Zobacz pełną wersję : moja Andzia mi strasznie kopci na biało ;/
Witam. Od około miesiąca jestem użytkownikiem prześlicznej, czarniutkiej Andzi. Honda Civic gen VI 1.4 (75KM) rok 97 hatchback PB wersja japońska. Mam problem, gdyż moja Andzia strasznie mi kopci na biało i dużo wody stoi w tłumiku a jak ją wkręcę na obroty to chlapie tą wodą na 10 metrów ;p. Płynu chłodniczego ani oleju nie ubywa. Wydaję mi się że troszkę za dużo pali bo w granicach 10 litrów PB. Jak przykładam rękę do tłumika spaliny jakby śmierdzą benzyną. Silnik jest suchutki, zero wycieków. Sprawdzałem błędy migowo i jak zrobiłem zworkę to kontrolka check engine po prostu nie gaśnie (nie mruga tylko cały czas się świeci) bez zworki się nie świeci :) czyli wnioskuje że nie znajduje żadnego błędu. Wydaje mi się, że jakby Andzia dostawała za dużą dawkę paliwa którego po prostu nie jest w stanie przepalić. Czy ktoś miał podobny problem ze swoją Hondą i mógłby mi coś podpowiedzieć?? będę bardzo wdzięczny :) POZDRO
Myślę, że dział Obsługa i serwis będzie idealny :)
Ttrzeba by sprawdzić sondę miernikiem bo może nie wywalać błędu dopóki grzałka dobra.Co do białego dymu, to nie wiem jak u Ciebie ale u mnie drugi tydzień pada i to normalne:rolleyes:
Mam chyba identyczny problem w moim civicu, tylko że to D13B7. Kolega jednak sprawdzał świece i uznał że mieszanka jest nawet za uboga. Także jak uda ci się rozwiązać ten problem daj znać :p
A z tym dymem to faktycznie i u innego kolegi tez to widziałem, dostałem nawet informacje że to uszczelka pod głowicą może być :rolleyes:
tylko że panowie mówię Wam że to nie jest jasny dym ze spalenie wody ... to jest mocno biały dym!! i to nie jest woda!! ;) pozdro dzięki za odp
A po dłuższej jeździe nadal chlapie tą wodą ? Jak nie ubywa płynu to cudów nie będzie :)
Jak za duzo pali to jedź na analizator spalin tylko wcześniej wymień filtr powietrza jak brudny bo to może być od tego a sonda lambda swoją drogą może już za wolno reagować, u mnie tak było komp błędów nie dawał bo odczyty z sondy miał ale palił mi ponad 10 w mieście.
o dzięki dzięki Marek ;) bardzo przydatna podpowiedź ;)