PDA

Zobacz pełną wersję : Zatarty motor D16Y8

recen
02-07-11, 20:12
Witam
Jeśli ktoś już to przerabiał, to proszę mi pomóc w podjęciu decyzji.
Każda zła decyzja w wyborze to mam w plecy ok. 1500 zł.
Od miesiąca klika mi panewka w silniku i jest to ostatni moment aby wymienić słupek, bo z tego co się dowiedziałem szlif się nie opłaca i jest nietrwały...
Problem polega na tym że moje auto jest z motorem D16Y8 i prawie ich się nie spotyka a najtańszy w tej chwili na allegro to koszt 4 tys.
Słyszałem,że bloki w D16 są wymienne i zamiast całego motoru mogę wymienić np blok z wałem z D16Y7 lub podobnym ale.... pewności nie mam.
Proszę o pomoc i informacje w temacie, nie wiem ile to moje auto jeszcze się pokula..

reaktor
03-07-11, 00:07
jeżdzisz miesiac z walnieta panewką .. brawo

tobie juz nie mozna pomoc proponuje specjaliste albo hulajnoge

arekgr
03-07-11, 00:45
O lol, mi zaczęło stukać i w ciągu 5km powrotu do domu już było po wale, korbie, ogólnie bloku...

Z wymiennością bloków to nie do końca jest taka dowolność. Różne są tłoki. No chyba, że chcesz wsadzać swoje, z tym że korba która stuka może być krzywa, a po miesiącu... Pewnie zrobiła się żyletka z panewki i jest ładne jajo na korbie.

Kup sobie sam kompletny słupek D16Z6, a swój spróbuj sprzedać jako silnik "po panewce". Na przyszłość myśl - jak tylko coś zaczęło stukać, silnik był do odratowania...

Nowy Kubi
03-07-11, 11:32
Myślę, że dół od y7 spokojnie da radę, skoro zakładają na niego mini-me głowicę od y8 i jezdzi jak y8 :o
A co zaoszczędzisz to Twoje.

recen
03-07-11, 21:22
jeszcze cały czas mam nadzieję, że mi się uda kupić słupek od d16y8, no ale jak nic z tego nie bedzie pozostaje blok lub wał od d16y7. Z tego co sie dowiedziałem róznica polega tylko na tym ze y8 ma tzw vtec, ale to kwestia głowicy.

karas
03-07-11, 21:40
szukaj dołu od y7 y2 z6 z9 od kazdego d 16 oprocz dohc'a z crx'a:)

Budziniak
03-07-11, 22:11
a nie wystarczyło by zmienić wału i ew. korb lub całych tłoków ? plus ew. bloku skoro miesiąc panewka puka.
-Stuk puk
-Kto tam !!
-Panewka !! :o

recen
27-07-11, 21:45
Witam
W końcu motor się zatarł do reszty ( na wszystkich czopach głównych :( ) i wymieniłem na inny . Dałem blok od D16y7 i auto chodzi jak złoto.. Dzięki za polemikę.
Temat zamykam