Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : "Wzmacniacz + sub + gł. przód" - tylko jaka konfig

novykremas
26-03-07, 19:23
Witam

Moze zacznę od początku. Od jakiegos tygodnia dzień w dzień buszuje po tym forum i szukam odpowiedzi na pytanie "Jaki sprzęt wybrać". Na początku wydawało mi sie to mniej skomplikowane. Niestety im więcej czytam tym mniej wiem :/

Chce kupić sprzęt do mojej Hondy 5D HB 99'
Posiadam już radyjko Pioneer DEH-6800MP.
Z przodu mam fabrycznie montowane 13, chce sie ich pozbyc i założyć 16cm na dystansach.
Z uwagi na to iz jakis rok temu pomagałem montowac kumplowi zestaw Hertz'a esk 165 dokładnie takie chciałem zamontowac u mnie. Ale to było tydzien temu, teraz nie wiem co robic gdyz jeszcze doszła opcja PowerBass i raczej przy nich pozostane.
Do tego wygłuszenie drzwi oczywiście.
Jezeli chodzi o wzmak to tutaj nie bede miał problemu decyzja juz raczej zapadła, bedzie to CarPower hpb-604.
Co do suba to jeszcze nie wiem jaki,chodzi o to aby go dopasowac do reszty.
Do tego Kable Dietz i maty APP lub Boll
I teraz wielka prośba do Was abyście pomogli dobrac głośniki na przód PB i suba
Na wszystko mam ok 1400 zl.

Wzmak 469zl + Kable 135zl + wygłuszenie 100zl
Pozostaje 700zl na gł. przód i suba

Z góry dzięki
pordro 4 all!

harry86
26-03-07, 20:08
no wiec ja tez szukam i tak samo jak Ty juz nic nie wiem ;) ale wiem ze 5D to nie HB ;]

Konrad84
26-03-07, 20:29
Powiem szczerze, że 700 PLN na przód i suba to ciut mało. Może opłacało by się trochę dozbierać, żeby nie wymieniać sprzętu na lepszy (jak ja). Na przód polecałbym ci jakieś DLSy, ale wtedy na suba mało zostanie. Ewentualnie jakąś skrzynię z marketu, ale bardzo odradzam.

Pzdr.

novykremas
26-03-07, 21:15
Do przodu chciałem

PowerBass S-6C 299zl
lub
PowerBass ES-6C 379zl

MOze ktos ocenic jak one sie mają do Hertz ESK 165?
Które PB wybrac?

eVok
26-03-07, 22:15
wzmacniacz zmień np.na to : http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C1818364
ten Monacor nie bardzo się nadaje do zasilania zestawu przedniego,przynajmniej takie są opinie.za 700zł nie kupisz dobrego zestawu na przód i suba.lepiej w tej sumie kup głośniki na przód a na suba dozbieraj.

spychu
27-03-07, 00:26
PowerBass ES-6C 379zl
Dużo lepsze głośniki niż cykająco-pierdzące Hertze które sobie wybrałes wczesniej.

Co do suba to mój obecny zestaw składa się z własnie z tych powerbassów z przodu suba Helix Deep Blue 10 i napędza to 4-kanałowy Genesis Profile Four. 2 kanały przód i 2 na mostku suba.

Gra zaskakująco czysto i dynamicznie. Do tego potrafi nadwyraz mocno zatrząść wnętrzem auta.

Ogólnie jeśli chodzi o te PowerBassy to gorąco polecam bo naprawde dobry sprzęt za dobrą kase.

novykremas
28-03-07, 08:49
Też tak myśle zostaje przy PB ES-6C.
Jeżeli chodzi o maty to które radzicie, miękkie czy twarde?

mEjdej
28-03-07, 14:30
...kupilem HERTZe, ale DSK i moze bez przesady ze cykajaco-pierdzace, ale graja strasznie ostro
...poczekac musze na wzmaka i wtedy je ocenie ostatecznie i najwyzje wymienie, na cos cieplejszego w brzmieniu...

spychu
28-03-07, 17:02
Strasznie ostro to mało powiedziane sopram jest w nich tak drący, że nie idzie wysiedzieć w aucie i zapomnij o jakiej kolwiek scenie muzycznej i jakim kolwiek graniu jeśli przy tych hertzach nie podłubiesz z kondensatorami, żeby odpowiednio uciąć pasmo częstotliwości.

A jak dobrze wszyscy wiemy to właśnie głośnik wysokotonowy buduje scene dźwiękową przedniego systemu głośnikowego.

Dla mnie HERTZ to cykająco-pierdzące głośniki za które nie zapłaciłbym nawet połowy tego co się cenią.

No ale gusta są rózne jedni lubią sopran delikatny a drudzy taki jak w tych Hertzach czyli drący tak, że wyrywa mózg przez uszy.

novykremas
03-04-07, 19:35
Wracajac do suba a dokładniej glosnika to jaki byscie polecili do tego wzmaka CP HPB-604?
25cm czy 30cm?
Na suba bedzie 200W ze wzmaka, chodzi o to zeby basik był w miare szybki techno itp
Jakiej mocy powinien byc glosnik zeby dobrze gral na tym wzmaku?
Dzieki

ppm702
04-04-07, 00:15
10 cali. Te 200W to maksymalnej czy RMS? ;) Coś co ma ze 150W w RMS i wysoką skuteczność do techno

novykremas
04-04-07, 10:13
Wiec jest 200W w RMS
Czyli 30 cm sobie z glowki wybic?
Hmm myslalem na JBL GT4 or Hertz ES 250.
Moze jeszcze jakies inne konkretne propozycje glosnikow pod tego wzmaka...

ppm702
04-04-07, 10:26
np:

http://www.allegro.pl/item178593317_rockford_fosgate_rfp3410.html

mlesiak
04-04-07, 12:58
ppm702, a co sadzisz o subach powerbassa?

mysle o tym:
http://www.essa.com.pl/oferta/index.php?id=2,178,180&kid=180&pid=1106

Ten rockford wyglada na potezny i moze mi nie wejsc w boczek... poza tym musi mi to pojsc na 2 pozostalych kanalach lanzara 431

ppm702
04-04-07, 13:23
PB nie będzie zły o ile nie skopsasz skrzynki

rodzyneck
04-04-07, 18:56
mlesiak, w boczek? o_O 25cm w boczek? o_O
Przecież to woofer do skrzyni... Patrz w jakim wątku jesteś trochę...

Qukie
04-04-07, 22:16
A co byście powiedzieli na zestaw: wzmacniacz Carpower 4x75W odseparowany zestaw JBL GTO 6506ce w drzwiach przednich i subek Sony X-Plod starej serii 10"

mlesiak
05-04-07, 00:22
rodzyneck, boczek... zgadza sie....
zauwaz ze bagaznik tez ma boczek :)

[ Dodano: Czw 05 Kwi, 2007 ]
ppm702, jakos po swietach podjade na bemowo i obadam jak gra u Ciebie zamkneta skrzynka.... nie jestem pewien czy o taki bas mi chodzi

ppm702
05-04-07, 09:43
mlesiak, zapraszam, ale niestety teraz nic nie obadasz. Stara skrzynia wywalona, a nowa gotowa, ale leży u tapicera i się obszywa. A znając jego terminy to jeszcze z miesiąc tam poleży

mlesiak
05-04-07, 10:22
ppm702, no ta... zapomnialem....

Ale tak czy tak po swietach podjade - moze u kog innego obadam :)

osik
05-04-07, 15:56
jesli chodzi o maty to moge powiedziec,ze potrzeba ich conajmniej sztuk 20 ,a najlepiej 25 jesli chodzi o drzwi. [Vgen]
Gratuluje tym co wyciszaja mniejsza iloscia :aloha: to chyba jakas magia ;)
Ja mialem 22 sztuki i środek drzwi wyciszylem w 70procentach po dwie warstwy,strone zewnatrzna drzwi w 90procentach po dwie warstwy.
Obklejalem bardzo dokladnie kazdy kawalek blachy.
Niezastapiona jest napewno opalarka[slyszalem,ze ktos tam działał suszarką do włosów-powodzenia :rolf3: ]
APP czy BOLL?-co forum to inne opinie,trudno coś wywnioskować.Ja mam APP i wszystko OK.Zaskoczył mnie klej na tych matach,chyba jakis Tytan bo jak mi sie mata przykleila to juz amen ,nie do oderwania w całości.
Obklejalem w słońcu i moze jest to plus,ale majac opalarke mozna poradzic sobie i bez niego czyli nagrzanych blach.
Jedna rzecz zawalilem-zewnetrzne listwy na drzwiach graja w rytm muzyki :/ moglem przykleic je na silikon itp. a teraz juz amen bo nie ma dojscia ...moze cos pokombinuje ze strzykawka,igłą i silikonem :agent:
aaa bym zapomnial - jesli kupujesz na allegro to nie wpadnij czasem na uzytkownika pablo103 - bo moze do wigilii je dostaniesz :d . Pozniej kupowalem u KUBI21 i trwalo to dwa dni :d

to tyle :chinczykk:

mEjdej
06-04-07, 21:04
...bardzo dobry opis!
...sam po swietach sie zabieram za wygluszanie drzwi, bo mnie juz lekko irytuje wibrujaca cala buda
...beda to wlasnie maty APP
...pytanie jeszcze mam do Ciebie: w srodek dawales miekkie, a na dziury twarde? czy wszystko jednym rodzajem?

osik
08-04-07, 01:21
...pytanie jeszcze mam do Ciebie: w srodek dawales miekkie, a na dziury twarde? czy wszystko jednym rodzajem?

wszystko jednym rodzajem
nie moglem zaszalec bo fundusze mnie blokują :speszony:

kazdą dziure zakryłem kawałkiem blachy na nitach
naprzyklad na dolna podluzna dziure [Vgen] pasuje ...brzeszczot,lekko po skosie :d akurat mialem pod reka,no i ma po dwoch stronach dziury ;)
nity w sumie da sie tylko rozwiercic ale przynajmniej nie rdzewieją i szybko leci ich montaż,a w razie czego to wiertara i jazda
za glosnikiem dałem 3 warstwy mat

moge powiedziec ,ze gra dobrze chciaz juz mi brakuje skrzyni i wzmachola :agent:
Bardzo wazne jest to czego słuchasz zeby sprawdzić jak to po montażu gra.
Proba generalna na zwyklej mp3,muzyka pop,hiphop - gralo dobrze ale jak wlozylem plyte z kawałkami do testowania sprzętu to dopiero poczulem co to jest bass.
Poszukaj na necie tych kawałków o ile juz ich nie masz.

ps.do tego dochodzi dzwiek zamykanych drzwi :afro: juz nie ma odczucia takiego hmmm kawałka blachy

czas pracy :
sobota- 8 godzin
niedziela ...palmowa- 5 godzin z myciem auta ;)

novykremas
27-04-07, 05:42
.............wracam do tematu..................

Tak jak już wcześniej pisałem do przodu kupiłem PB ES-6C :)
Wzmacniacz Carpower HPB-604, drzwi wygłuszone i wszystko podłaczone.

Pozostał teraz sub.....
Wybieram pomiędzy:

Hertz ES250 i Powerbass S10.

Wiem już że głośnik zagra w skrzyni zamkniętej o pojemności do 20l.

Teraz kwestia który PB or Hertz?

Help !!!

harry86
27-04-07, 07:30
wiec moze tez znajde tu odp co do suba...mam na przodzie Powerbass L6 , drzwi wygluszone mata stinger expert door :aloha: i teraz szukam basu :d i czegos co to uciagnie...tylko chcialbym glosnik jakos w boczek schowac bo bagaznik bym potrzebowal ;) a w kolo zapasowe odpada...muzayka to zdecydowanie czarny styl z miekkim basem ;)

novykremas
08-05-07, 16:23
To jak pomozecie?

Ktory sie bardziej nada pod tego wzmaka HPB-604 do skrzyni 20l?

Powerbass B1054

# Średnica: 10" (25 cm)
# Moc RMS: 250 W
# Moc max.: 350 W
# Impedancja: 1x4 Ohm
# Pasmo przenoszenia: 30 Hz - 1 kHz.
# Zalecana moc wzmacniacza: 150-200W RMS

or...

Powerbass S-10

# Średnica: 10" (25 cm)
# Moc RMS: 275 W
# Moc max.: 550 W
# Impedancja: 1x4 Ohm
# Pasmo przenoszenia: 33 Hz - 500 Hz
# Skuteczność 1W/1m: 90 dB
# Zalecana moc wzmacniacza: 150-275 W RMS

Dodam ze Carpower po zmostkowaniu ma 200W RMS

ppm702
08-05-07, 16:38
nie słyszałem żadnego, ale S-10 jakoś bardzoej do mnie przemawia. Który ma lepszą skuteczność?

novykremas
08-05-07, 16:46
oba maja po 90 dB....

Chodzi tylko o to czy nie bedzie za malo mocy na tego S-10 ktory ma 275W RMS

a ze wzmaka idzie 200W :/

ppm702
08-05-07, 17:02
nie będzie za mało :) Oba to 10" więc spokojnie, a jak przyjdzie Ci wymienić wzmak to będziesz miał jeszcze rezerwę :)

NFS
08-05-07, 23:01
ja bym sie raczej rozejrzał za czym słabszym od wzmaka bo moze byc przykry efekt pierdzenia jak wzmiesz głosniej. celuj raczej w cos słabszego od wzmaka niz odwrotnie.

novykremas
08-05-07, 23:11
Czyli co bardziej PB-B1054 ??

NFS
08-05-07, 23:28
mocowo jeden i drugi nie podchodzi. najlepiej posłuchaj paru głosnikow pod swoim wzmakiem.

novykremas
11-05-07, 23:36
No to skrzyneczka doszla ....
Powerbass S-10 closed 20l
Jestem bardzo zadowolony gra super!
Dzieki za pomoc
Pozdro