PDA

Zobacz pełną wersję : Honda Civic 2.0 TD 86KM -warto ?

pieczq
04-07-11, 21:41
Witam, jestem tu nowy,mam okazję kupić Hondę Civic VI gen 1999r z silnikiem 2.0 TD samochód jest w bardzo dobrym stanie wizualnym technicznie też ok,obecnie jeżdzę golfem IV 1.8 T 150KM ale chciałem zmienić na coś tańszego i bardziej oszczędnego.
Głównie to chciałbym się dowiedzieć na ile można podnieść moc w tym silniku i jakimi metodami(zauwarzyłem że niema intercoolera więc to pierwsza rzecz którą bym zrobił, ile by dał mocy intercooler ?)

Jakie przeróbki można jeszcze zrobić i ile można wyciągnąć mocy z tego motorka ,chyba ma ktoś z tego forum taki silnik.

drvtec
04-07-11, 22:56
1.
turbina
2.
intercooler
3.
strojenie

generalnie egzotyka

lozek
04-07-11, 23:51
Ojej jaki egzotyczny ilnik sie trafił. Nie dużo tego w polsce więc i Ciężko będzie o sprawdzone info na temat przeróbek !

billiejoe
05-07-11, 13:05
Myślę że nie zawracałbym sobie głowy tym silnikiem, powiedziałeś że chcesz tańsze i oszczędniejsze jednak szukasz drogi do modyfikacji, to niestety przyniesie spore koszty i nie zagwarantuje kokosów, a i potem już nie będzie takie oszczędne jak seria także wracamy do tematu wydatków których przecież nie chcesz...potem jeszcze to sprzedać też będzie następną filozofią bo nikt Ci nie da tego co włożyłeś, a seria jest również egzotykiem do którego każdy podchodzi z dystansem

karas
05-07-11, 13:29
jechalem jako pasazer takim turbodizlem i w porownaniu do eko vteca to wogole nie jedzie a pali podobnie. Według mnie nie warto ladowac sie w tego td ma duza turbodziure a i wyprzedzanie nie nalezy do przyjemnych - mam nadzieje ze wlasciciele tych modeli na forum mnie za ta opinie nie zjedza ale mowie jak jest

dimo
07-07-11, 16:56
odpuść sobie ten silnik.. tam siedzą silniki z rovera.. nie jest to wcale egzotyk bo troche tego jest, tak jak w accordzie 2.0 iTD..
sa spore kłopoty z elektryka w tej jednostce, sam silnik raczej jest ok to trwała jednostka (ponoć któs na takim bloku zrobił 500 tyś km), natomiast bardzo sie pocą i ciekna skąd tylko się da: uszczelka miski, zaworow, spod turbiny... układ paliwowo wtryskowy jest z doopy i nikt nie chce tego regenerowac wiec sa z tym kłopoty.. jedzie słaaabo ale pali mało.. a odnośnie modzenia to bym tego nawet nie ruszał..

pieczq
07-07-11, 22:45
mam taką hondę pod domem za 600euro + 1000 transport dlatego pytam bo zastanawiam sie czy jej sobie nie zostawić za takie pieniądze chyba warto a co do modyfikacji to nie potrzebuje kokosów ale to 86km mnie przeraża po zejściu z golfa:confused:

Budziniak
08-07-11, 12:37
to kup albo tdi dla spalania albo Vti dla osiągów i modów. Nigdy moc i mody nie będą szły z oszczędnością