Zobacz pełną wersję : Rozrzad wymiana po jakim przebiegu lub co ile lat:H civic 1.6sr(sohc vtec)126km/D16y2
masters751
03-07-11, 15:02
Rozrzad wymiana po jakim przebiegu lub co ile lat:H civic 1997r.1.6sr(sohc vtec)126km/D16y2
Czy ktos moze napisac co ile sie robi taka wymiane rozrzadu?
I ile mniej wiecje kosztuja czesci i robocizna?
Przedlift - 5 lat / 100.000, polift - 6 lat / 120.000
zastanawiam sie czemy masz d16y2 w 1997r. Był swap?
masters751
04-07-11, 17:55
nie było swapa.
A skąd mam wiedzieć czy ma przed czy po lifcie bo jestem zielony w tym temacie?
A jak zaleca wymianę producent?
przedlift był od 1995 do 1997 chociaz niewiem czy włącznie po 97 jest polifcie, najłatwiej odroznisz je po grillu, w przedlifcie grill jest ze zderzakiem, w polifcie jest razem z maska.to jest najprostszy sposob odroznienia
ja mam rocznik 97 MB2 czyli polift tak że wszystko możliwe
masters751
04-07-11, 23:25
"reXio"Skąd masz te dane ze wymienia się tak rozrząd.Bo ja dzwoniłem dziś do hurtowni motoryzacyjnej i powiedzieli ze przy 90tys,a w drugiej ze 60-80tys!
Jutro zadzwonię do ASO.
Czy ktoś wie jak jest napisane książce serwisowej co ile ie wymienia??
no własnie, masz 97 i polift, a kolega ma 97 i przedlift to mnie dziwi. jego nadwozie to MB1. przejrze jutro ksiazke moze cos znajde. dam znac
masters751
05-07-11, 17:39
oki,będę bardzo wdziecnzy za pomoc
To i zależy od stylu jazdy, nie można powiedzieć -wymiana co 100tyś
Ogólnie książka mówi co 5 lat / 100k km. Oczywiście przy oryginalnym pasku. Co 60 się wymienia, ale w niemieckich autach, albo jak masz jakiś "inny" pasek.
masters751
08-07-11, 00:18
A jaki jest oryginalny Pasek w h? Warto wymienić tez pompę wody?
Hmmm ciekawe rzeczy, Honda robi paski... ja myślałem, że tylko firmuje je swoim logo jak idą jako oryginały z ASO.
Czy ktoś mówi, że produkuje. Jak dla mnie wystarczy logo i założenie z ASO na fakturę po to by mieć gwarancję na 100k km / 5 lat. Jak sobie kupisz pasek sam (wszystko jedno jaki), założysz wszędzie indziej to w razie czego martw się sam - tak to działa.
No z tego co zrozumiałem, to Cegła sugeruje, że oryginalny pasek w Hondach jest produkcji Hondy. A prawda jest taka, że jest tam tylko logo Hondy a producentem może być np. Mitsuboshi lub Gates. Części kupuję sam (producentów, którzy robią części na pierwszy montaż) i wymieniam w zaprzyjaźnionym ASO Hondy. I raczej nie powesz mi, że będą to gorsze części i nie wytrzymaja tych 100tys km.
A już widzę gwarancję jak pasek zerwie Ci się po 80tys... oczywiście ten "oryginał Hondy". Sądzisz, że ASO wyremontuje Ci silnik na własny koszt ? Powodzenia.
masters751
08-07-11, 12:11
a jak się wymienia ta pompę wody?Co 2 wymianę rozrządu,co każda,czy co 240 około tys,bo podobno tyle wytrzymuje?
Czyli wreszcie jak jest z tym rozrządem?
Podobno 1 raz rozrząd wymienia się co 100/120tys, zależy czy jest przed czy po lifcie?A 2 wymiana wreszcie po ilu tys,bo słyszałem wiele opinii 60-90 taka jest rozbieżność?
Czy jest tu jakiś prawdziwy fachowiec co mi udzieli konkretnej rzetelnej informacji?
Hondziarz84
08-07-11, 12:15
Ja mam przejechane 78tys od wymiany i w przyszłym tygodniu jadę wymienić tak profilaktycznie:) I wymieniam z pompą wody razem bo nie wiem kiedy była wymieniana:)
masters751
08-07-11, 13:45
a jakim masz silnik?ile części gdzie wymieniasz?
Starstruck
08-07-11, 14:41
To ja dodam dwa grosze od siebie :). W poprzednim Civicu wymieniłem rozrząd po kupnie (kompletny) i było 191.000 km, a na mechanik zapisał mi następną wymianę przy 261.000 km. Pasek mitsuboshi, rolka koyo i jakaś japońska pumpa wudy :p.
Aha i było to EK3 z D15Z6 pod maską.
Hondziarz84
08-07-11, 16:54
Tylko że ja mam silnik D14A2 części 195zł( Pasek Mitsuboshi, napinacz koyo, pompa service parts. Kolega z forum ma mi wymienić:)
demonobiker
09-07-11, 13:59
niech mi ktoś wytłumaczy jaki związek ma wytrzymałość rozrządu do rocznika (polift, przedlift) skoro np. był ten sam silnik?czemu niby przy przedlifcie trzeba wymieniać częściej?
pompa service parts
WTF? toć to najniższa półka baaa Hades wsród pomp :/
mickee a gdzie można kupic pasek który idzie na pierwszy montaż, z tego co się orientuję to w ASO ze znaczkiem H nie da się kupić.
Hondziarz84
11-07-11, 22:22
Nie miałem więcej kasy niestety:( I stąd taki a nie inny zestaw...
bodaj ma metalowe łopatki ? gdzieś widziałem plastikowe;););)
mickee a gdzie można kupic pasek który idzie na pierwszy montaż, z tego co się orientuję to w ASO ze znaczkiem H nie da się kupić.
Trochą dziwne, że w ASO nie mają pasków firmowanych logiem Hondy. W takim razie co sprzedają jako oryginał ? Akurat do Hondy nie kupowałem paska w ASO, ale np. VW sprzedaje paski Gates firmowane swoim logo. Gdzieś czytałem, że paski dla Hondy robi Mitsuboshi.
W ASO też Mitsuboshi, kiedyś widziałem pasek z logiem Hondy przy przebiegu 170kkm :eek::eek::eek: więc nie wiem czy te na pierwszy montaż nie są mocniejsze ...
chłopaki jak jest w końcu z tą pompą wody ktoś gdzieś znalazł jakieś info (chodzi mi o oficjalne stanowisko Hondy) co ile to się wymienia? przy ostatnim rozrządzie wymieniłem na GMB ( 80tys. km temu), teraz będę wymieniał rozrząd i nie wiem czy wywalać te 150zł na nową? Do tego dodatkowy koszt za robotę, nowy płyn i zrobi sie ponad 200 ziko... normalnie bym to olał i wymienił przy następnej wymianie paska tak jak się to robi ale teraz sam już z głupiałem...
Oficjalne stanowisko Hondy: sprawdzić co 100k km przy wymianie rozrządu, ale jak widać niektórzy wymieniają starą dobrą na nową średniej jakości... Tylko po co..:confused:
Jak chcecie mam orginał ksaiazke serwisowa pl i moge wrzucic tu foto co ile sie wymienia i spr poszczegolne podzespoly:p
Hondziarz84
12-07-11, 21:01
To może zostawię tą starą pompę skoro to co kupiłem to taki shit;/
Pomysł nienajgorszy :) Połóż ją na półce, bo może się przydać. Z resztą po co się pozbywać dobrej części.
Hondziarz84
13-07-11, 09:47
Ta pompa jeśli wierzyć zapewnieniom poprzedniego właścicela była zmieniana przy ostatniej wymianie rozrządu więc ma niecałe 80tys. Powinna jeszcze chyba być dobra nie? Jest to pompa firmy GMB jeśli coś to ma do rzeczy:)
masters751
15-07-11, 12:28
To wzuć foto oryginalnej książki, będę wdzięczny
Prosze :
http://img577.imageshack.us/img577/6150/img20110715160727.jpg (http://img577.imageshack.us/i/img20110715160727.jpg/)