Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : kołnierz pod przednim zderzakiem

s_misiek
03-07-11, 20:40
jaka jest jego funkcja?zastanawiam się czy go nie zdemontować, nie dość ze w czasie zimy zawadza o zaspy i stawia opór (jest skierowany w kierunku przeciwnym do jazdy), natomiast dzisiaj np. zaliczyłem duzą kałuże przy znacznej prędkości, opór jaki postawił spowodował wypięcie się zderzaka z zaczepów...w końcu go gdzieś zostawię....czy u was tez jest ten problem?

Echuu
03-07-11, 21:11
jeżeli mówisz o tych owiewkach przed kołami od dołu to nie,

bo u mnie ich nie ma ;)

bajbusek
03-07-11, 22:31
To była pierwsza rzecz jaką kazałem w ASO wywalić przy pierwszym przeglądzie :)

Spytałem do czego to służy i 2 mechaników miało 2 różne opinie:
1. kieruje powietrze na tarcze hamulcowe dochładzając je
2. ochrona coby silnika nie pochlapać

Propozycja obu mechaników zgodna: wywalić, brak nikomu nie zaszkodził jeszcze.

s_misiek
04-07-11, 10:10
czyli ja tez tak zrobie....:)

Pik
04-07-11, 10:41
Propozycja obu mechaników zgodna: wywalić, brak nikomu nie zaszkodził jeszcze.
LOL, a od kiedy to mechanicy znają się lepiej od konstruktorów samochodu?

Pod przednim zderzakiem znajduje się gumowy albo plastikowy kołnierz, ale jest na tyle miękki że wątpie aby przyczyną jakichkolwiek kłopotów.

Zamiast demontować auto sugeruję jeździć ostrożniej, bo zaliczanie dużej kałuży może się skończyć znacznie gorzej niż "wypięciem zderzaka", np wypadnięciem na pobocze lub poślizgiem.

s_misiek
04-07-11, 14:28
wiesz rożnie to bywa z tymi konstruktorami ,tym bardziej ze siedzą sobie daleko za biurkiem w kraju kwitnącej wiśni gdzie drogi są płaski jak stół, natomiast realia Polskie są takie, że nie wiem jak byś się spinał i urządzał slalomy, to jednak od czasu do czasu musisz zaliczyć dziurę w ziemi, zastoisko wody na drodze czy głęboką zaspę śnieżną .
pytanie tylko czy takie ustrojstwo pod przednim zderzakiem pełni jakaś szczególną funkcję czy tylko estetyczną i to wszystko...

yoytek1
06-07-11, 11:24
co do konstruktorów to stworzyli przednią szybę i wycieraczkę która nie zbiera, o amorkach nie wspomnę :mad:

Pik
06-07-11, 12:53
No coż, skoro złe elementy demontujemy z zasady, to jak dla mnie to możesz jeździć bez przedniej szyby. Wtedy i wycieraczki zbędne... :p