od 7 do 8 l/100 km. W zimie na krótkich dystansach (3 do 5 km) spalił mi w mieście 12 l/100 km.

BTW: moja niunia jest na sprzedaż - szczegóły tutaj: http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=21468

arkady
10-06-07, 22:59
Na Augustówki kiedyś oglądałem Coupetę z muchami pod lakierem

zbikman
11-06-07, 13:41

Moja pali na miescie ok.11L/100 w trasie ok.8. .Jezdze czesto po miescie i czesto w trasie wiec spalanie wychodzi mi kazdego miesiaca srednio 9L/100km. 11 i ponad to tylko gdy czesto jezdze po miescie i oczywiscie przy ostrzejszej jezdzie, ale to w kazdym aucie tak jest i sprawa oczywista ;)

Jak dla mnie to tylko 1,8 VTi. Jak na takie osiagi i tak dynamiczny silnik to spalanie jest na bardzo ekonomicznym poziomie :)

Powodzenia :)