Zobacz pełną wersję : Blokujący się bolec w drzwiach es7
KOWAL ziom
06-07-11, 12:26
Hej,
Ostatnio zauważyłem, że w drzwiach nie chce mi samodzielnie działać bolec (rygielek). Prawe drzwi z przodu muszę zamykać tudzież otwierać ręcznie (czasami się uda z pilota). Czy jest jakaś opcja żeby to obadać, czy koniecznie trzeba rozbierać boczek?
z góry dzięki za pomoc
Z Twojego opisu wygląda na to, że kończy Ci się siłownik centralnego zamka, a dokładniej silnik siłownika.
Bez ściągania tapicerki z drzwi do siłownika się nie dostaniesz.
Zerknij do "Zrób to sam" jest tam instrukcja jak zamontować uniwersalny siłownik oraz naprawa siłownika.
Mi udało się jeden siłownik odratować poprzez wyczyszczenie komutatora/szczotek w silniku w drugim już było za późno. Któreś uzwojenie zdążyło się przepalić. Znalazłem taki sam silnik w sklepie z elektroniką za około 10zł i go wymieniłem.
KOWAL ziom
06-07-11, 18:30
o brzmi ciekawie, nie omieszkam ogarnąć tematu. Dzięki
:D Mam to samo w prawych tylnych drzwiach. Przez kilka dni się nie zamykał, już miałem drzwi rozbierać ale zaczął działać. Przez jakiś czas był spokój potem znów się rozleniwił a teraz znów działa. Na razie odbieram to jako zabawę w kotka i myszkę. A jak tylko czas znajdę to będzie mój.
KOWAL ziom
07-07-11, 11:34
mam identyczne objawy, raz zadziała, raz nie... od 2 dni odpukać spokój. jedyne co jest uciążliwe, to to, że człowiek nie przystosowany do oglądania czy drzwi zamknięte... i czasami zostają otwarte
w końcu zdechnie całkiem, więc lepiej naprawić od razu
w końcu zdechnie całkiem, więc lepiej naprawić od razu
Dobrze radzisz.
Ja tak czekałem z drugim siłownikiem i w nim niestety musiałem wymienić silnik.
Silnik kręcił ale był za słaby żeby drzwi otworzyć, jedno z uzwojeń uszkodziło się. I tak zamiast raz rozebrać drzwi, "rozkleić" siłownik ... to całą robotę powtarzałem kilka razy :mad:
Honda Civic hatchback 5 drzwi 1.6 110KM 2001 r
Mam ten sam problem z zamkiem w tylnych drzwiach z prawej strony. Czasem nie działa a czasem działa, co zmusza do obserwacji, bo działa jak chce i kiedy chce. Byłem prawie pewien że to siłownik i sama jego wymiana lub naprawa do nie duży koszt. Ale jak zdjąć ten tylny boczek, bo jak zdjąć przedni jest ładnie opisane na forum, a z tylni??
a tylni też jest opisany, tylko w serwisówce
a tylni też jest opisany, tylko w serwisówce
to poszukam, jest jakas ksiazka do tego auta??
Znalazlem.. alenie bylo to takie latwe ;p.. dzieki za podopowiedz
jest
na głównej stronie tego dzialu