Zobacz pełną wersję : D13b2 na d16a9
Witam. Mam civica d13b2 V gen i kupilem silnik d16a9 z kompem i wiazka z IV gena... Wie ktos moze jak przerobic wiazke kabinowa?
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?27465-EG3-SWAP-D16Z5-by-Sk%B1pyPan może wiedzieć.
poważna rzeźba w gównie - przerabiałem dwa razy i roboty na prawdę sporo
A d13b2 na jakim jest obd? Bo A9 jeśli z 4 gena to na obd0 i wtedy CHYBA nie trzeba przerabiać?
No wlasnie podobno d13b2 to nie jest ani obd0 ani obd1...
Wkladaj ktos moze wiazke od d15b2? ;> Ma moze ktos jakis schemat jak to zrobic? ;> albo moze schemat jak przerobic wiazke z d13
uderz\do hyboss'a - wkładał do jajka z D15B2 teraz bedzie wkładał do jajka z D13B2 z tego co widziałem na civic5g... pomoże na pewno :D mi nie odmówił ;)
pakerromek
13-08-11, 14:01
ja wiem jak to zrobic mam swapa z d15b2 na d16a1 z5 a9 w razie czego pytac
Wkladaj ktos moze wiazke od d15b2? ;> Ma moze ktos jakis schemat jak to zrobic? ;> albo moze schemat jak przerobic wiazke z d13
Nie wiem jak z D13 (niedługo będe wiedział :D ) ale na wiązce z D15B2 idzie dość łatwo, trzeba dołożyć kable do wtrysków mpfi, trochę zamieszania przy kablach w aparacie zapłonowym/czujniku drugiego wałka i bangla :) obd jest to samo więc nie ma tragedii.
Siema.
Ja swapowalem A9 do Eg3 z D15B2. Wiazka silnikowa zostaje z A9 , dodajesz tylko krociec wody z czujnikiem temp. i termostatem. Dodatkowo musisz zalozyc lape silnika gorna od strony kierowcy z B2. Jezeli masz wspomaganie to zostaje zmienic kolo pasowe i rzezba z lapa wspomagania jest. Najpierw zrobilem na tulejach i dlugich srubach ale wysralo sie po miesiacu upalania i teraz mam na profilach :) Jezeli robisz na wiazce z D15B2 to mozesz zostac na obd0 i w tedy PM7 zostaje.
Kabelkowa robota to dodatkowe kable od wtryskow. Kable do resistor box. W.w. czujnik temp. Zamienic miejscami kable zewneczne od TPS (srodkowy zostaje) i ktores tam trzeba przedluzyc ale nie pamietam. Podmiana wtyczek laczeniowych najlepiej na te z V gen . Uwazaj jak bedziesz majstrowal z kablami przy aparacie ( mowa o tych w dodatkowym oplocie ) , musisz przedluzyc pare kabelkow itp.
Nie pamietam dokladnie wszystkiego.
Jak bede w domu to ci podesle linka z schematem. :)