Zobacz pe³n± wersjê : moja Andzia mi strasznie kopci na bia³o ;/
Witam. Od oko³o miesi±ca jestem u¿ytkownikiem prze¶licznej, czarniutkiej Andzi. Honda Civic gen VI 1.4 (75KM) rok 97 hatchback PB wersja japoñska. Mam problem, gdy¿ moja Andzia strasznie mi kopci na bia³o i du¿o wody stoi w t³umiku a jak j± wkrêcê na obroty to chlapie t± wod± na 10 metrów ;p. P³ynu ch³odniczego ani oleju nie ubywa. Wydajê mi siê ¿e troszkê za du¿o pali bo w granicach 10 litrów PB. Jak przyk³adam rêkê do t³umika spaliny jakby ¶mierdz± benzyn±. Silnik jest suchutki, zero wycieków. Sprawdza³em b³êdy migowo i jak zrobi³em zworkê to kontrolka check engine po prostu nie ga¶nie (nie mruga tylko ca³y czas siê ¶wieci) bez zworki siê nie ¶wieci czyli wnioskuje ¿e nie znajduje ¿adnego b³êdu. Wydaje mi siê, ¿e jakby Andzia dostawa³a za du¿± dawkê paliwa którego po prostu nie jest w stanie przepaliæ. Czy kto¶ mia³ podobny problem ze swoj± Hond± i móg³by mi co¶ podpowiedzieæ?? bêdê bardzo wdziêczny POZDRO
Bia³y dym ¶wiadczy albo o tym ze woda Ci paruje w t³umiku, albo o dostawaniu siê p³ynu ch³odniczego do komory spalania. Wiêc mog³a Ci polecieæ uszczelka pod g³owic±(gorzej, pêk³a g³owica lub kad³ub), ale skoro p³ynu Ci w ogóle nie ubywa, to raczej to pierwsze. Jak nie ma b³êdu to Check engine siê bêdzie ¶wieci³o ci±gle.
Leci ci woda na 10 metrów z rury, a p³ynów ci nie ubywa? To co? Z powietrza t± wodê bierze, czy benzyn± leje? :D
Je¿eli chodzi o wiêksze zu¿ycie paliwa to przyczyn mo¿e byæ wiele, np. zapieczone hamulce,walniêta sonda lambda.
Dziêki za odp. Tyle ¿e to jest taki mocno bia³y dym a nie taki przezroczysty jak spalanie wody ... jakby pêk³a g³owica lub kad³ub samochód straci³by na mocy a on idzie jak burza!! niedawno kupi³em samochod i teraz bêde wymienia³ wszystkie filtry i rozrzad olej itp. chcê te¿ wymieniæ uszczelniacze zaworów i przy okazji pewnie wymieniê uszczelkê pod g³ow± razem z jej planowaniem :) mam nadzieje ¿e to zniknie ale i tak i tak chcia³bym siê dowiedzieæ jak sprawdziæ czy nie dostaje za du¿o paliwa? bo za du¿o mi pali i ten bia³y dym ¶mierdzi benzyn± a¿ za bardzo ...
to nie benzyna leci z t³umika tylko woda ;) w³a¶nie my¶la³em o wymianie sondy lambdy ... ale nie jestem pewien czy to mo¿e byæ ona a nie chcê wpieprzaæ pieniêdzy w b³oto ... ;/ pozdro ;)
Ponoc samodiagnostyka nie wykazala bledow? Wiec sonda to raczej nie jest. Przynajmniej tak to rozumiem.
Moze samodiagnostyka nie wykazywac bledu pomimo zwalonej sondy lambda??
Ja mam sondê która jest padniêta, ale jeszcze nie tak na amen. Jeszcze jako¶ dzia³a wiêc samodiagnostyka nie pokazuje b³êdów. Na jakich odcinkach je¼dzisz? Jak na krótkich to czêsto tak jest, ¿e para wodna wali z wydechu. A tak w ogóle to jest dzia³ 5D i o ile jeszcze problemy takie jak ten s± uniwersalne to jak bêdziesz szuka³ czego¶ bardziej nietypowego to siê tutaj czasami mo¿esz nie doszukaæ ;] Wytnij sobie mo¿e zwê¿kê czy co tam innego dusi ten silnik.
na razie je¿d¿ê bardzo bardzo rzadko na krótkich odcinkach... ale woda panowie nie mo¿e siê spalaæ jako taka kupa bia³ego dymu z t³umika!! jak woda siê spala to jest bia³o szary dym ale nie w takiej ilo¶ci jak u mnie ... u mnie naparza ten dym jak hu!! jak go wkrêce na wy¿sze obroty...
demonobiker
06-07-11, 09:55
sprawd¼ kompresje bêdziesz wiedzia³ czy to uszczelka czy nie a je¶lit ak to nie ma bata p³yn ch³odniczy.nie wierzê w to ¿e woda zbieraj±ca sie w wydechu od jazdynp na krótkic odcinkach czy wogo³e z powietrza wali ma 10m po mocny przegazowaniu...
vnv_nation
06-07-11, 13:06
Nie mow wiecej tego swojego "Andzia" bo az mi sie dziwnie robi :/ bialy dym w takiej ilosci jak mowisz oznacza wywalona uszczelke pod glowica. Nie jest regula ze auto wtedy musi strasznie oslabnac. Temperatura ci nie skacze do gory?
ale woda panowie nie mo¿e siê spalaæ jako taka kupa bia³ego dymu z t³umika!! jak woda siê spala to jest bia³o szary dym ale nie w takiej ilo¶ci jak u mnie
Skoro wiesz lepiej ze to nie moze byc to, to po co pytasz na forum? Bo objawy przez ciebie napisane wskazuja TYLKO na ta uszczelke pod glowica. Jak to ci puszcza w takiej ilosci, to zajrzyj do chlodnicy czy tam w ogole jeszcze cos mokrego zostalo..
I sprawd¼ pod korkiem wlewu oleju czy Ci siê mas³o nie zrobi³o( chocia¿ jak je¼dzisz na krótkich odcinkach to te¿ siê nieraz tak dzieje) A tak reasumuj±c, je¿eli mocy Ci nie uby³o, ¿adne p³yny Ci nie uciekaj±, autko je¼dzi jak powinno, ¿adnych innych objawów prócz tego, to nie ma tragedii na razie.
nie ma tragedii ale nic nie widaæ za mn± jak go wkrêce na wy¿sze obroty ;) muszê co¶ z tym zrobiæ bo obawiam siê ¿e z tego mo¿e siê zrobiæ jeshcze wiêkshy problem
vnv_nation
07-07-11, 11:35
ie ma tragedii ale nic nie widaæ za mn± jak go wkrêce na wy¿sze obroty
Skoro uwazasz ze w takim wypadku nie ma tragedii.. nie chcialbym od ciebie auta kupic:o
Otwierales maske w ostatnim czasie? Sprawdz stan oleju i plynu z chlodnicy. Chyba ze nie jestes pewny jak to zrobic i chcesz spytac, to oddaj auto do mechanika lepiej :)
mia³em podobnie w EG8 d15b2 i okaza³o siê ze pad³a uszczelka pod g³owic± i p³yn ch³odniczy dostawa³ siê do cylindra w efekcie czego by³ kompletny remont silnika. u mnie nie by³o to zawsze objawia³o siê to ze czasami kopci³a a czasami wszystko by³o ok
Ta, tylko czytajcie wy¿ej, ki¶lo twierdzi ¿e ¿aden p³yn mu nie ubywa, ani nic z tych rzeczy, a wiêc magia :D
na pocz±tku te¿ mi sie wydawa³o ze p³ynu nie ubywa, ale jak pó¼niej zacze³o to go w trybie natychmiastowym wch³ania³o
jeshcze wiêkshy
WTF?:confused:
vnv_nation
08-07-11, 06:50
WTF?
Taki slang gimnazjalny. Trzeba sie przyzwyczaic ze sie starzejemy i coraz mniej bedziemy pewne rzeczy rozumiec :p
demonobiker
08-07-11, 11:40
Taki slang gimnazjalny. Trzeba sie przyzwyczaic ze sie starzejemy i coraz mniej bedziemy pewne rzeczy rozumiec :p
;]